Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Pista bácsi 101 évesen sem bírja a tétlenséget

Üllés - 101 éve ellenére ma is segít családja virágkötészeti vállalkozásában az üllési Gyuris István. Pista bácsi világéletében keményen dolgozott, nem bírja ma sem a tétlenséget. Üllés legidősebb lakóját harmincegy családtagja köszöntötte születésnapján.
101. születésnapját ünnepelte augusztus 10-én az üllési Gyuris István. Pista bácsi rendkívül édesszájú, így a családi ünnepre összesereglett harmincegy családtag közül sokan tortával is kedveskedtek neki. A cukrászdákban nagyot néztek, amikor az ünnepi desszert tetejére százegyes számot ábrázó gyertyát akartak vásárolni: mivel ilyet nem gyártanak, az életkort egy 10-es és egy 1-es számból kellett kirakni.

Pista bácsi 101 évesen sem bírja a tétlenséget. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Pista bácsit három lánya, vejei, kilenc unokája és tíz dédunokája ünnepelte. A legkisebb családtag a szöszi Emese: közte és
dédnagypapája között szinte napra pontosan száz év a korkülönbség.

Pista bácsi világéletében a kemény munkában hitt, fiatal korában Forráskúton dolgozott a földeken, a téesz lovaival is ő foglalkozott. A második világháborúban aknavetőként harcolt, majd a nagy világégés után azonnal visszatért Forráskútra szeretett földjéhez és állataihoz. – Tizenhét éve költöztem be Üllésre a lányomhoz, tavalyelőttig még a fóliában is segítettem. Sajnos a vérnyomásom elkezdett rakoncátlankodni, néha kimegy a vér a fejemből, és akkor minden erőm elhagy. Nagyon hiányzik a munka – mondta az üllési magánház muskátlival körbeültetett árnyas tornácán Pista bácsi.

Pista bácsi 101 évesen sem bírja a tétlenséget. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Üllés legidősebb embere azonban ma sem tétlenkedik: lánya virágkötészettel foglalkozik, Pista bácsi a virágok díszítésére szolgáló szalagokat és dróthuzalokat vágja pontos méretre mindennap. Rögtönzött bemutatót is tartott a munkából: a drótvágó használatához bizony kell a kézi erő. Pista bácsi nagy állatbarát, egyik kedvenc háziállata az a kis fekete cicus, aki lelencmacskaként csatlakozott a családhoz. – A lovakon kívül fiatal koromban méhészkedtem is, hatvanhárom méhcsaládom volt. Mindennap ettem mézet, nagyon ízlik. Talán emiatt is értem meg ezt a kort. Alkoholt nagyon keveset fogyasztottam – mondta mosolyogva.
Gyuris István lánya elmondása szerint korához képest jó állapotban van, bár a doktor szinte hetente jár ki hozzájuk ellenőrizni egészségét – vigyáznak Üllés legidősebb emberére. A család már a 112. szülinapot tervezi, egy nagy bográcsossal szeretnék ünnepelni az újabb jeles eseményt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították az ásotthalmi templomot

Több mint 5 millió forintból felújították az ásotthalmi templom tetőszerkezetét. Tovább olvasom