Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Piros betűs gyásznap lett október 6-ából

Ünnep, mégis munkanap október 6., bár több idei naptárban piros színnel szedték a 2001 óta élő elnevezést: „nemzeti gyásznap". Esetenként a munkaadók sem tudják: alkalmazottaik dolgozzanak, vagy inkább megemlékezést tartsanak. Miniszteri rendelet nincs, az iskolák határozzák meg, a diákok miként hajtanak fejet a mártírok emléke előtt.
Az aradi vértanúk nevét sorolja a két másodéves klinikai kémikus, Petrovics Adrienne és Gál Zsuzsanna. Fotó: Frank Yvette
– Helyes, hogy piros betűs napot kaptak az aradi vértanúk, mert föláldozták az életüket a hazáért – jelenti ki minden pátosz nélkül Borbás Máté, a műszaki informatikusnak készülő egyetemista a szegedi Kiss Ernő utcában. A 3. számú házban élő, a szabadságharc mártírjainak emléket állító kapuzatban beszélgető két asszony, Török Istvánné és Kulcsár Bálintné is helyesli, hogy végre méltóképpen tiszteleg az ország az aradi tizenhármak emléke előtt, de nem tudják, miért lett idén először piros betűs ünnep október 6.

Nagy volt a tanácstalanság az elmúlt napokban a munkahelyeken, mert munkaadók és munkavállalók egymásnak ellentmondóan értelmezték: mit jelent, hogy egyes naptárakban piros betűvel szedték az október 6-i dátumot és a „nemzeti gyásznap" elnevezést. „Égnek a telefonvonalak" – mondták a munkaügyi minisztérium ügyfélszolgálatán. Ezért aztán a tárca honlapján külön fórumot nyitottak „Munkaszüneti napok és munkanap-áthelyezések 2005-ben" címmel, s rögzítették: „január elsején, március 15-én, húsvéthétfőn, május elsején, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november elsején, december 25-én és 26-án a munka törvénykönyve értelmében munkaszüneti nap van. Egyes naptárkészítők más napokat is piros betűsnek jeleznek, például október hatodikát, ami félreértéseket okozhat."

A Kiss Ernő utca 3. sz. ház lakói – Kulcsár Bálintné és Török Istvánné – naponta találkoznak az aradi vértanúk emlékével. Fotó: Frank Yvette
Most először nem rendelkezik az oktatási miniszter arról, hogyan viszonyuljanak az iskolák az október 6-i megemlékezéshez. A szegedi polgármesteri hivatal is ahhoz az utasításhoz tartja magát, mely szerint az iskolai tanév helyi rendjében kell meghatározni a „nemzetünk szabadságtörekvéseit tükröző, nemzeti múltunk mártírjainak példáját őrző" aradi vértanúk előtti tisztelgés rendjét.

– Tavaly részt vettem az október 6-i koszorúzáson, idén a barátnőmet, Gál Zsuzsát is magammal hívom – mondta Petrovics Adrienn, a másodéves klinikai kémikus –, mert szép a megemlékezés az 1848–49-es hagyományőrzőkkel.


Nemzeti Golgota

Nemzeti Golgotának nevezte Kossuth Lajos Aradot. Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján október 6-án Aradon végezték ki a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. A nemzet vértanúja lett: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Pesten ezen a napon végezték ki Batthyány Lajost, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét. Erre is emlékezve a kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át. 

Szegedi megemlékezés

A szegediek ma délután az Aradi vértanúk terén tisztelegnek a tizenhárom hős tábornok és az első felelős magyar kormány miniszterelnöke előtt: visznek egy szál virágot, gyertyát gyújtanak. Az 17 órakor kezdődő ünnepségen Sipos József egyetemi docens, a Nagy Imre Társaság ügyvezető elnöke mond beszédet. Megkoszorúzzák az egyetemi természettudományi kar épületén az 1956-os mártír, Kováts József emléktábláját is. A Kiss Ernő utcában délután 4-kor a szegedi örmény önkormányzat képviselői koszorúzzák meg Kiss Ernő altábornagy emléktábláját. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom