Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Podmaniczky Szilárd regényt írt a globális felmelegedésről

Szeged - A fiatal tudós igazolja, egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid felelős a globális felmelegedésért. Megfagy a levegő körülötte, ellehetetlenítik, bűncselekménybe keveredik. Podmaniczky Szilárd Klímadogma című regényéről Szegeden kiderült: valós történet az alapja.

Az utóbbi időben publikált novellás- és riportkötetek, forgatókönyvek után ismét regényt írt Podmaniczky Szilárd, lapunk korábbi munkatársa. A Balatonbogláron élő íróval

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész beszélgetett a szegedi Grand Caféban a mű megjelenéséről. A háromszáz oldalas Klímadogma középpontjában az emberiséget talán leginkább foglalkoztató jelenség, a globális felmelegedés áll. A főszereplő fiatal tudós, aki bebizonyítja: egyáltalán nem biztos, hogy a klímadogma két állítása között van ok-okozati összefüggés. A dogma szerint létezik globális fölmelegedés, és ezt a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége okozza. Larry, a regény főhőse azt állítja, egyáltalán nem biztos, hogy a felmelegedésért a szén-dioxid a felelős. Ez a tudomány számára csak egy izgalmas tétel, amelyet lehet további bizonyítékokkal támogatni vagy cáfolni. Ám mivel a klímadogmát a politika is magáévá tette, ennek nevében jelentős pénzösszegek mozognak, egyáltalán nem mindegy, mi bizonyosodik be róla. Ez az alapállás határozza meg a főhős sorsát a regényben – amelynek szerzője a kötet elején köszönetet mond a megírást segítő szakértőknek.

Podmaniczky Szilárd
Podmaniczky Szilárd. Fotó: DM/DV

Bíró-Balogh Tamás kérdéseire válaszolva Podmaniczky Szilárd azt mondta, nyilván nem véletlen, hogy matematika–fizika szakos tanár létére őt találta meg ez a téma, mert a tudományos modellek működése, használhatósága korábban is foglalkoztatta. Közvetlenül azonban feleségének köszönhető, hogy erre terelődött a figyelme: Gabi mondta egyszer, hogy erről szívesen olvasna bővebben, mert nap mint nap lehet róla hallani, mégsem eleget ahhoz, hogy az ember véleményt alkothasson róla. Szilárd olvasott egy magyar származású kutatóról, akit elbocsátott a NASA, itthon pedig az akadémia megbízott egy másik kutatót, igazolja vagy cáfolja téziseit. Ez utóbbi tudóssal beszélgetett Szilárd, majd tovább keresgélve tapasztalta, a politika után egyes egyházak is belemélyedtek a klímadogma magyarázatába, mert ezzel is el lehet juttatni a vallás üzenetét az emberekhez. Végül összegyűlt annyi nyersanyag, amelyből tudott dolgozni. Bíró-Balogh szóba hozta, hogy a nyelvi humor ebben a Podmaniczky-műben háttérbe szorul. Ennek az az oka a szerző szerint, hogy úgy érezte, ehhez a témához új nyelvet kell találnia, amely ugyan nem kerüli el az abszurd helyzeteket, de számol azzal, hogy az olvasó fejében – az amerikai filmek nyomán – sokkal több kész kép él, mint ötven éve. Ezekre a képekre már forgatókönyvíróként megtanult építeni.

Miért nem riportkönyvet írt erről a témáról és személyes sorsról? Az egyik jelenlévő kérdésére válaszolva Szilárd azt felelte, a Balatonról és a boglári borgazdaságról szóló riportkötetek megírása után közelíthetett volna így is. Ám mindvégig érezte, erről a témáról és a hozzá kapcsolható sorsokról, érzésekről többet mond egy regény. Az is döntő szempont, hogy ez a műfaj áll az alkatához közelebb, és jó érzés volt munka közben látni, ahogy a történet – működő modell – a saját törvényei szerint kezdte szervezni, építeni önmagát.

Olvasóink írták

 • 10. tom_peris 2013. november 05. 23:58
  „Aztakutyamindenitneki!

  Olvasva a cikket felmerült bennem hogy nagyon sötét van itt ezért elmentem feloltani a lámpát de már égett...

  Naszóval... az egész CO2-ős mizériáról. A CO2 elnyeli a kb 10 mikromérer környéki elekrtomágneses sugárzást, majd ebből növeli a belső energiáját majd ezt kisugározza. A földfelszin ezen a hullámhosszon sugároz ki mert neki ilyen a hőmérséklete hogy ezen a hullámhosszon sugározzon ki... ezt elnyeli a CO2 és részben visszasugározza... magyarul az energi egy része benn marad a rendszerben... annál több minél több a CO2 a légkörben...
  Ha elégetünk valamit akkor több lesz a CO2 a légkörben... ilyen ez.. sajnos ha valamiben van szén akkor ha az oxidálodik akkor jelentős részben CO2 lesz belőle, meg meleg... de ez utóbbi miatt égetjük... hogy ez a hő hajtson valamit.. szalonnasütés, távfűtés, autó, áram, stb... ha mindezt persze csak fa felhasználásával tennénk akkor nem lenne semmi gond, mert a fa megköt CO2... fotoszintézis... konkrétan azért nől... és mi azt elégetjük amit az elmult 10-40 évben megkötött... de mi olyan fákat égetünk amik pár millió év alatt kötöttek meg CO2-tőt... majd szén képződött belőlük évmiliók alatt... és ugye szerintem nem mindegy hogy pár perc alatt annyi CO2 adunk vissza a légkörbe amit valami 40 év vagy 40 millió év alatt vett ki onnan...
  természetesen mindezek átgondolása alapján semmi közünk a klímaváltozáshoz...

  Őszintén az igy gondolkozó embereknek megmutatnám hogy hogy fog élni az unokájuk amikor annyi idős lesz mint most ők... feltéve ha ez az életstílus amit mindannyian követünk fennmarad... (ilyenekre gondolok mint áram, fűtőtt lakás, belsőégésű mototos járműveken való közlekedés, internet, stb...)

  A cikkben a kezdeti "ugye ez nem komolyt" felváltotta az őszinte nevetés amikoris ezt olvastam: "mert ezzel is el lehet juttatni a vallás üzenetét az emberekhez"... mostugye nem gondoljuk komolyan hogy az x (x kisebb egyenlő 6 (hogyha az általam feltételezett vallást (és klérust) veszem alapul)) napon a jóisten kitalálta a CO2-tőt hogy hogy működjön... és ezek után mi azt mondjuk hogy az egész kamu, akkor mi hozzásegítjük a népeket hogy megtaláljanak egy templomot (ez persze anélkül is menne mert jó magas tornyai vannak az ilyen épületeknek... ).

  A tények. Átlagosan 1°C van melegebb mint 100 éve. Ha melegebb van akkor több az energia a légkörben. Amiből több vihar lehet (van) és ez anyagi vonzattal is járhat (jár) (letarolt gyümölcsösök, hirtelen árvizek, stb...).
  Ha a legszerényebb "ingyenélő" tudosok által végzett számításokat vesszük alapul, akkor az évszázad közepére 2°C melegebb lesz átlagban (még több energia, még több vihar... stb.. azaz nem évi 4-5 extrém időjárási helyzet hanem 8-10... és ha ez jégverés pl akkor 3 sor annyira drága az összes gyümőlcs és zöltség minimum és 10 szer annyira drága a biztosítás amit az autónkat, házunkat érő jégkárrra kötünk... (a jóisten akaratából, aki kitalálta hogy hogy működjön a CO2...) (a jég csak egy példa volt...)

  A szerzőnek javaslom hogy elevenítse fel a főiskolai/egyetemi fizika tanulmányait. A többieknek meg azt hogy gondolkozzanak el hogy mi vár az unokáikra ha tovább égetjük két végén a gyertyát (attol függetlenül hogy ezt templomban vagy azon kívül tesszük..)

  Amúgy a lámpát ismét fel akartam kapcsolni amikor a kommenteket kezdtem olvasni, pedig azt hittem nem lehet ennél (már a cikk tartalmánál) rosszabb (a lámpa akkor is égett... mivel már kétszer felkapcsoltam... ezek után minimum háromszor le kell kapcsoljam hogy már ne égjen... kegyetlen világ ez... itt fogok kapcsolgatni órákon keresztül...)”
 • 9. nelek 2013. november 04. 21:36
  „8. dadogós 2013.11.04. 20:15

  No igen, de az 1-es kommentben arról volt szó, hogy nem jut fel.”
 • 8. dadogós 2013. november 04. 20:15
  „nelek

  A levegő mozgásával, de nem magától. Persze, hogy feljut különben nem élnének meg a hegyekben élő fák.”
 • 7. nelek 2013. november 04. 20:08
  „1. Pirát 2013.11.04. 13:05

  A CO2 nagyobb, de a metán kisebb sűrűségű a levegőnél. Ennek ellenére a co2 sem csak földközelben található. A homok sűrűsége pl. több ezerszerese a levegőnek, mégis feljut egész magasra.

  A fenti cikk meg sem említi a kutatót, aki inspiráló lehetett a könyv írásakor:
  http://magyarnarancs.hu/tudomany/nem-a-szenlobbi-ugynoke-78989”
 • 6. dadogós 2013. november 04. 19:48
  „Az egész környezetvédelem egy mondavacsinált baromság. Jól élnek belőle és nem csinálnak semmit. Persze, majd a CO2 csinál felmelegedést, amikor mindössze 0,039% a részaránya a légkörben. Érdekes, amikor csillagos az ég télen csikorog a hideg reggelre. Akkor is ott van a CO2. Amikor viszont beborul hirtelen magasabb lesz a hőmérséklet, de nem a megnövekedett CO2-től, hanem a vízpárától.
  Pirát,cumania igazatok van, jó üzlet.”
 • 5. achilleus 2013. november 04. 19:47
  „"Szilárd olvasott egy magyar származású kutatóról, akit elbocsátott a NASA, itthon pedig az akadémia megbízott egy másik kutatót, igazolja vagy cáfolja téziseit."

  - Aki a témáról többet akar tudni, az innen elolvashatja. Érdemes a szövegközi linkekre is rámenni, már ha megvannak. http://atlatszo.hu/2012/05/01/magyarleaks-nem-talalt-hibat-az-mta-a-miskolczi-fele-klimaelmeletben/
  A két pdf. szakmabeliek számára különösen érdekes lehet:
  http://atlatszo.hu/wp-content/uploads/2012/04/Zagoni_MTA_jelentes-11.pdf
  http://atlatszo.hu/wp-content/uploads/2012/04/Miskolczi_MTA_comments-21.pdf”
 • 4. vmagdi 2013. november 04. 16:51
  „azert remelem nem teszik kotelezove :)”
 • 3. bakosandras 2013. november 04. 15:36
  „No, Pirát és Cumania, mindebből akkor az a tanulság, hogy tessék szépen elolvasni ezt a könyvet!”
 • 2. cumania 2013. november 04. 15:25
  „Nagy üzlet, az biztos! Bevetnek mindent, hogy beszedjük a hülyeségeiket! Mi meg könyörgünk, hogy tegyenek valamit! Önként adjuk a pénzt, csak mentsék meg a világot! Szomorú!
  Az is biztos, ha holnap a jégkorszak lenne kifizetődő, akkor a médiától kezdve csak azt hallanánk reggeltől estig, hogy csontrepesztő hidegek vannak, senki ne menjen sehova, rögtön vége lesz a világnak... szét fogunk fagyni, a nyarak egyre hűvösebbek, 35 fok árnyékban, jövőre csak 34 lesz...
  Hülyére vesznek bennünket. Igazuk is van! Ha hagyjuk... megérdemeljük!”
 • 1. Pirát 2013. november 04. 13:05
  „oltári nagy "biznic" a Co2-kvóta...és az a náció amelyik kitalálta - nem engedi hogy beleköpjenek a levesébe... ötödik osztálytól felfelé kezdik tanulni a gyerekek, hogy a Co meg netán a metán és a többiek, sokkalta nehezebbek a levegőnél ergo : hogy is jut fel, teszem azt a tehén farától a magas légkörbe ? Teheti fel a kérdést akár a tíz éves gyerek is. Lévén az is közismert hogy a fenti levegő sokkal könnyebb és ezért, az istennek sem akar keveredni a talajon elterjengő nehéz gázokkal . A magyarázat egyszerű: amit a "bő-ingek" nem visznek oda azt a Co-kvóta kavarja fel ! (nna...most mielőtt bárki letorkolna: a repülés meteorológiával való közelebbi érintettségem okán tudom, hogy fizikailag nem ilyen egyszerű az összkép - de most a politikai oldalához festettem egy árnyalatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér nem engedi ma Ujhelyit ülést vezetni

Kövér László döntése értelmében nem Ujhelyi István szocialista alelnök fogja vezetni a hétfői… Tovább olvasom