Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Plazmaközpont a Fesztivál helyén

Szeged - Napok óta fúrnak-faragnak az egykori Fesztivál étterem helyén, a Somogyi-könyvtár szomszédságában.
A város emblematikus étterme 2010-ben nyitott ki utoljára (2011. augusztus 10.: Visszaesett forgalom, bezárt vendéglők Szegeden). A Dóm téri étterem 713 négyzetméteres helyére információnk szerint hamarosan vérplazmaközpont költözik. Egy hasonló vállalkozás már működik Szegeden, a Mikszáth Kálmán utcában. Nem az költözik, vagy nyit új fiókot, hanem a konkurenciája.
 
Hamarosan plazmaadókat várnak a korábbi étterem helyén. Fotó: Frank Yvette
Hamarosan plazmaadókat várnak a korábbi étterem helyén. Fotó: Frank Yvette

Az önkormányzati ingatlanokat kezelő IKV Zrt.-től megtudtuk, hogy az üzlethelyiséget nyilvános pályázaton adták bérbe határozatlan időre havi bruttó 972 ezer forintért a Vascular Plazma Jász Kft.-nek. A vállalkozás vezetőit többször kerestük telefonon, de lapzártánkig nem értük el őket. Honlapjukról az derül ki, hogy tavaly januárban nyitottak plazmaadó helyet a nyíregyházi plázában. Minden sikeres plazmaadásért 3000 forintot fizetnek a donoroknak, valamint bónusztérítést is – nagyjából annyit, mint a Szegeden már működő versenytársuk.

Mint korábban megírtuk: a vérplazmából mesterséges úton nem előállítható gyógyszerek készülnek. Például a vérzékenységben szenvedők és az immunhiányos betegek számára alapvető fontosságú készítmények (2014. november 22.: Egyhavi bért is kereshet egy év alatt a plazmadonor).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az 1998-as domaszéki taxisgyilkosság tárgyalása

Megkezdődött az 1998-as domaszéki taxisgyilkosság tárgyalása
A vádirat ismertetésével elkezdődött a Szegedi Törvényszéken a Domaszék mellett 1998-ban történt… Tovább olvasom