Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Póda–Virág vita a költségvetésről

A képviselők a hét végén kapták meg a város 2007. évi költségvetés-tervezetét, ami 26,6 milliárd forinttal kisebb, mint a tavalyi. A jelentős különbséget a kormánypártok az elkészült nagyberuházásokkal és az erőgyűjtéssel, az ellenzékiek jórészt az állami támogatások csökkenésével magyarázzák.
Botka László szegedi polgármester pénteken nyújtotta be a közgyűlésnek a város 2007. évi költségvetés-tervezetét, ami 51 milliárd 406 millió forint kiadás mellett 50 milliárd 891 millió forint bevétellel és 514 millió forint hiánnyal számol. Az idei büdzsé a tavalyihoz képest 26 milliárd 600 millió forinttal kevesebb. A város adóssága meghaladja a 16 milliárd forintot.

Spórolás

A költségvetés tervezésében kiemelt helyet foglaltak el az intézményeket érintő változások és a polgármesteri hivatalt közvetlenül érintő döntések. Az előbbihez tartozik például a szociális ellátórendszer átalakítása, azon belül a gyermekellátó intézmények összevonása, vagy a Humán Szolgáltató Központ átadása a Szeged Kistérségi Társulásnak éppúgy, mint a kórházi létszám csökkentése, egyes egészségügyi intézmények átadása a Szegedi Tudományegyetemnek, illetve a kihasználatlan ingatlanok kiürítése és értékesítése. Ugyancsak idetartozik egyes oktatási intézmények megszüntetése, összevonása, mint ahogy a kötelező óraszám megemelése is.

A polgármesteri hivatalt közvetlenül érintő döntések közé tartozik a képviselői tiszteletdíjak 30 százalékos csökkentése, 25 köztisztviselő elbocsátása és a béreken felüli juttatások lefaragása. Az önkormányzat 2007-ben nagyobb adóbevétellel számol, és az idén már magasabb lakbért kell fizetni az önkormányzati lakásokban élőknek, valamint többe kerül a tömegközlekedés.

Évek, számok

2007:
Kiadás: 51,406 milliárd forint
Bevétel: 50,891 milliárd forint
Hiány: 514 millió forint
2006:
Kiadás: 79 milliárd
Bevétel: 77,5 milliárd
Hiány: 1,5 milliárd

Póda: Nőnek a terhek


A közgyűlés a héten tárgyal a költségvetésről, a hagyományoknak megfelelően a büdzsét a koalíciós többség megszavazza, az ellenzék pedig elutasítja. A nagyobbik ellenzéki párt szakpolitikusa már kijelentette: a tervezet számukra elfogadhatatlan.

– A tavalyi költségvetés több mint 50 százalékkal volt magasabb az ideinél! A terhek drasztikusan nőnek, a helyi iparűzési adó bevétele 18, az építményadó bevétele 57 százalékkal emelkedik – mondta Póda Jenő, a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a likviditási problémák egyre feszítőbbek, például március 1-jén egymilliárd forintot nem tud visszafizetni az önkormányzat és kénytelen kamatfelárral átütemezi a visszafizetést a fizetésképtelenség elkerülése érdekében.

– Az állami támogatások csökkenését elbocsátásokkal, adóemelésekkel, egyes intézmények összevonásával és ingatlanok eladásával próbálja az MSZP–SZDSZ-es városvezetés pótolni, a lakosság ezeket a terheket egyre nehezebben viseli – jegyezte meg Póda Jenő, aki előrebocsátotta, hogy a Fidesz-MPSZ–KDNP frakciószövetség nemmel fog szavazni a költségvetésre.

– Az ellenzék értékelése és érvelése a szokásos: szakmailag megalapozatlan, politikailag nem előre mutató – reagált Póda Jenő állításaira Virág András. A pénzügyi bizottság szabad demokrata elnöke mielőtt részletesen válaszolt volna a fideszes politikus felvetéseire megjegyezte: a költségvetés főösszege két nagy elemből áll, a működési előirányzatokból és a felhalmozási előirányzatokból. 2006-ban több nagyberuházás is befejeződött, például a csatornázás, a hulladékgazdálkodás fejlesztése, a repülőtér modernizálása. Csak a csatornázás befejezése miatt a „kiesés" több, mint 12 milliárd forint.

Virág: Előkészítés

– A korábbi évekhez képest az idén kisebb mértékű a beruházási költségvetés. Ez érthető, hiszen 2007 egyik legfontosabb feladata lesz az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések előkészítése, hogy 2008-tól a korábbi éveknél még nagyobb volumenű fejlesztések valósulhassanak meg Szegeden – mondta Virág András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs lelet a pincében

Szenzációs leletre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A volt Juhász Gyula művelődési… Tovább olvasom