Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Pluszhónapokat lehet gyűjteni

Csongrád megye - Tavaly módosították a közismert nevén ˝Nők 40˝ kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget, a kereső tevékenységgel töltött évekhez hozzá lehet adni a nyári gyakorlatokat. De csak azoknál, akik szakmunkásképzőkben, szakközepekben tanultak.
 Minimum 32 év

A „Nők 40"-nél a jogosultsági idő kiszámításánál a tényleges kereső tevékenységgel töltött biztosított időszakot, illetve a gyermekneveléssel és gyermekgondozással kapcsolatos ellátásban töltött időt veszik figyelembe. Ez utóbbi legfeljebb 8 év lehet, tehát alapesetben 32 éves kereső tevékenységet, fogyatékos gyereket nevelőknél 30 évet kell mindenképpen igazolni. Jó tudni, hogy a rendes nyugdíjnál nem ezek a szabályok érvényesek.

– A szakmunkás- és a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartama kizárólag abban az esetben számítható be jogosultsági időként, ha arra bejelentési adat található – magyarázta dr. Horváth Károly ügyvéd.

– Ilyen adat hiányában a tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartama egyéb hitelt érdemlő bizonyíték, például tanúbizonyítási eljárás alapján is elismerhető.

Domaszéki olvasónk, Zsikai László elküldte szerkesztőségünknek azt a levelet, amelyet Áder János köztársasági elnöknek írt február 11-i dátummal. Ebben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy sok nő kerül utcára akkor, amikor csak pár év választja el őket a szükséges 40 éves munkaviszony megszerzésétől. Szerinte el kellene ismerni a szakmunkásképzők gyakorlati idejét is, hiszen annak idején a heti 5-6 tanítási napból hármat vagy négyet a gépek mellett kellett eltölteni.

Tavaly újabb kedvezmények léptek életbe, amelyek 2015-ben már teljes mértékben kihasználhatók. Ez a Nők 40+ program. Fő célja, hogy segítséget nyújtson a nőknek a 40 év jogosultsági idő megszerzésében. Ebben többek között az szerepel, hogy az állam 10 hónapon keresztül átvállalja a munkáltatótól a munkabérnek és járulékainak 100 százalékát, cserébe a munkáltatótól 2 hónap továbbfoglalkoztatást kérnek.

Február 11-én címezték a levelet Áder Jánosnak Domaszéken. Fotó: Schmidt Andrea
Február 11-én címezték a levelet Áder Jánosnak Domaszéken. Fotó: Schmidt Andrea

A programba azok a nők jelentkezhetnek, akik 55. életévüket betöltötték, és legalább 37 év jogosultsági idővel rendelkeznek. Azok a nők, akik elmúltak 60 évesek, korlátozás nélkül jelentkezhetnek a programba. A 40+ programban szerepel az is, hogy a nyári gyakorlatok beszámítanak a munkaviszonyba.

– Az év közbeni szakmai gyakorlat azonban nem számolható el – folytatta dr. Horváth Károly –, mivel az a képzés része volt, így nem minősült kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszonynak. Ezért jogosultsági időként sem lehet figyelembe venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne húzd le a vécén!

Az elhasznált olajat a legtöbben még mindig a lefolyóba öntik vagy egyszerűen lehúzzák a vécén. Pedig van más megoldás: arra kijelölt MOL-benzinkutakon átveszik a használt sütőolajat. Tovább olvasom