Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Plusz két tanítási óra

Szeptember elsejével, noha nem emelkedett a tanárok kötelező óraszáma, mégis két órával többet kell az iskolában tölteniük. A szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordul. Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szegedi titkára szerint a tanárok féltik az állásukat, ezért nem jelzik elégedetlenségüket.
Ebben a tanévben még csak ajánlott heti plusz két órát az intézményben tartózkodni, jövőre már kötelező. Illusztráció: Frank Yvette
– Azt kértem a kollégáktól, legyenek bölcsek és előrelátók, szánják hasznos feladatokra a számukra előírt plusz két órát – mondta Dobó László, a Vedres István Építőipari Szakközépiskola igazgatója.

Az iskolavezetők a nyáron tudták meg, hogy növekedett a tanárok óraszáma, az eddigi húsz helyett huszonkettő a javasolt. Feltételes módban fogalmaz a módosított közoktatási törvény, nem kötelező plusz két órával többet tartózkodni az intézményben, csak ajánlott. „Jövőre azonban már kötelező lesz a huszonkét óra" – mondta egy elégedetlenkedő tanár. Arra a közbevetésre, hogy más munkahelyeken minimum negyven órát kell dolgozni, azt mondta, hogy ő otthon, az órákra való felkészüléssel ennél is többet foglalkozik iskolai feladataival.

A Vedresben Dobó László igazgató szerint megértették a kollégák, hogy nincs más választás, a teljes állásban lévők két, a részmunkaidőben foglalkoztatottak egy órát vállaltak a tanítási időkeretben. Az intézkedés miatt csak három, nyugdíj mellett dolgozó kollégától kellett megválnia az ötvenfős gárdának, de ezt jövőre már biztosan nem tudják így megoldani – tette hozzá. Az Arany János Általános Iskolában Kissné Gera Ágnes igazgató arról tájékoztatott, hogy ők felzárkóztatásra, felvételi előkészítésre, tehetséggondozásra, kora reggeli felügyeletre használják az ingyenórákat.

Félnek a tanárok

Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szegedi titkára szerint a tanárok féltik az állásukat, ezért nem jelzik elégedetlenségüket, és úgy vannak vele, „csinálja csak a szakszervezet". A PSZ már a múlt héten az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel szerinte az „egyenlő munkáért egyenlő bért" elvet sérti a rendelkezés. Nem minden tanárnak kell ugyanis plusz két órával többet tartózkodnia az iskolában, a besorolásuk mégis egyforma. Megkérdeztük Kardos Jánost, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetőjét is az ingyen órákról, de ő azt válaszolta: nem az önkormányzat döntése volt.

Másképp osztotta el az ingyenórákat Kis Gábor, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatója. Arra törekedtek, hogy egyenletes maradjon a kollégák terhelése, ezért csak plusz 15 órát rendelt el – tömegsport-foglalkozásokat, szakköröket vezető tanároknak. A többiek a törvénytől függetlenül is dolgoznak eleget ingyen: ki a cserekapcsolatokkal foglalkozik, ki az óraközi felügyeletet látja el. Ha mindenkire kirótták volna az ingyenórákat, akkor 83 tanárral számolva 166 órát kellett volna leosztani – mondta.

Az igazgatók szerint eddig fizettek azokért a tevékenységekért, amelyeket most a kollégáknak ingyenóraként díjazás nélkül kell ellátniuk, ráadásul azt se kellett vizsgálni, hogy megvolt-e a kötelező óraszám. Azt tehát helyes döntésnek tartják, hogy ezentúl csak akkor fizetnek majd a korrepetálásért, ha valaki teljesítette a kötelező (és az ajánlott) óraszámát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhatos osztály a sándorfalvi iskolából

Ötven évvel ezelőtt voltak tizennégy évesek a sándorfalvi iskola végzős nyolcadikosai. Az 1956-os… Tovább olvasom