Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Pipás Pista életre kel

Szeged - Szabó Gabi címszereplésével, Kovács Frigyes rendezésében ma 19 órától tartja a drámai tagozat Pozsgai Zsolt tanyawesternjének, a Pipás Pistának az ősbemutatóját a kisszínházban.
A kiemelt, nemzeti intézményi kategóriába sorolt szegedi teátrum ettől az évtől minden szezonban bemutat egy új, kortárs magyar darabot. A sorozat a mai kisszínházi ősbemutatóval indul: Pozsgai Zsolt drámaíró, az Újszínház művészeti vezetője az átokházi tanyavilág férfiruhába bújt legendás női bérgyilkosáról, Pipás Pistáról írt tanyawesternjét Molnár Zsuzsa díszletében és jelmezeivel Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendező állította színpadra.

Pipás Pista életre kel. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kiállítás – rajzokból

A színház az ősbemutatóhoz kapcsolódva felkérte a Somogyi-könyvtár szervezte 4. Szegedi Képregényfesztivál alkotóit: rajzolják meg, szerintük hogyan nézhetett ki az átokházi tanyavilág híres-hírhedt réme; igazi nevén Rieger Pálné Fődi Viktória. A premier előtt 15 rajzoló egy-egy alkotásából kiállítás nyílik a kisszínházban, amely március 31-éig tekinthető meg előadásnapokon.

– Öntörvénykezésbe kényszerített, öntörvényű emberek éltek az 1920-as években a dél-alföldi tanyavilágban. A civilizáció nem érintette meg őket, írni-olvasni többnyire nem tudtak, szinte civilizáción kívül éltek. Ha bármiféle sérelem érte őket, az igazságszolgáltatás nem érte el őket. Az erős igazságérzettel rendelkező Pipás Pista arra kényszerült, hogy maga tegyen igazságot. Fontos tisztázni: Pozsgai Zsolt darabja fikció. Mi nem történelmi hűségre törekvő dokumentumjátékot játszunk, hanem fikció alapján keressük és képzeljük el Pipás Pista és a többi szereplő igazságát. Tehát nem keressük, hanem „ferdítjük" azt a történelmi igazságot – amelyet hál’ istennek Ember Judit 1983-as dokumentumfilmjében és Veszelka Attila 2006-os könyvében pontosan föltárt. Felpezsdült most az érdeklődés Pipás Pista és kora iránt, készülőben van egy újabb hiteles kötet is az igaz történetről – mondja Kovács Frigyes, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, aki bár sokszor járt már Szegeden, sokszor tárgyalt együttműködésről is az elmúlt évtizedek helyi színidirektoraival, de ez az első közös munkája az itteni társulattal.

Pipás Pista életre kel. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Előadásunk arra biztosan jó lehet, hogy azok az emberek, akiket érdekel a korszak, népünk történetének ez a nem éppen dicsőséges fejezete, utánanézzenek a hiteles sztorinak is. Mint minden jó színdarabban, ebben is egyaránt van dráma és humor. Szerintem a legvéresebb tragédiát, még az Antigonét is úgy kell előadni, hogy abban is meg kell keresni a humoros elemeket, mert az élet is ilyen. Mi már túl vagyunk ezen a korszakon, bizonyos rálátással, filmélmények és történelmi tapasztalatok birtokában felülről tudjuk látni és láttatni Pipás Pista korát – hangsúlyozza a rendező, aki úgy véli, a szegedi társulat tehetségesnél tehetségesebb színészekből áll, akikkel örömmel dolgozott együtt.

Olvasóink írták

  • 2. .suhym. 2013. január 29. 06:14
    „Már alig várom, hogy mehessek.:))Nagyon kíváncsi vagyok rá!”
  • 1. Byron67 2013. január 25. 09:16
    „Pintér Ferenc, a bűnüldöző haditengerész - avagy Pipás Pista pandúrja - Képek a Szent István és a Viribus Unitis csatahajók egykori írnoka, a későbbi rendőrnyomozó életéből
    Kevesen tudják, hogy a ´20-as évek legnagyobb magyar bűnügyi szenzációjának főszereplője, a sorozatgyilkos ,,Pipás Pista"-ként ismert, férfiruhában járó, férfi módra élő, de valójában nő, Rieger Pálnét, az ,,Átokházi rém"-et leleplező rendőrnyomozó, Pintér Ferenc az első világháborúban a tragikus sorsú Szent István csatahajó írnoka volt.
    http://szegedpanorama.blogspot.hu/2013/01/pinter-ferenc-bunuldozo-haditengeresz.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a fülesbagoly

Egy Budapesti úti építőipari cégtől érkezett segélyhívás a minap a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságához, ugyanis egy baglyot fedeztek fel. Tovább olvasom