Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Plágiumkereső kopó az egyetemisták réme

A szegedi egyetemisták csak elvétve hallottak a plágiumkeresőről. Az online „kopót" az MTA SZTAKI elosztott rendszerek osztálya fejlesztette ki, és elsősorban az oktatási intézményeknek ajánlják. Az ingyenes plágiumkereső a diákok réme lesz, mivel megtalálja az összeollózott szakdolgozatok, diplomamunkák eredetijét.
A KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál (http://kopi.sztaki.hu) elsődlegesen plágiumok felderítésére és dokumentumok másolás elleni védelmére jött létre. A rendszer már párszor tízszavas egyezést is képes kimutatni. A plágiumok leginkább az oktatás területén terjednek, azon belül is főként a felsőoktatásban. Ezen a területen egyre nagyobb számban jelennek meg a digitális forrásokból összeállított, összeollózott dolgozatok, diplomamunkák, cikkek, illetve publikációk.

Az ilyen visszaélések rontják az intézmények hírnevét és az onnan kikerült diplomások értékét – mondta Pataki Máté, és ez olvasható a KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál nyitólapján is. Az MTA SZTAKI elosztott rendszerek osztályának főmunkatársa, a KOPI fejlesztője elmondta: jelenleg már mintegy 900 regisztrált felhasználója van a programnak, elsősorban a felsőoktatási és a tudományos szférából. A rendszerbe betöltött dokumentumok száma megközelíti az 1500-at.

Az átverés szinte kizárt

A plágiumkopót nagyon nehéz kijátszani. A program bizonyos szavanként darabolja a dokumentumot, mondjuk 10 szavanként, ekkor minimum minden tizedik szót át kellene írni, hogy ne vegye észre az egyezést. Egy 80 oldalas diplomamunka esetén minimum 1300 szót kell értelmesen megváltoztatni vagy felcserélni úgy, hogy ne tűnjön erőltetettnek a javító számára, és akkor még mindig előfordulhat, hogy kisebb paramétert használ a rendszer, és az illető lebukik.

A plágiumkereső kopó már túl van az első „leleplezéseken" is, egyetemi dolgozatoknál sikerült kimutatni a meg nem engedett mértékű átvételt.
Pataki Máté megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban többek között az ELTE, valamint a debreceni és a miskolci egyetem érdeklődött a szoftver iránt. Számos oktató küzd azzal, hogy disszertációkban és diplomamunkákban gyakran szerepel forrásmegjelölés nélküli információ.

A KOPI villámgyorsan megtalálja a másolt dokumentumokat, megjelöli az eredeti forrásokat és a szerzőket. Ha széles körben elterjed a plágiumkereső használata, a védett dokumentumokat szabadon lehet majd terjeszteni, és nem kell attól tartani, hogy valaki saját neve alatt fogja őket publikálni.

Az egyetemek a program segítségével könnyen kiszűrhetik az átvett, de saját név alatt publikált írásokat. A korábbi szakdolgozatok, tudományos közlemények feltöltésével, majd az új dolgozatnak a korábbi anyagokkal való összehasonlításával minden kiderül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom