Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Podmaniczky hőse Dürrenmatt székén

Szeged - Nem takarítani, liftet szerelni vagy gyereket pesztrálni megy egy német anyanyelvű városba Podmaniczky Szilárd új regényének hőse – hanem írni. Magyar író, ösztöndíjat kapott, abban a székben ülhet, amely Dürrenmatt és Kafka alatt is szolgált. Olyan figyelem jár neki, amelyről eddig nem is álmodott.
Épp ezért kezdi kutatni, miért pont ő a szerencsés, mert ez az egész olyan valószerűtlen: valami titkot sejt, persze minden, amit lát, a kétségeit táplálja. Jár-kel, fürdik a mély és kristálytiszta tóban, kérdezősködik. Fölsejlik egy régi tragédia emléke, az egykori ámokfutó gyilkos lányával találkozik a vendéglőben. Egy öregember célozgatásaiból pedig arra jön rá, őbenne valójában nem is az írót, hanem a szakképzett megfigyelőt fizetik meg. Följegyzéseit – ahogy a többi ösztöndíjasét is – a rendőrség tanulmányozza, mert a térfigyelő rendszer mégsem lát mindent. A magyar író megsértődik, összepakol – aztán mégis marad. Az ottaniak pedig türelmesen, nagy figyelemmel nézik csapongását, és hol mondják, hol pedig éreztetik vele: őrá itt tényleg szükség van.

A hagyományos fejlődésregény elején több a burleszk: az író, megtudva, hogy német nyelvterületre hívják, böngészi a térképet, és közben a háziasszony által sütött kalácsban nagy darab hitlerszalonnát fedez föl. Aztán, már az úton meglassul és kiszínesedik a mozgókép, mulattató és szívszorító felvételek jönnek. Végül az író hazatér, és váratlan vendég lesz a legközelebbi ismerőseinél is. Oda megy vissza, ahol a vízbe dobott kavics úgy tűnik el, hogy nem vet hullámokat. A vég: mint amikor egy hatalmas hajó motorja megáll, az örvények pedig tovább vonulnak lassan. Evidens, hogy ott tényleg sokkal jobb, mint itt – a regény azonban arra keresi és találja meg a választ, hogy miért. (Podmaniczky Szilárd: Hutchinson rugói, Podmaniczky Művészeti Alapítvány, 2007.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre lehet Kispál Ferenc utódja

Szeged - Bodó Imrét, Tiszasziget polgármesterét jelölte az országgyűlés Fidesz-frakciójába a Magosz… Tovább olvasom