Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Pipás Pista perújrafelvétele a kisszínházban

Szeged - A kisszínházban tárgyalja újra a Szegedi Ítélőtábla Pipás Pista ügyét – a különleges produkcióként is felfogható perszimulációra középiskolásokat várnak. Két bemutatóra készül a teátrum: a Mária főhadnagyra és a Kortárs Balett Stabat Materére.
Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nagy sikerként értékelte a keddi sajtótájékoztatón a legújabb produkciót, Pozsgai Zsolt Pipás Pista című darabját. Az ősbemutató újra ráirányította a figyelmet az ügyre, Ember Judit filmjének vetítését a Somogyi-könyvtárban meg kell ismételni. Február 4-én 16.30-kor a bibliotékában mutatják be Bubryák István Pipás Pista talán igaz története című könyvét.

Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese számolt be arról: a Nyitott bíróságok program keretében a bíróság a színházzal közösen egy olyan fikciós tárgyalást állít színpadra, amelynek alapja Pipás Pista bűnügye. A bírósági nyitás jegyében gyakornoki programot indítottak az egyetemmel, öt szegedi középiskolában rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak a diákokat leginkább érintő jogi problémákról, az igazságszolgáltatás működéséről; tárgyalás- és börtönlátogatást is szerveznek.

A perszimuláció a jogászképzésben bevett gyakorlat; erre készülnek Pipás Pista ügyében is: március 6-án a kisszínházban eljátsszák a pert, elmagyarázzák, hogyan zajlik a tárgyalás. A „perújrafelvételen" az ügyész a két gyilkosság miatt elítélt vádlottra újabb gyilkosságokat akar rábizonyítani. A szerepeket a Szegedi Ítélőtábla bírái, alkalmazottai játsszák; a színház biztosítja a színpadot. Ha sikert arat a kezdeményezés, a jövőben más darabokból is rendezhetnek perszimulációt. Másik bíróság hasonló módon Micimackó mézlopási ügyét is újratárgyalta.

Február 8-ától Tasnádi Csaba rendezésében láthatja a közönség a nagyszínházban a Mária főhadnagy című nagyoperettet. Koczka Ferenc, a produkció zenei vezetője elmondta: a szerző, Huszka Jenő a szegedi színház karigazgatója, karmestere, majd igazgatója is volt. A Mária főhadnagyot 1942-ben mutatták be: Jókai Mór novellája alapján született, de szerepel benne Petőfi Sándor Száll a felhő című versének megzenésített változata is. Szeged előnye, hogy a színészek és a vendégművészek mellett az operatagozat énekesei is szerepelnek az operett-produkciókban.

A címszerepet alakító Balog Tímea A kalózkalandban már szerepelt Szegeden, azóta is vágyott vissza. Az opera a kedvenc műfaja, de úgy fogalmazott: az lényeg, hogy ki tudjon teljesedni egy szerepben. Váltótársa, Nánási Helga szívéhez is közelebb áll az opera, de szerinte ez a feladat azért érdekes, mert szubrett-primadonna szerepről van szó, amiből sok mindent meg lehet tanulni, egyszerre kíván lágyságot és keménységet. Farkasházy Antóniát Vajda Júlia alakítja, aki egyben színészkollégái énekmestere is. Jancsó Bálintként László Boldizsár lép színpadra, aki elmondta: ebben az operettben kezdte színpadi pályafutását kóristaként.

A Szegedi Kortárs Balett február 22-én mutatja be a kisszínházban a Juronics Tamás által újragondolt dupla Stabat Matert. A Pergolesi és Arvo Pärt zenéjére készülő, Imre Zoltán emléke előtt is tisztelgő két koreográfia két különböző történet: az első az angyali üdvözlet pillanatát jeleníti meg, a másik pedig minden anyáról szól, aki istennek tekinti a gyermekét. Február 14-én vendégjátékként Barnák László rendezésében a Grönholm-módszert játssza a társulat tagjaiból alakult alkalmi formáció a kisszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer pártján a szegedi és megyei LMP

Schiffer-pártiak maradnak a szegedi és megyei LMP-sek, akik továbbra is önálló politikai pólust építenek. Tovább olvasom