Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Piri Kati: Közben összeomlik Európa

Most úgy lehet eljutni Szegedről Lisszabonba kocsival, hogy senki sem állít meg a határokon. Ez Schengen. Ez omolhat össze. Jöhetnek újra a sorompók, kerítések. Az már nem Piri Kati Európája lesz. A magyar származású holland képviselővel, az Európai Parlament külügyi bizottságának tagjával beszélgettünk az egyre súlyosbodó menekülthelyzetről.
A szír–török határon

Piri Kati édesapja az 1956-os forradalom után emigrált nyugatra, ahová később követte a családja. A magyar származású holland szociáldemokrata európai parlamenti képviselő elmondta, beleégett az agyába, ahogy a rendszerváltás előtt mindig kipakoltatták őket a magyar határon, amikor hazajöttek. Piri Kati folyékonyan beszél magyarul, hollandul, angolul és németül. Az Európai Parlament külügyi bizottságában és emberi jogi albizottságában migrációval foglalkozik, többször járt uniós megfigyelőként a szír–török határon lévő menekülttáborokban. Meggyőződése, a politikai menekülteknek mindig hazát kell tudniuk találni Európában.
– Március közepéig meg kell oldania az Európai Uniónak a migrációs válságot, máskülönben összeomolhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet. Ezt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mondta. Összeomlik Schengen?

– Ha nem történik gyorsan valamilyen drasztikus változás, akkor igen. Egy reális opció, hogy papíron még létezni fog Schengen, de valójában mindegyik ország megint bevezeti a határőrizetet. Én azért még mindig reménykedem, hogy sikerül a menekültkérdésre értelmes, emberi választ adni.

– Mit tud tenni ebben a kiélezett migrációs helyzetben Hollandia, amely júniusig az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be?

– A holland kormány most mutatott be egy új javaslatot. Remélem, hogy ezt sikerül elfogadtatni. Ennek lényege, hogy az Európai Unió tíz országa – Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Németország, Ausztria, Svédország, Belgium, Hollandia és Luxemburg – évente 250 ezer menekültet venne át Törökországtól. Így ennek a negyedmillió embernek nem kellene embercsempészekre bíznia és kockáztatnia az életét, hanem szervezetten, legálisan telepítenék át őket a tagállamokba. Ugyanakkor mindenki mást, aki megpróbál illegálisan, a görög szigeteken keresztül az Európai Unióba jutni, visszatoloncolnák Törökországba. A terv megvalósításához az is kell, hogy lehetőség szerint az ENSZ, de legalább az EU biztonságos országként ismerje el Törökországot. Eddig ez a legemberibb ötlet, amit hallottam menekültügyben egy kormánytól. Remélem, megvalósul. A másik alternatíva, hogy az EU folytatja az Orbán Viktor által mutatott utat: szögesdrót kerítéseket húz fel a határokon, és nem vesz tudomást azokról az emberekről, akik a háború elől menekülnek. Ez nem az én Európám!

– Nem csökkent jelentősen a menekültek száma a tél beálltával. Mikor csillapodhat, esetleg szűnhet meg a migráció?

– Amíg tart a háború Szíriában, jönni fognak a menekültek. Viszont ha legális úton lehetőséget adunk nekik arra, hogy menedéket kérjenek Európában, akkor így ki lehet iktatni az embercsempészeket.

– A márciusi uniós csúcsig meg kellene oldani a migrációs krízist. Sürget az idő. Mi most a legfontosabb teendő?
 
Reménykedem, hogy sikerül a menekültkérdésre emberi választ adni - mondta Piri Kati.
Reménykedem, hogy sikerül a menekültkérdésre emberi választ adni – mondta Piri Kati.


– Az, hogy ne csak üljünk és várjuk, hogy magától elmúlik a probléma, mert közben összeomlik Európa. Több szolidaritást kell, kellene mutatni a menekültekkel és a Szíriával szomszédos országokkal szemben, és több szolidaritás kell, kellene mutatni az Európai Unión belül. Ha ez meglenne, nem kellene krízisről beszélnünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 szír volt a Volkswagen kisteherautóban

Embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a Csongrád Megyei… Tovább olvasom