Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Plakátot kap a 8000 éves Lúdvári Vénusz

Régészeti bemutatóhelyet terveznek Gyálaréten, ez az első kis lépés. Trogmayer Ottó régészprofesszor írt hozzá ismertetőt.
Szombattól állandó tákékoztató plakát jelzi Gyálaréten azt a helyet, ahol szegedi régészek a Kárpát-medence egyik legrégebbi élelemtermelő újkőkori településnyomait találták.

A Szilágyi-major (Kr. e. 5800) és Lúdvár (Kr. e. 5700) területén lévő újkőkori falucskákon az 1970-es évek elején Trogmayer Ottó vezetésével folytattak ásatásokat. A lúdvári helyszínen került elő a Lúdvári Vénusznak nevezett termékenységi szobrocska is, amely a korabeliek valláról árulkodik. A tájékoztató plakátra a nyugalomba vonult régészprofesszor írt ismertetőt.

Kattintson a nagyobb képért!
Kattintson a nagyobb képért!

A gyálarétiek terve, hogy a majdnem 8000 éves településnyomokból és tárgyakból tájépítészeti szakértelemmel építsenek újjá egy újkőkori lakókörnyezetet, és így mutassák be a környezet régészeti értékét.

Ennek első lépése a tájékoztató, amely a Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum, a Mozaik kiadó és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából kerül ki a gyálarérti falunapon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölkészültek az ebolára

Megérkeztek az első hallgatók a szegedi egyetemre, akik ebolával fertőzött régiókban töltötték az elmúlt időszakot: egyiküknél sem merült fel kockázati tényező. Tovább olvasom