Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Piti János: Naiv voltam

Piti János előbb elfogadta a Centrum párt felkérését, úgy döntött, elindul az országgyűlési választásokon, majd néhány nap múlva egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett. Közben kiderült, súlyos bűncselekményekkel vádolják. Azt mondja, a kettőnek nincs köze egymáshoz.
– Mikor kérte fel a Centrum párt, hogy legyen országgyűlési képviselőjelöltjük? Ki kérte fel, egyáltalán: honnan ismerték?

– A február 7-i bemutatás előtt néhány nappal kerestek meg a párt helyi vezetői. Elmondták, a szegedi 3-as körzetben mégsem vállalja az indulást az a személy, akit erre felkértek. Megkérdezték, elvállalom-e a jelölést. Gondolkodási időt kértem, majd három vagy négy nap múlva igent mondtam. Korábban tagja voltam a Kereszténydemokrata Néppártnak, ezt tudták rólam.

– Tájékoztatta a párt helyi és országos vezetőit, hogy ön ellen büntetőeljárás folyik?
– Nem.

– Miért? Nem tartotta szükségesnek, vagy arra gondolt, soha nem derül ki?
– Arra gondoltam, hogy ez a kettő, a büntetőeljárás és a politikai szerepvállalásom nem függ össze. Jóindulatot feltételeztem az emberek részéről, nem gondoltam, hogy támadni fognak.

– Kiderült, arra kért és kapott pénzt, hogy az önt megkeresőknek elintézi, hogy rokkantnyugdíjassá nyilvánítsák őket. Hónapokat töltött előzetes letartóztatásban, és börtönnel fenyegető ítélethirdetés előtt áll.
– Utólag belátom, naiv voltam. Azt hittem, életemnek az a szakasza elválasztható a politikától. Megbűnhődtem és még bűnhődni fogok tetteimért. Talán a javamra írható, hogy szinte végig együttműködtem a nyomozóhatósággal, és őszintén megbántam, amit tettem.

– Néhány nappal képviselőjelölti bemutatása után mégsem emiatt, hanem egészségügyi okokra hivatkozva lépett vissza. Feltételezések szerint döntésének hátterében nem ez, hanem büntetőügye állt.
– Pedig visszalépésemnek ez volt az elsődleges oka. Szívműtéteken estem át, jelenleg is kezelnek. Rájöttem, nem tudnám végigcsinálni a kampányt, ami az óriási stressz mellett fizikai igénybevételt is jelentett volna.

– A múlt héten azt mondta, nem tud a vádakról és a tárgyalásról. Ugye sejti, hogy ezt a nyilvánosság kétkedve fogadta?
– Belátom, ekkor is hibáztam. Nagyon meglepett a kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A… Tovább olvasom