Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Pinceszínház jelzáloghitelből

Szeged - Először 2007 májusára, majd szeptemberére tervezték, hogy megnyithat Dugonics téri új játszóhelyén a Szegedi Pinceszínház. Kancsár József, a magánteátrum igazgatója szerint csak tavaszra készülnek el az új pince átépítésével. A 15 millió forintba kerülő beruházás finanszírozására jelzáloghitelt vettek fel a családi házukra, 25 éves futamidővel.
A Szegedi Pinceszínházat már másfél éve nélkülözni kényszerül a közönség. A magánteátrumban 2006 júliusában ugyanis megismétlődött a két évvel korábbi katasztrófa: a nyári felhőszakadás után a víz teljesen elárasztotta a Horváth Mihály utcai pincét. Az önkormányzattól bérelt helyiség és a berendezés tönkrement, több mint hárommillió forintos kár keletkezett. A színházat akkor már hat éve családi vállalkozásban üzemeltető színészházaspár, Kancsár József és Kancsár Orsolya úgy döntött: új játszóhelyet keres.

Az Olasz Kulturális Intézetnek is otthont adó Dugonics tér 2. számú épület udvaráról nyíló, mintegy 250 négyzetméter alapterületű pincét ajánlotta fel cserebérleményként az IKV Zrt. A szerkezetkész helyiség színházzá alakítása azonban 15 millió forintba kerül. Fűtési, világítási rendszert kell felszerelni, illemhelyeket kell kialakítani, és persze a profi technikával felszerelt, 80 főt befogadó színháztermet is létre kell hozni. Kancsárék 2007 májusára, majd szeptemberére tervezték, hogy megnyithat a Pinceszínház az új helyen, ám erre máig nem kerülhetett sor. A munkához szponzorok segítségét kérték, jótékonysági gálaestet is szerveztek, a beruházáshoz szükséges összeget azonban nem tudták előteremteni. Végül 25 éves futamidővel jelzáloghitelt vettek fel saját családi otthonukra.

Átépítik a Dugonics téri pincét. Fotó: Segesvári Csaba

– A reméltnél sokkal később, csak december elejére sikerült minden szükséges engedélyt beszereznünk, így Mikulás után kezdhettük meg a pince átépítését. A munka jól halad, terveink szerint áprilisra el is készülünk. Utána jöhet a használatbavételi engedély beszerzése, így – reményeink szerint – májusban megtarthatjuk az ünnepi megnyitót – mondta tegnap Kancsár József, aki csapatával szeretné mihamarabb birtokba venni a teátrumot. Ebben az évadban azonban már csak próbákat tartanának ott.

A közönséget várhatóan szeptembertől fogadó új Pinceszínház sokkal komfortosabb, tágasabb, szárazabb lesz, mint az előző volt. Korábban sokan panaszkodtak, hogy nem bírták a Horváth Mihály utcai pince levegőtlenségét, nyirkosságát. A Dugonics téren ezzel nem lehet gond, a falak nem vizesednek és a természetes szellőzés is biztosított.

– Sokan érdeklődnek, hogy milyen programmal és mikor indulunk. Ez is azt mutatja, hogy a publikum az elmúlt években megszerette a Pinceszínházat, és hiányolja a produkcióit. Terveink között szerepel Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című darabjának bemutatása, valamint Fekete Gizivel is gondolkodunk egy monodrámán. Minderre a következő évadban kerülhet sor, most a Szegedi Várjátékok nyári programját szervezzük – árulta el Kancsár József.

Várjátékok két hónapig

Kancsár Józsefék tavaly nyáron ötödik alkalommal rendezték meg a Szegedi Várjátékokat, amely a korábbi egy-két hét helyett egy egész hónapon át tartott. Nagy siker volt – többek között – kollégánk, Darvasi László Trapiti és az első tökfőzelék-háború című mesejátéka. A pinceszínházi csapat ezen a nyáron már majdnem két hónapos, azaz július 1-jétől augusztus 20-áig tartó programsorozatot szervez. A gyerekeknek szóló produkciók mellett szeretnék színpadra állítani Shakespeare Othellóját, amely jól illene a várkertbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelen igazság a Szegedi Kortárs Balettnél

Szeged - Szentivánéji álom volt a tűzkeresztség jó néhány balettművésznél a Szegedi Kortárs Balett csapatában, amikor nem volt mese, le kellett dobni a ruhát. Tovább olvasom