Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Plasztikkártyával szűrik ki az álőstermelőket

Plasztikkártyával szűrik ki az álőstermelőket
Néhány hónap múlva már okostelefonnal is ellenőrizheti bárki a piacon, hogy akitől vásárolni szeretne, valóban őstermelő vagy viszonteladó. Az őstermelők új plasztikkártyájától a gazdaság fehéredését is várják.
A régi, papíralapú őstermelői igazolványokat felváltják a plasztikkártyák, amelyeken minden, az őstermelőkkel kapcsolatos adat rajta lesz. Székkutason több érintettet is megkérdeztünk. Hallottak a kártyáról, de még nem látták. Abban reménykednek, az új rendszer kiszűri azokat, akik eddig csak visszaéltek az őstermelői lehetőségekkel.

– Köztudott, hogy léteznek olyan őstermelők is, akik még soha életükben nem kapáltak – mondta Rostás Pétercsaládi gazdálkodó (a képen látható Rostás János rokona). – Csakis a kedvezmények miatt váltották ki az őstermelői igazolványt. Megveszik a termést, és továbbadják. Az viszont biztos, hogy több hasznuk van rajta, mint annak, aki dolgozik vele – hangsúlyozta.

– Szeretnénk a valódi gazdálkodók mellől kikoptatni azokat, akik csak azért lettek „őstermelők", mert így kedvezőbb az adózás – erősítette meg lapunknak Győrfi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. – Nincs nekünk azzal semmi bajunk, ha valaki más termékével kereskedik, de ne őstermelői igazolvánnyal tegye.

Győrfi Balázs elmondta, eddig egy személy akár 15-20 őstermelői igazolványt is bevihetett a falugazdászhoz érvényesíttetni. Most minden őstermelőnek személyesen kell megjelennie az adatai egyeztetése miatt. A plasztik őstermelői kártya egyébként nem kerül a gazdáknak pénzbe. A hagyományos igazolványok három évig voltak hatályosak, az új kártyák öt évig lesznek. Azoknak az őstermelőknek is a falugazdászhoz kell fordulniuk, akiknek idén még hatályos az igazolványuk, de az értékesítési betétlapjuk már nem érvényes. Utóbbiak, ha elmulasztják a március 20-ai határidőt, sokat veszíthetnek. Ha csak egy napot is késnek, a január 1-je és március 20-a között értékesített termékeik után személyi jövedelemadót kell fizetniük.

Győrfi Balázs elmondta, a fogyasztók érdekét szolgálja, hogy az őstermelőknek az igazolványuk száma mellett „Saját őstermelői termék" felirattal is el kell látniuk a termékeiket vagy az értékesítés helyszínét. Már az első félévben az okostelefonokra letölthető lesz egy alkalmazás, amely segítségével bárki megnézheti, hogy az őstermelő mire váltotta ki az igazolványt.

– Ha például paradicsomtermesztésre, de sajtot árul, akkor a vevő elgondolkozhat, hogy azt a sajtot valószínűleg nem ő készítette. Az őstermelők legjobb minőségbiztosítása a saját arcuk, hiszen hétről hétre ott vannak a piacon. Ne rontsa senki az üzletüket. Az intézkedések a vevők érdekeit is védik – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Kép: Rostás János őstermelő a tavaszi mezőgazdasági munkákra készíti fel a gépeit. Fotó: Kovács Erika

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április közepén lesz a beíratás

A 2016- 2017-es tanévre az általános iskolákba április 14-én és 15-én lehet beíratni a gyerekeket. Tovább olvasom