Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Pizzán él a szegedi

Szeged - Legalábbis a postaládánkba bedobott szórólapok mennyisége szerint. Ilyen jó biznisz pizzériát nyitni?
Ha nincs kedvünk kimozdulni, főzni, pláne mosogatni, ha viszonylag olcsón tartalmasat akarunk enni, a pizza okozta örömök felé fordulunk. Néha ellenállunk (sok lesz a jóból), majd muszáj újra megszereznünk az adagot. Legalábbis a többség így gondolja. A rendszerváltás óta népi étel lett, egyre népszerűbb a világ nagy részén. Szegeden is.

Ha egy társasházlakó egy hétre elutazik, postaládáját tömve találja az eddigi és az új pizzériák ajánlataival, aktuális akcióival. Az utóbbi 1-2 évben csak kapkodjuk a fejünket, lassan minden sarkon vehetünk pizzát. A választék árban és minőségben is óriási, már csak egy non-stop hiányozna.

Pizzán él a szegedi. Fotó: Segesvári Csaba
 A pizza okozta öröm felé fordulunk.
Fotó: Segesvári Csaba

Bár lehet, hogy sokan azt hiszik, és úgy vágnak bele, nem könnyű sikeressé tenni egy pizzériát – állítják egyöntetűen a megkérdezett tulajok. A piac ítélete szigorú, de mindig jönnek újabb vállalkozók, aki belevágnak. Egyre többen.

- Valóban sok új pizzéria nyílt a közelmúltban, és tudok is még egy-kettőről, ami nemsokára megkezdi működését – mondja vállrándítva a két hónapja nyílt Pizzaguru tulajdonosa, Dunai Tamás, aki nem sokat törődik ezzel a tendenciával. Úgy gondolja, neki a minőségre kell figyelni, aztán a közönség majd dönt. Szerinte a nyugati trendnek megfelelően az utóbbi időkben a magyarok is gyakrabban járnak el valamilyen étterembe. Főleg a belvárosban jellemző, hogy gyorsan meleg ételhez szeretnének jutni, ebbe a körbe tartozik a pizza is. Egy év körülre tette, míg egy pizzéria ismertté válik.

Pizzán él a szegedi. Fotó: Segesvári Csaba
Olasz remek a kemencéből. 
Fotó: Segesvári Csaba

- Többre számítottam – vallja be egy év üzemelés után Horváth Zoltán, a Pizzaparadicsom üzemeltetője. A válsággal magyarázza a helyzetet, de nem elkeseredve. Ő is a minőségben hisz, no meg a házhoz szállítás erejében, hiszen pizzériája erre szakosodott. Neki is a szórólapozás a módszere, de elárulja: nagyon nehéz meggyőzni a különböző ajánlatokkal bombázott vásárlókat.

Az akciókban, az internetes rendelésben és a folyamatos megújulásban látja a jövőt Szeged egyik legrégebbi pizzaszolgáltatója, az 1994 óta működő Pizzafutár tulajdonosa, Erdősi Róbert. Nem akar kitűnni, óriásit dobbantani, “csak" a legjobbat nyújtani nap mint nap. Ami, mint elárulta, rengeteg munka. Ahogy mindenfajta vállalkozásban, itt is igaz, hogy aki nem gondolja komolyan, az eltűnik.

Pizzán él a szegedi. Fotó: Segesvári Csaba
Egy szelet sohasem elég.
Fotó: Segesvári Csaba

Bár a szegedi pizzériák számából valóban úgy tűnhet, ez egy gyors és egyszerű módja a bevételszerzésnek. mint kiderült, keményen meg kell küzdeni a vevőkért. Az egyik pizzériás éppen berendezéssel együtt árulja a boltot, azt mondja, nem azért, mert nem megy.

Ha nem lenne válság, egy hét alatt elmenne, de így is rengetegen keresik. Mert mindig újabbak vágnak bele. A pizzaszeretők pedig jó dolgukban már azt se tudják, honnan rendeljenek.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
  • 78. flexsnake 2009. november 16. 06:12
    „72. 1. a mozzarellát magyarországon tehéntejből készítik :)
    2.A főtt tészta mint ahogyan neve is mutatja: főzik és nem sütik. Meg fogsz lepődni az olasz nem azt mondja hogy főzni való tészta hanem főtt tészta.
    3. a pasta az pasta
    4. a főzés folyamata nem az állandó alámelegítés.
    5. Én már akkor főztem amikor te még álmos gondolat sem voltál valamelyik hajléktalan fejében....”
  • 77. Balcár 2009. november 15. 23:47
    „Kedves barátaim!
    A héten bent jártam 2x is a Kárász utca új pizzériájában a Graffitoban! Még nem ettem soha ilyen finom pizzát és tejszines gombás tésztát mint itt! Az árak pedig szerintem teljesen barátságosak! Mindenkinek ajánlom aki IGAZI Pizzát akar enni! ;)”
  • 76. Pizzafun 2009. november 15. 21:59
    „Nekem nagyon bejött a kárász utcai Graffito! Vékonytésztás, nem sajnálják a cuccot a tetejéről és ráadásul baromi olcsó! :) Ja és most azt hiszem 30.-ig egy áráért kettőt adnak!”
  • 75. gróf 2009. november 15. 14:49
    „"A mozzarella olasz formázott és gyúrt sajt, Campania vidékéről származik. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetű. Zsírtartalma 40-45% (szárazanyagból számolva). Bivalytejből vagy pasztőrözött tehéntejből készül, szokásos formája szabálytalan gömb, tojás- és zsemle-nagyság között, 50-200 grammos súlyban. Íze semleges. Rövid érés során finom szálas állagúvá válik. Nem érlelik, frissen hozzák forgalomba. Eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, tartósított állapotban hosszabb ideig is (natúr folyadékban, vagy egyes helyeken viaszbevonattal).

    A 16. században honosították meg Róma és Nápoly vidékén, s többnyire főételként fogyasztották. A mai konyhaművészetben leginkább saláták és pizzák összetevőjeként alkalmazzák."

    VAGY TEHÉNTEJBŐL KÉSZÜL!!!

    Semmi sem az ami!”
  • 74. persona 2009. november 15. 13:46
    „elvileg igen, mivel nem divat a föld minden országában pizzát enni, sőt, mondhatni igen behatárolt területeken használják a mozzarellát. a kínaiak több mint egy milliárdan vannak, de láttál te már pizzafaló kínait? :D”
  • 73. gróf 2009. november 15. 13:11
    „T. Persona!
    Szerinted van annyi bivaly a földön amennyi mozzarellát csak a lidl áruházban eladnak???”
  • 72. persona 2009. november 15. 11:25
    „látszik, hogy ezt éjfél után írtad :)
    1. a főtt tésztát már nem kell tovább főzni, tehát lobogó vízbe sem rakjuk bele
    2. ha valami alatt elzárom a gázt, akkor azt már semmiképpen sem lehet főzésnek minősíteni
    3. az olaszok nem öblítik a tésztát
    4. a mozzarella mindig bivalytejből készül, különben más lenne a neve
    5. az eredeti paradicsomszósz neve "sugo"

    minden más stimmel :D”
  • 71. kispanda84 2009. november 15. 11:22
    „Szerintem a Hóbiártban a legjobb a pizza! Nekem pl.a 4évszak a kedvencem. A főtt étel...elfogadható,de néha kifogásolható....de a pizzájukat évek óta náluk eszem! :-)
    Nagyon széles a választékuk,de nem rossz a pizzatoronyé sem!”
  • 70. flexsnake 2009. november 15. 00:26
    „sokat nem kell várni olyan országban ahol ,,főzik" a tésztát és nem forrázzák :)
    A főtt tésztát lobogó vízbe rakják bele és lefedve, alatta a tűzhelyet elzárva 20percig főzik a saját levében. Így kell. Nem esik szét, pontosan olyan lesz amilyennek lennie, kell. A főzés után le kell öblíteni!”
  • 69. flexsnake 2009. november 15. 00:24
    „pizzatészta:
    félkiló liszt, étolaj, 5dkg friss élesztő, só, cukor, langyos víz.
    Az élesztőt kevés lisztbe morzsoljuk, hozzá adni cukrot, kb 1 kávéskanál, kevés langyos vízzel egyenletesen elkeverni. A maradék hozzávalókat ezután hozzáadni és annyi langyos vízzel eldolgozni hogy gyúrható legyen. kb. 15perc alatt kel meg a tészta. A sütése is ennyi.
    Az eredeti olasz pizzán csak paradicsomszósz van ami hámozott friss paradicsomból készűl, valódi bivalytejes mozzarella és bazsalikom. Semmi más. Minden más már nem eredeti pizza. Attól még jó lehet de nem a tradicionális. A pizzatészta az eredeti olasz recept.”
  • 68. gavallér 2009. november 14. 11:01
    „Tisztelt Gróf . Nagy élmény egy ilyen történeti visszatekintést olvasni . Köszönöm a részletekbe menő tanulmányod.
    Annyiban bátorkodom azonban hozzá fűzni, hogy a magyar étkezési szokások történeténél is van
    hasonló módon készülő étel nyoma kb 1600- as évektől néhol bodag-ként jegyzik meg.
    A nem igazán részletes leírások, vagy inkább csak utalásokból lehet következtetni arra ,hogy ezen a vidéken
    is készítettek hasonló ételt.
    Tehát summázva a lényeg a pizza az pediglen original magyar termék. Ma már hungarikum. Egy jó tulajdonsága
    mindenképp van egyetemben a szintén magyar találmány hamburgerrel: nem kell hozzá kés villa!!!!!”
  • 67. hehe 2009. november 13. 16:15
    „A SZEXET IS IGY CSINÁLJÁTOK ! GYORS PIZZA AZT KÉSZ.”
  • 66. gróf 2009. november 13. 14:48
    „64. hozzászólás metha 2009.11.13. 12:59

    Mivel kell egy vasárnapi ebédet lerendezni?
    Húsleves, pörkölt, rántott karaj??? Olcsóbb mint a pizza? Vagy parízert kellene enni 1400ft/kg, mert válság van?

    Ahogy mondja persona! A felnőttek és gyerekek egész héten főtt ételt esznek a menzán. Nálunk a vasárnap a családról szól mintsem süssünk-főzzünk egész délelőtt...sajnos még vasárnap sem mindig van együtt a család. A gyerekeknek meg élmény a pizza rendelés. Régen más volt, a heti 40 órás munka mellé bele fért a vasárnapi zabálás, rokon látogatás.”
  • 65. persona 2009. november 13. 14:37
    „64. mi is szoktunk vasárnap pizzát rendelni. az egyetlen nap talán, amikor fel vagyok mentve az egész hetes főzésből.
    (gazdasági válság van, csak nem mindenhol látszik :D )”
  • 64. metha 2009. november 13. 12:59
    „62.-nek tényleg igaza van.Sokszor figyeltem a rendeléseket és bizony olyanok is voltak akik egy héten minimum 2x-3x rendeltek tőlünk!A másik érdekes eset,volt egy család akiknél rendszeres volt a vasárnapi 2 családi pizza és mindíg délre kérték a kiszállítást.Én úgy gondolom hogy egy vasárnapi családi ebédet nem pizzával kéne lerendezni,na és ilyenkor merült fel bennem hogy hol is van GAZDASÁGI VÁLSÁG??”
  • 63. gróf 2009. november 13. 11:36
    „ja, ha te egy bulvár cikk bulvár címéből megállapítod a jólétet :D:D”
  • 62. Hmmm... 2009. november 13. 09:33
    „Hat ebben a fajta gazdasagi fellenditesben nem nagyon hiszek, mert nem a pizzafogyasztas a legfontosabb. Sok csalad feltunoen tobbet kolt szuksegtelen dolgokra, s kozben panaszkodnak. Es a megjegyzesem alapja az a kijelentes, hogy pizzan el a szegedi. Ez azt jelenti, hogy a koznep bizony jol el. Akkor miert a sirankozas?”
  • 61. gróf 2009. november 13. 08:24
    „59. hozzászólás Hmmm... 2009.11.13. 07:03

    -Senki nem mondta a cikkben, hogy a rendelt pizzát egyedül eszik meg.
    -Sokan akik étteremben ebédeltek eddig, azok most spórolásból pizzériába járnak.
    -Nem kell spórolni, mert ha költöd a pénzedet, azzal lendíted a gazdaságot és munkahelyeket teremtesz közvetve.

    T.Mignon

    Ne azzal magyarkodj Németországból, hogy lefikázod a pizzát és Isteníted a töltött káposztát.

    "A Pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy ,,lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg". Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára."”
  • 60. V42515 2009. november 13. 07:58
    „52-vel értek egyet, Szegeden egyedül a Forza Italia-ban van normális olasz pizza. Tény, hogy nem olcsó, de a minősége kiváló.”
  • 59. Hmmm... 2009. november 13. 07:03
    „Na, most tokeletesen egyetertek "Mignon" megjegyzesevel. Arrol nem is beszelek, hogy allitolag a nemzetnek sporolnia kene. Egy nagymeretu pizza arabol / van aki siman be tud dorgolni egyedul egy nagyot/ akar egy csaladot jollakathatunk. Azert nem allunk annyira jol, hogy "nep eledel" legyen a pizzateriaban keszult pizza. Alkalmankent persze miert is ne?”
78 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen a szemét ellen

Az önkormányzat és az Atikövizig végre megállapodtak: közös erővel tartják tisztán a szegedi Tisza-partot. Eddig a szegediek időről-időre maguk végezték el a piszkos munkát. Tovább olvasom