Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Poha-rak és rekordkísérlet

Szeged - Hat pohár, egy gyerek, egy mondóka és a megadott mozdulatsor a poharakkal – így foglalható össze nagyon leegyszerűsítve, mi zajlott a szegedi Dózsa György Általános Iskola tornatermében tegnap 33 gyerek és pedagógusaik részvételével.
Sok-sok diák ügyeskedett egyszerre: a páros számokat sorolták, mondókákat, verseket mondtak, szolmizáltak, a hét napjait, vagy éppen a hónapok neveit szajkózták. Az iskola – sok szegedi és hazai intézménnyel, mintegy hatezer emberrel együtt – csatlakozott a Nemzetközi Sport Poha-Rak Szövetség évente megrendezett, világnapi eseményéhez. A cél az volt, hogy megdöntsék a Sport Poha-Rak Guinness-rekordot.

Poha-rak és rekordkísérlet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Nyelvórán, tornán, éneken is használhatók az eszközök, amelyeket 20 éve két, Dél-Afrikában élő testnevelő tanár mutatott be először Magyarországon. A felhívás szerint egyszerre minimum 25 gyerek és egy tanító vett részt a félórás akcióban – mondta Zsemberiné Futó Ildikó, a Dózsa-iskola igazgatóhelyettese. Másodikos, harmadikos és negyedikes nebulók váltogatták egymást: óriási zsivajjal és lelkesedéssel gyakorolták a játékot, amely többek között a szem-kéz koordinációt javítja, és fokozza a szellemi, valamint a fizikai edzettséget.

Ezer fővel a Szegedi Tudományegyetem mozgatta meg a legnagyobb tömeget: az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete és az Universitas Sport Club is aktívan bekapcsolódott a programba. A Guinness-rekord szerint tavaly 412 ezer 259-en vettek részt a világ 28 országában, közel 35 ezer intézményben. A magyarok az ötödik helyen végeztek a 2011-es világnapon 2915 résztvevővel. Tegnap 450 ezres létszám volt a cél a csúcsdöntéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az extrém hosszú időre elítélt a Csillagban

Magyarországon ma a jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt rabok száma 214, közülük 187-en a Csillag börtönben raboskodnak. Tovább olvasom