Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Plébános és rektor együtt ezüstmisézett

Szeged - 25 évvel ezelőtt egyszerre szentelték pappá a szegedi dóm mostani plébánosát, Kondé Lajost és a hittudományi főiskola jelenlegi rektorát, Kovács Józsefet. Tegnap ennek évfordulóján együtt ezüstmiséztek. Szívesen meséltek a közös múltról és mostani feladataikról.
1984. június 16-án szentelte pappá Udvardy József püspök a szegedi hittudományi főiskola három egyházmegyei végzősét. Ennek 25. jubileumát ünnepelték tegnap közös ezüstmisével ugyanott, a dómban. Egy társuk azóta letette a reverendát, s megnősült, két kispapnak azonban magasra ívelt a karrierje. Kanonokok, vagyis az egyházmegyei tanácsadó testület tagjai és a püspökség irányítói: az 53 esztendős Kovács József az adminisztratív központ igazgatója. Kondé Lajos, a 49 éves püspöki helynök a plébániákat menedzseli; a működés, a hitoktatás és a rendezvényszervezés a területe. Szomszédok is; Kovács József a hajdani alma materük, a Szent Gellért Szeminárium lakója és rektora. Emellett egyházmegyei bíró, egyházjogot tanít a főiskolán, a napokban szerzett doktorátust. Kondé Lajos a tér másik oldalán lakik, hiszen – mint közismert – ő a dóm plébánosa. E tisztséggel járó címe: ereklyeőri prépost. És tiszteletbeli kanonok a temesvári egyházmegyében.

Ők is voltak kezdők: Udvardy József püspök jobbján Kovács József, balján Kondé Lajos a szenteléskor.... Fotó: DM/DV
Ők is voltak kezdők: Udvardy József püspök jobbján Kovács József, balján Kondé Lajos a szenteléskor.... Fotó: DM/DV

Kovács József és Kondé Lajos földik; gyökereik Békés megyébe vezetnek. Először Szegeden találkoztak, egyszerre kezdték a főiskolát. Kondé Lajos érettségi után, Kovács József három év postai munka és két év katonaság után rajtolt. A papszentelést követően a békési fiúk útja szétágazott. Kondé Lajos Alsóvárosra került, Kovács Józsefet békési szolgálat után hívta a püspök Szegedre, a dómba. Megint sokat szomszédoltak; hittanosaikat összehozták szilveszteri és farsangi mulatságra, lovas szánkózásra, s Lajos atya híres-nevezetes sekrestyebeli mozijára.

Kondé Lajos 25 éve töretlenül Szegeden pezsdíti az ifjúság életét, noha eredményei helyett arra büszke, hogy jó csapattal könnyű a dolga. Ifjúsági referens, majd egyetemi lelkész. A dóm alatt klubot, Domaszéken ifjúsági központot, Szent Imre Kollégiumot szervezett, iskolákba ingázott oktatni. Kedves emléke a „tájolás": legaktívabb hittanosaival Barkason járta a vidéki települések programjait. 2001 óta a dóm plébánosa. Most az átépített katolikus ház megtöltésén fáradozik. Kondícióját napi biciklizéssel és heti karolinás „apafocival" tartja karban.

...és az évfordulós ezüstmisén. Fotó: Schmidt Andrea
...és az évfordulós ezüstmisén. Fotó: Schmidt Andrea

Kovács József útja kanyargósabb. Gyulán, Csanádapácán, a szegedi szemináriumban, utána megint Gyulán szolgált. Két éve tért vissza harmadszor Szegedre. – Szívem csücske a papnevelés, azaz a rektorság, a többi csak hab a tortán – árulta el a rektor. Kemény dió, hiszen ő felügyeli a jövő lelkipásztorainak előmenetelét. Beszélgetéseken és egy fedél alatt lakva győződik meg az alkalmasságukról. – Megtartjuk a három lépés távolságot. Csendőrpertuban vagyunk: én tegezem és feljogosítom őket, hogy viszonozzák majd, a felszentelés után. Lajos atyával néha halászlét eszünk. A munkavacsorák pluszkilóit az újjáépített szeminárium konditermében próbálom lefaragni.

Izzó szamovár és motorbicikli

25 éve a Dóm tér 6.-ban igazi közösség kovácsolódott, noha a papnevelő nem hasonlított a maihoz. Az elsősök például a szeminárium közös hálótermében aludtak. Konditeremről szó nem volt, viszont sokat biliárdoztak és pingpongoztak. Kovács József rektor a délutáni teázásokra emlékszik: – Lajos szamovárját ültük körbe. Beosztottuk, ki forral benne vizet. Egyszer én voltam a soros, bekapcsoltam, és úgy ahogy van, elfelejtkeztem róla. Mire a többiek észrevették, elforrt a víz és izzott a készülék, így tettem tönkre a szamovárt – nevetett az érces hangú, szigorú tekintetű rektor. A mindig derűs Kondé Lajos plébános felelevenítette: – Józsinak volt egy NDK-s motorja, azzal robogtunk egy hajósi ifjúsági találkozóra. Egy buszra tapadva hajtottunk, amikor elromlott a fékünk. Egyszer csak a busz megállt, Józsi pedig, ahelyett hogy felkenődtünk volna a hátuljára, bekormányozta a járgányt a leszálló utasok közé. Szerencsére senkit nem kaszáltunk el.

Olvasóink írták

  • 1. redstar 2009. június 16. 17:26
    „Hurráááá::::::”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotók a XVII. szegedi sörfesztiválról

Szeged – Vasárnap zárul XVII. szegedi sörfesztivál. Az öt napos rendezvényt az újszegedi… Tovább olvasom