Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Piruettek a tükörjégen: zavart okozott az ónos eső

Szeged - Meg-megbillenő gyalogosok, faroló autósok, buszmegállóban hasra eső újságíró – a tegnap hajnalban hullott ónos eső Csongrád megyében is tükörjéggé alakította az utakat és járdákat.
Több baleset is történt Szegeden és a megye útjain, egy busz a betonfalnak ütközött a Felső Tisza-parton. 30-40 percet is késtek bizonyos járatok. A környezetgazdák 21 géppel tisztították az utakat. Többszörösére nőtt a traumatológiai klinika forgalma.

A buszmegállóban piruettezett egyet tegnap reggel e sorok írója: a szerdára virradó éjjel hullott ónos eső tükörjéggé alakította az ország útjait és járdáit. Zalában megbénult a buszközlekedés, Pécsett főjegyzői utasításra nem kaptak igazolatlant azok a diákok, akik nem jutottak el iskolájukba.

A Dél-Alföldön narancs riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat – a háromfokozatú skála legmagasabb szintű, piros jelzése volt érvényben a Dunántúlon és Pest megyében.

„Aki teheti, ne induljon útnak" – hangzott a figyelmeztetés a médiumokból. Mi nem tehettük, így a következőt tapasztaltuk: helyközi buszunk jó negyedórás késéssel érkezett; a Bajai út azonban reggel hét órára már csúszásmentes volt.

A Mars téren a megszokottnál kevesebben voltak, de piacos nap lévén azért jó néhányan lépkedtek óvatosan garabolyukkal. Hátra-hátrabicsakló fejek és testek, iskolájuk felé csúszkáló kamaszok a járdán, már a garázsból kiálláskor megperdülő, sorompó előtt keresztbe álló autók a kevésbé forgalmas utakon.

Több baleset is történt reggel: Szegeden egy menetrend szerint közlekedő autóbusz csúszott meg egy kereszteződésben a Felső Tisza-parton, majd az út menti kőfalnak ütközött, Sándorfalvánál pedig két autó borult fel – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A buszon körülbelül tízen utaztak, egy ember könnyebben megsérült. Az Izabella hídon több koccanásos baleset nehezítette a reggeli közlekedést. Összesen 7, sérülés nélküli baleset történt. A Tisza Volán és a Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben járatkimaradások nem voltak, de késések előfordultak.

Sok baleset történt az utakon: a tápéi busz a Felső Tisza-parton csúszott neki a betonfalnak Fotók: Segesvári Csaba

Draskóczy István, a Tisza Volán helyi tömegközlekedésért felelős igazgatója elmondta: bizonyos járatok – például a 76-os – 30-40 perces késésekkel közlekedtek. – Voltak kisebb koccanásaink, de személyi sérülés nem történt – összegzett. A helyközi divízió igazgatója, Mező István 120 olyan megyei járatról tudott, amely kisebb-nagyobb késést szenvedett – jó 30 perccel volt hosszabb a menetidő. Budapestre, Győrbe eljutottak a Tisza Volán buszai, a pécsi, szekszárdi járatok azonban csak Bajáig mehettek, onnan vonat szállította az utasokat.

– Zoknit kell húzni a cipőre! – figyelmeztetett egy szegedi férfi a korcsolyapályává vált Móra utcában. Lapátjáról homokot szórt a járdára – mindenkinek magának kell ugyanis csúszásmentesítenie a saját háza előtti szakaszt. A többi nagyrészt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolga. Bakacsi Zoltán, a társaság szállítási és logisztikai részlegvezetője elmondta: kedd 22 órától teljes létszámban készenlétben álltak. Hajnali 5 óra 2 perckor kaptak riasztást, s 21 gépük 10 percen belül útnak indult. – Nem volt nagy a forgalom, szerencsére sokan tudomásul vették a figyelmeztetéseket, és otthon hagyták az autót – fogalmazott, hozzátéve: 240 kilométernyi városi utat és 55 kilométer kerékpárutat kellett járhatóvá tenniük.

Előbb a nagy forgalmú közutakat, gyalogutakat és tömegközlekedési megállókat takarították, majd a lakótelepi belső utakat, körtöltésen kívüli részeket. A városon átmenő főutakat eközben a megyei közútkezelő, a villamossíneket és parkolókat az SZKT síkosságmentesítette.
A szokásos forgalom többszörösét tapasztalták tegnap a szegedi traumatológiai klinikán. – Főleg a reggeli órákban voltak sokan, nagyobb részt műtétet is igénylő sérülésekkel, boka-, lábszár- és kéztöréssel. Idősek, fiatalabbak ugyanúgy érkeztek. Megerősítettük az ügyeletet – mondta Simonka János Aurél, a klinika vezetője, maga is egy műtétről érkezve.

Újabb csapadék jön

– December 26. óta először ment nulla fok fölé a hőmérséklet tegnap, ezért a vékony jégkéreg magától is olvadhatott. Csupán 3-4 tizedmilliméter csapadék hullott a megyében, de ez is elég volt ahhoz, hogy nehézségeket okozzon. Éjjel pedig dél felől újabb csapadékot adó felhők érkeznek. Nagy esély van arra, hogy újabb kellemetlen nap vár ránk – jövendölte Szudár Béla, a meteorológiai állomás ügyeletese. Hozzátette: a napokban már nem lesz annyira hideg, mint az elmúlt hetekben, de télies marad az időjárás. Nappal nulla fok, éjszaka mínusz 4, de akár mínusz 9 is várható.

Só, homok, zúzottkő

A város egy átlagos télen 30-35 millió forintot költ az utak síkosságmentesítésére és hóeltakarításra – tudatta Bakacsi Zoltán. A Városgazda sori raktárakban 700 köbméter só, 500 köbméter só-homok keverék, 1000 köbméter marosi homok és 50 köbméter zeolit, valamint 30 köbméter zúzottkő vár „bevetésre".

Olvasóink írták

  • 1. katcsi 2009. január 16. 08:05
    „ha teheti, ne induljunk útnak...........:(
    és a kisiskolások?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galkó Bence ha kell, fejbe lövi magát

Szeged - Egy pisztollyal fejbe lőtte magát Galkó Bence a Tűzvonalban című akciósorozatban, ahol egy… Tovább olvasom