Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Plébánospuccs Kisteleken: új papot kér a püspöktől a város

Kistelek - Laczkó atya megöregedett, elfáradt, a polgármester kérjen másik plébánost a püspöktől – döntött a kisteleki képviselő-testület még decemberben. A pap ezt múlt szombaton tudta meg. Ajánlott levélben kért magyarázatot a polgármestertől, mert tavaly óta nincsenek jóban.
„Kérem a képviselő-testület felhatalmazását arra, hogy támogassa azt, hogy Laczkó atyának megköszönjük az eddigi munkáját. Láttuk, hogy megöregedett, elfáradt, kérjük a Püspök atyának az ebben történő intézkedését. Laczkó atya helyett kérünk egy másik plébánost" – mondta a jegyzőkönyvmásolat szerint a december 13-i képviselő-testületi ülésen Nagy Sándor polgármester (Fidesz). A testület jelen lévő tagjai vita nélkül, egyhangúlag határoztak. Felhatalmazták a polgármestert, hogy „a katolikus egyházzal tárgyalást folytasson új plébános kérése tárgyában".

– Elsősorban azért készültem tárgyalni a püspök úrhoz, hogy az Árpád Fejedelem Gimnázium és a kollégium működtetését megbeszéljük – idézi fel Nagy Sándor polgármester.

Laczkó Ferenc az óvoda miatt különbözött össze Nagy Sándor polgármesterrel. Rosszulesett neki az önkormányzat döntése. Fotók: Karnok Csaba
Laczkó Ferenc az óvoda miatt különbözött össze Nagy Sándor polgármesterrel. Rosszulesett neki az önkormányzat döntése. Fotók: Karnok Csaba

– Ahogy a testületi ülésen erről beszéltünk, fölmerültek ugyanazok az észrevételek, amelyek már korábban is eljutottak hozzánk, azzal kapcsolatban, hogy a helyi hitélet és a hitoktatás sem úgy megy, mint régen. Sokan azok közül, akik templomban szeretnének esküdni vagy megkereszteltetnék a gyereküket, inkább elmennek Ópusztaszerre vagy a pálos rendiekhez, ahol nagyobb a fogadókészség, és nincsenek olyan szigorú követelmények. Pedig ugyanarról az egyházról van szó. Barátságosabb fogadtatást szeretnének, ez a közösség észrevétele. Polgármesterként az a feladatom, hogy ezt továbbítsam. Tényleg kértem a püspök urat, segítsen megoldani a helyzetet, akár úgy is, hogy még egy papot idehelyez.

A püspök a találkozón nem nyilvánított véleményt. A polgármester azt mondja, az ő korábbi templomi esküvőjéről neki nincsenek rossz emlékei Kisteleken, az egyház és a város között pedig jó a kapcsolat. Az óvoda ügyében viszont tényleg összekülönböztek Laczkó atyával. Nagy Sándor szerint félreértésen alapult az egész. A városban ugyanis az terjedt el, hogy az önkormányzat a két óvoda közül az egyiket be fogja zárni. Felmerült az ötlet az óvónők, szülők körében, hogy akkor inkább legyen az egyik óvoda egyházivá, úgy megmenthető. Aláírásgyűjtés indult.

Kisteleken 200 óvodás gyerekről kell gondoskodni, és a törvény úgy szól, ha például az egyházi óvodába 40-et fölvesznek, a másik 160-at a másik óvodának kell befogadnia. Erre azonban Nagy Sándor szerint akkor nem volt fölkészülve a másik intézmény, kevés volt a férőhely. Ezért kérte, hogy a kezdeményezést függesszék föl. A polgármester szerint ezt a szempontot az atya nem értette meg. – A karácsonyi koncerten mindig mondtam korábban pár szót, most viszont az atya kikötötte, nem szólalhatok meg a templomban. Ezt sajnálom, de tudomásul vettem – mondja Nagy Sándor.

Templomépítő, futballista, bíró

A kisteleki önkormányzat kérése azért szokatlan, mert a katolikus egyház szabályai szerint arról, melyik pap hol szolgáljon, nem a hívek határoznak, hanem a püspök. Hiába vették körül az algyőiek élőlánccal a templomukat 1992- ben, Tóth Sándort mégis áthelyezte a váci püspök Bugyi községbe. Amikor 2009-ben Kiss-Rigó László megyés püspök három év után elhelyezte Csongrádról Janes Zoltán plébánost, a búcsúmisén mindenki sírt, az önkormányzat levelet írt a püspökhöz. Ő azonban nem másította meg, nem is indokolta elhatározását. Most a kisteleki testület kérésével kapcsolatban is megkérdeztük. Az egyházmegye sajtóreferense hétfőn ígért választ.

Kistelek temploma. A városé vagy az egyházé? Fotó: Karnok Csaba
Kistelek temploma. A városé vagy az egyházé? Fotó: Karnok Csaba

Laczkó Ferenc atya, pápai prelátus 1942. január 1-jén született a szomszédos Csengelén. Kisteleken járt gimnáziumba, 1966-ban szentelték pappá. Apátfalváról a püspök az állami egyházügyi hivatal nyomására helyezte el, mert az akkori hatalom szerint túl sokan jártak hittanra. 1982-től 1999-ig Domaszéken volt, irányította a híressé vált templomépítést. Azután került Kistelekre, sokáig ellátott más településeket is. Ma Kistelek mellett szülőfalujában miséz. 36 éves koráig igazolt labdarúgó, 52 éves koráig játékvezető volt Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében. Egy időben dohányzott, de leszokott, a domaszéki templomépítés óta pedig nem iszik szeszes italt, csupán annyit, amennyit az oltárnál szükséges.

„Illően, de határozottan"

„A képviselő-testület illően, de határozottan döntött" – írja a kistelekjaras.hu az új plébánost kérő határozatról. A döntés attól volt illő, hogy megköszönte az eddigi munkát, viszont kérdés, vita nem volt, és egyformán szavaztak, tehát határozottan – adott magyarázatot a különös megfogalmazásra Sándor Attila, a kistelekjaras.hu szerkesztője. A helybeliek a történtek kapcsán a polgármester határozott egyéniségéről szólnak, másrészt arról, amiről a polgármester is beszélt. Egyvalaki említette, a hittanoktatónak egyszer az anyák napi műsor gyakorlása közben az oltár előtt „eljárt a keze", ez pedig visszatetsző volt a szülők számára. A véleményekből az derül ki, hogy Kisteleken is mindenkinek határozott elképzelése van arról, milyennek kell lennie a katolikus egyháznak. Őrizze az alapvető értékeket, legyen az erkölcs sziklabástyája. Ugyanakkor kezelje rugalmasabban saját szabályait, hogy minél többen esküdjenek, keresztelkedjenek. Úgysem lehet tudni, hogy azok közül, akik eredetileg csak a ceremóniát, a szokást akarták letudni, mennyien válnak tényleg hívővé.

– Eltelt az idő, de nem érzem magam öregnek – mondja mosolyogva Laczkó Ferenc. – Szombaton értesítettek arról, hogy a kistelekjaras.hu azt írja, új papja lehet Kisteleknek. Vasárnap reggel ketten telefonáltak, a misén is odajöttek, hogy ezt nem gondolták volna, és ne féljek. Nem félek, de rosszulesett a dolog. Hétfőn ajánlott levelet küldtem a polgármester úrnak, megkérdeztem, mi az indok. Három napon belül választ kértem, valamint egy helyreigazítást a kistelekjaras.hu-n, mert ez az egyház belügyeibe való durva beavatkozás. A járási hivatal vezetője elhatárolódott a közleménytől. Azt írta nekem, a név ellenére a járási hivatalnak semmi köze a honlaphoz.

A plébánia és a városháza között a távolság két futballpályányi. Nincsenek olyan nexusban, hogy átmenjen a polgármester irodájába, és megkérdezze tőle, Sándor, mi a baj? – kérdeztem Laczkó atyát.

Ki eskesse a polgármestert?

– Ennyire mi sohasem voltunk jóban a polgármester úrral. Nem is tegeződünk, megvoltunk egymás mellett tisztelettel. Eltérőek a fogalmaink a kereszténységről. Két éve eldöntötte, az új feleségével templomban is esküszik, példát mutatva a fiataloknak. Megkereszteltem a párját, teljesen szabálytalanul, mert két évig kellett volna előtte járni hitoktatásra. Figyelmeztettem őket, a templomi esküvő feltétele a jegyesoktatáson való részvétel, ez nyolc alkalom. Sándor azt mondta, semmi probléma. Ám ő csak négyszer jött el, mert hol valamilyen ünnepségre, hol Brüsszelbe ment. Megmondtam, hogy ez így nem jó, és végül javasoltam, hogy hívja meg a püspököt esketni. Nem is voltam benn, nem tudom, hogyan rendezték ezt végül. A polgármester úr szerint én nagyon szigorú vagyok, szerintem meg ő egy akarnok.

Aranymise előtt három évvel

Amikor tavaly januárban elindult az aláírásgyűjtés óvodaügyben, Laczkó atya a szülők, óvónők kezdeményezése mellé állt. Megbeszélték a találkozót a püspökséggel februárban, de a kezdeményezők visszaléptek.
– Fölhívtam az óvónőt. Azt mondta, ha velem is úgy kiabált volna a Nagy Sanyi, mint vele, megérteném, miért visszakozott. Én pedig ezek után tényleg mondtam olyat nyilvánosan, hogy a polgármester úr törvénytelenül elfojtotta a szülők kezdeményezését. Utoljára itt, a plébánián tárgyaltunk. Azért jött, hogy megkérdezze, miért mondta a kántorunk a KDNP-taggyűlésen őróla, hogy egyházellenes. Megmondtam, ez az én véleményem, az óvodaügy miatt. Vitáztunk, ő végül a lószerszámot is szóba hozta, én meg határozottan elküldtem. Augusztus 20-án a misén tényleg nem engedtem megszólalni, december 12-én pedig mondtam a karácsonyi koncert szervezőjének, hogy a polgármester nem mondhat beszédet. 13-án tartották azt a bizonyos testületi ülést, amelyre négy képviselő – köztük a mi egyházközségi elnökünk – nem ment el.

Laczkó Ferenc most várja felettese döntését. 47 éve pap, 3 év múlva lenne az aranymiséje, akkor tervezte, hogy befejezi a munkát. Eldöntötte, ha innen most mennie kell, inkább a nyugdíjat választja.

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. bolognese01 2013. február 23. 14:21
  „Kedves Lackó Atya!

  Krisztus sem fordult vissza a Golgota közepéről, neked is végig kell járnod a magad útját, nagyon sokan melletted állnak és mi is a nővéremmel békéscsabáról, még emlékszünk a tanulságos hittanóráidra.
  Vannak nehéz utak, de hitben megjárhatók: mondj rájuk "áment", s ha Isten néha nemet mond is, hidd el, hogy azzal áld meg..
  Szívünk minden melegével gondolunk rád.
  Károlyi Jolánka és Károlyi Marika”
 • 135. Ködmi 2013. február 20. 18:56
  „Kedves Laczkó Atya! Ez is a XXI. sz. vértanúságának egyik formája! Kitartás, hiszem az Atya azt tanította nekünk,hogy ne legyünk langyos keresztények. Sokan imádkozunk Laczkó Atyáért és sok tanítványa ott lesz az aranymiséjén, velem együtt. Mi, a régi hittanosai tudjuk, hogy nagyon szigorú ember, de azt is tudjuk, hogy határtalan szeretet van a szívében. Ez sokunknak javára vált, mert EMBERT nevelt belőlünk. Köszönjük! Sok szeretettel: Ködmön Erzsi Dombegyházról.”
 • 134. czindi 2013. február 18. 20:51
  „Nem tudom, írtam-é már? "adjátok meg a császárnak ami a császáré, és Istennek ami az Istené"...Az egyházak ne szóljanak bele a politikába, és a politika ne szóljon bele az egyházak ügyébe...”
 • 133. sieteignoranti78 2013. február 18. 20:47
  „Mennyi mocsok muveletlen letezik..:( egyhazi adot mindig is kellett fizetni nem ujdonsag..es mindenutt kell nemcsak kisteleken .... a szentseg nem jatek nem kell boldog boldogtalannak osztogatni. gyongyot dobni disznok ele... vannak szabalyok eppen ezert. letezhet a jo kereszteny hazassag jegyesoktatas nelkul is. De fonnall a veszelye h az esely lecsokken. de ugy gondolon akik keresztenykent elnek es hittel valljak Istent nem okoz gondot eljarni jegyes vagy keresztelesi oktatasra es valoszinu h az egyhazadot is fizetik anelkul h visszamenolegesen kene evtizedekre kerni. Nemcsak akkor verik a nyalukat mikor valami kell. kitartast Laczko atyanak!!!”
 • 132. diakonuslajos1 2013. február 16. 12:25
  „kjk njb k”
 • 131. saci10 2013. február 15. 11:56
  „A Jóisten majd ítélkezik, Ő igazságos döntést hoz, vagyis mindenki azt kapja amit érdemel, csak idő kérdése.
  Pm. is megkapja a Jóisten nem haverja, ott már nem Sanyink dönt.”
 • 130. nacus 2013. február 15. 05:18
  „Miért gondolod, hogy nincs meg a döntés ?Már az ősszel megvolt a testületi ülés előtt !!! Csak nem hozták még nyilvánosságra, de már novemberben kiszivárgott az új helye Laczkó atyának/P..a/ ,amit elintézett a pm.,hogy messzebb legyen.Így kell tönkretenni egy tevékeny embert, aki mert ellentmondani és ő sem az egyetlen a városból,aki erre a sorsra jut,hogy mennie kell.Ő van a gyengébb helyzetben!”
 • 129. tol 2013. február 14. 19:55
  „hát, aki a házassági ceremóniája miatt kelletlenkedik a vallásoktatással, abból már csak a halálakor lesz keresztény...”
 • 128. diakonuslajos1 2013. február 14. 19:03
  „Soha ilyen kegyetlen nem volt az egyház és a papok sorsa, mint most a nagy egyházbarát demokráciában.”
 • 127. katalin 2013. február 14. 17:07
  „Kedves érdeklődők. Velem együtt kíváncsian vártátok a Püspöki döntést, sajnos ez még várat magára. Előre láthatólag csak nyáron lesz döntés.”
 • 126. katalin 2013. február 14. 13:22
  „Dr. Bözsus is levizsgázott!!!”
 • 125. saci10 2013. február 14. 13:20
  „grafit01 Szerinted van lelkiismeretük ezeknek az embereknek??? Beszéljünk már az új jegyző tudásáról is. Nem csak ez a bizonyíték a tudatlanságára, ha nem az is mikor a köz meghallgatáson a Pm a volt kihelyezett Jegyzőtől kérdezte a törvényt.Ez nagy szégyen a mostani jegyzőre nézve. Ő CSAK EGY BÁBU!!!”
 • 124. grafit01 2013. február 14. 12:11
  „A püspök döntése miért várat ilyen sokat magára? Remélem kiáll az atya mellett. A városban felháborodást váltott ki a testületi döntés, ami tegyük hozzá nem is tartozik a hatáskörükbe. PM -nek szép napot!”
 • 123. grafit01 2013. február 14. 11:40
  „Várjuk a püspök állásfoglalását a jogszerűtlen képviselő testületi döntés ügyében. Nincs egyszerű helyzetben, nem tudja melyik ujját harapja, mert mindegyik fáj. A kisteleki város vezető súlyosan átlépte a hatáskörét,nem is vihette volna a testület elé az egész történetet. Személyes sérelméért akart elégtételt? Kisteleken semmi sem szent.
  Bravó! A lelkiismeretükkel hogy számolnak el?”
 • 122. nezelodo 2013. február 14. 08:34
  „"121. saci10 2013.02.14. 07:44"

  Nem sokszínű kolléga, hanem multikulturális. Mindjárt másképp hangzik.”
 • 121. saci10 2013. február 14. 07:44
  „Darabos úr, hogy lépi át ezek után a templomajtót? Az atyának szemében hízeleg, háta mögött meg ellene van. Ő már m is két színű, hanem nagyon sok-sok színű.”
 • 120. katalin 2013. február 14. 07:34
  „Arról volt szó, hogy szerdán nyilatkozok a Püspök. Vajon mért nem történt meg? a sok közös üzlet miatt?”
 • 119. nezelodo 2013. február 14. 00:39
  „Mire ez a nagy felhajtás a volt egyházi esküvők miatt? Vagy jön a harmadik, és keresztbe tette a lábát a plébi?”
 • 118. Öcsóka 2013. február 13. 21:26
  „Mindenkinek és mindennek megvan az ára........van az a pénz.....”
 • 117. Öcsóka 2013. február 13. 21:22
  „Persze, hogy elér!!! Neki elég sok helyre, <moderálva>”
136 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Animációs nagyoperett

Pipás Pista után egy újabb nőt láthatunk, aki férfiruhába öltözött. Huszka Jenő Mária főhadnagyát. Tovább olvasom