Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Plusz kórterem, építkezés nélkül

Szeged - Tegnaptól végleges ÁNTSZ-engedéllyel működik a szegedi fertőzőosztály, ami a régió járványügyi központja. Építkezés helyett ágyszámcsökkentéssel teljesítették az előírt feltételt.
Több mint másfél éve ideiglenes ÁNTSZ-engedéllyel működik a szegedi belgyógyászati klinika felnőtt fertőzőosztálya, ennek hatálya tegnap járt le. Az ideiglenesség oka, hogy nem felelt meg az előírt minimumfeltételeknek: hiányzott egy elkülönítő kórterem. Ilyen azóta sem épült a volt II-es kórházban lévő osztályhoz, a régiós ÁNTSZ most mégis véglegesítette a részleg működési engedélyét.

– Június 26-án kaptunk levelet a szegedi belklinikáról, hogy a fertőzőosztályon az izolációs kórterem elkészült – mondta el Balogh Erika, a régiós ÁNTSZ igazgatási osztályvezetője. Hogy ez építkezés nélkül miként lehetséges, arra az osztályvezető azt mondta: 3 ágy működésének „szüneteltetését" tervezi a klinika, az így felszabaduló helyen pedig már el is készült a hiányzó helyiség. Ez azt jelenti, hogy az engedélyezett 18 helyett mostantól csak 15 ágyon tudják ellátni Szegeden a fertőző betegeket. A 3 ágyat a belklinika egy másik osztálya kapná meg, azaz átcsoportosítanák őket.

Kevesebb ággyal működik a fertőzőosztály. Fotó: DM/DV
Fontos a pontos adminisztráció.
Fotó: Schmidt Andrea

Néhány hónapja ugyanakkor – az új típusú influenza terjedése kapcsán – a szegedi fertőzőosztályt jelölte ki az ÁNTSZ a régió infektológiai központjaként. A WHO időközben a legmagasabbra emelte a járványügyi készültséget, a szakemberek ősszel Európában is komoly járványra számítanak. Megkérdeztük Balogh Erikát, egy ilyen helyzetben miért a szegedi osztályt jelölték ki az összes régiós beteg majdani ellátásához, amikor Gyulán például 40 ágyas, korszerű infektológiai osztály van. A szakember szerint igaz, hogy rosszabb körülmények közt és kevesebb ággyal működik a szegedi osztály, de a régió középpontjában, és megvan a kellő labor- és egyéb vizsgálati háttere is. A döntésüknél inkább ez számított, mint az osztály minősége és az ágyak száma.

Átmeneti engedélyek

Csongrád megyében jelenleg ideiglenes ÁNTSZ-engedéllyel működik a szegedi szívsebészeti osztály szövet- és sejtbanki tevékenysége, mert nincs elég laborműszer hozzá. Makón szakorvoshiány miatt átmeneti engedéllyel létezik csak rehabilitációs ellátás, Szentesen pedig a gyermekosztály működik így – itt is kevesebb a szakorvos, mint kellene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld informatikai központ Szegeden

Szeged - Szegeden építene energiatakarékos és környezetbarát informatikai adatközpontot egy angol… Tovább olvasom