Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Pipás Pista Pestre megy

Szeged - A Pipás Pistával vendégszerepel a Szegedi Nemzeti Színház Budapesten, a Vidéki Színházak Fesztiválján. Az első idei bemutató, a Karnyóné próbáit már augusztusban megkezdték. Nem készült el a Szent-Györgyi Albertről szóló színdarab, helyette egy másik Tasnádi-darabot tűztek műsorra.
A Bereményi Géza vezette budapesti Thália Színház szeptember 7-étől idén is megrendezi a Vidéki Színházak Fesztiválját, ahol összesen 11 teátrum mutatja be egy-egy népszerű produkcióját a fővárosi közönségnek. – Elegáns időpontot kaptunk, 14-én, a fesztivál zárónapján vendégszerepelünk Pozsgai Zsolt tanyawesternjével, a Pipás Pistával a Tháliában. Több darabot is ajánlottunk, nyilvánvalóan azért választották ezt a szervezők, mert mindig az ősbemutató a legérdekesebb – mondta Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója azt is elárulta, Danis Lídiával és Lazók Mátyással, az elmúlt évad végén távozott két színművésszel is megállapodtak: a műsoron maradó produkcióban tovább játsszák szerepüket. Így nemcsak a szegedi társulat pesti vendégjátékán vesznek részt, hanem szeptemberben és októberben a kisszínházban is fellépnek, amikor összesen négy alkalommal újra műsorra tűzik a Pozsgai-darabot. (Az október végéig tartó periódus műsorát a napokban teszi közzé a szegedi teátrum.)

Szabó Gabi a tanyawestern szegedi előadásában. Archív fotó: Karnok Csaba
Szabó Gabi a tanyawestern szegedi előadásában.
Archív fotó: Karnok Csaba

Bodolay az Újszínházban rendez

Dörner György teátrumában, a budapesti Újszínházban kezdi az évadot Bodolay Géza. A Szegedi Nemzeti Színház drámai tagozatvezetője Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját állítja színpadra a Paulay Ede utcában, ahol a bemutatót szeptember 20-án tartják. Balázst Szabó Sipos Barnabás, Pólikát, a feleségét Nemes Wanda, a három nagynénit Esztergályos Cecília, Császár Angela és Tordai Teri alakítja.

A Pipás Pista ősbemutatóját Szabó Gabi címszereplésével, Kovács Frigyes rendezésében január 25-én tartotta a drámai tagozat. A kiemelt nemzeti intézményi kategóriába sorolt szegedi színház vállalta, hogy minden szezonban bemutat egy új, kortárs magyar darabot. A sorozat Pozsgai tanyawesternjével indult; az Újszínház művészeti vezetője az átokházi tanyavilág férfi ruhába bújt legendás női bérgyilkosáról írt színdarabot, de nem történelmi hűségre törekvő dokumentumjátékot, inkább szórakoztató jellegű fikciót, amit a közönség jól fogadott.

Tavasszal megírtuk, a kortárs magyar drámasorozat következő részeként idén ősszel Tasnádi István Szent-Györgyi Albertről készülő színművének ősbemutatóját tervezték. – Ehelyett Tasnádi Memo című darabját mutatjuk be október végén. Nem volt elég idő arra, hogy a tényekre, a valóságra épülő Szent-Györgyi-témát a szerző feldolgozza, erre a bemutatóra talán valamelyik későbbi évadban kerülhet majd sor – fogalmazott Gyüdi Sándor, aki azt is elmondta: a drámai tagozat jóval a pénteki évadnyitó társulati ülés előtt, már augusztus 21-én megkezdte Csokonai Karnyónéjának próbáit Keresztes Attila vezetésével. A klasszikus komédiát a Magyar Dráma Napjához kapcsolódva szeptember 20-án mutatják be. Az operatagozat ma kezdi a Simon Boccanegra próbáit. A Verdi-opera előpremierjét a komponista születésének 200. évfordulóján, október 10-én tartják a nagyszínházban, az Armel-operafesztivál részeként. A szegediek versenyprodukciójának érdekessége: bizonyos értelemben az opera 1857-es ősbemutatójának rekonstrukciója lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitépte magát anyukája kezéből - rendőrök vitték haza

Kétségbe esve hívta egy édesanya a rendőrség segélyhívószámát hétfő délután Szegeden - valamennyi… Tovább olvasom