Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Pokollá vált az algyői M. O. élete

Olyan hang teszi pokollá egy algyői férfi, M. O. életét, amit csak ő hall. „Iszonyú mély, folyamatos zúgás" – jellemzi a hanghatást, mely véleménye szerint a Mol Rt. algyői telepéről érkezhet. A zöldhatóság mérése valószínűsíti: a zaj az infrahangtartományba esik. Az audiológus szakorvos úgy véli: a férfi súlyos zajártalomban szenved.
A legtöbb ember számára érzékelhetetlen az a hang, amely évek óta pokollá teszi az algyői M. O. életét. – 2003 decemberében kezdődött, egy éjjel. Iszonyú, mély, zúgó hangra lettem figyelmes. Általában éjjel jelentkezett, de sokszor nappal is. Fülem szúrt, szívem rendetlenkedett, émelyegtem, izzadtam, sem aludni, sem dolgozni nem tudtam – számol be az életét megkeserítő élmény jelentkezéséről a középkorú férfi.

Az állatok is megzavarodtak

Azért mondja mindezt múlt időben, mert újabban alábbhagyott a hang, ám lehet, hogy csak átmenetileg: főleg télen szokott jelentkezni, s nemsokára jön a tél.

– Nemcsak én hallom, hanem az állatok is – folytatja. – Kezdetben, amikor különösen erős volt a zaj, a kutyák állandóan rázták a fejüket, mintha csak a zajt akarnák belőle kirázni. És be is pirosodott belül a fülük. Telente rendszeresen etetjük a madarakat, s amikor jelentkezett a hang, riadozóvá váltak, és el is maradtak – meséli M. O.
Megkereste az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot: derítse ki a zöldhatóság, honnan jön a hang, s mit lehet ellene tenni; ő maga valószínűsíti: a Mol Rt. algyői ipartelepéről eredhet, egy új gázturbina alkalmazása óta. A felügyelőség el is végezte a zajbemérést.

A naplók szerint: semmi

– Igaz, a mérés időpontjában éppen nagyon gyönge volt a zaj, a szokásosnak mintegy tizede – mondja M. O., de így is sikerült kimutatni a furcsa hanghatást. A panaszosnak küldött tájékoztatóban a felügyelőség leírja: „valószínűsíthető, hogy az Önt zavaró zaj az infrahang tartományába esik, mert a mélyfrekvenciás tartományban (100 Hz alatt) jelentős értékek mutatkoznak".

– Nemcsak mértünk, alaposan vizsgálódtunk is az ügyben – tájékoztat az üggyel foglalkozó Sipos László címzetes vezető főtanácsos, környezetvédelmi felügyelő, és Fischer Zsolt megbízott osztályvezető. A felügyelőség jelentést kért a Moltól, történt-e bármiféle technikai változtatás azóta, hogy M. O. hallja a hangot. A Mol a felügyelőség rendelkezésére bocsátotta a diszpécseri naplókat, s ezekből kiderült: nem történt semmiféle olyan rendkívüli esemény, amely alapján ilyen hanghatás állhatna elő.

Az orvosi diagnózis

Megemlítjük a felügyelőség munkatársainak: M. O. szerint újonnan működésbe helyezett gázturbina okozza a zajt. – Megnéztük a gázturbinát Bobvos Jánossal, a Mol környezetvédelmi koordinátorával, s munkatársával, Iváncsics Magdolnával. Jellegzetesen magas frekvenciájú hangot bocsát ki, ez nem lehet a zaj forrása, mert az infrahang mély frekvenciájú – válaszolják a szakértők. Hozzáteszik: nem könnyű ez ügyben a zöldhatóság helyzete, „mert a felügyelőségek mérőhálózatában rendszeresített korszerű műszerbe nincs beépítve infrahangmérésre alkalmas modul".

Mégis, mit hallhat M. O., valóban infrahang teszi pokollá az életét? Javaslatunkra megkereste dr. Török Klára szegedi audiológust, fülész szakorvost, és ismertette a panaszokat. A főorvosnő szerint az elmondottak alapján tipikus zajártalomról van szó, amit azonban föltehetőleg nem infrahang, hanem – átlagos emberi füllel valóban csak nagyon kevesek által hallható – folyamatos, hosszan tartó hanghatás okozhat. S lehetséges, hogy az ártalmat – ha még nem visszafordíthatatlan – frekvenciaspecifikus védőfülillesztékkel ki lehet küszöbölni. M. O. a közeljövőben alapos egészségügyi kivizsgáláson vesz részt. E vizsgálat során az is kiderülhet: a környéken élőknek kell-e halláskárosodástól tartaniuk.


És ha mégis?

Szegeden működik cég, amely rendelkezik infrahang bemérésére alkalmas eszközzel, s megrendelés alapján el is végezheti a munkát. Ha nagymérvű infrahanghatás mutatható ki, és bebizonyosodik, hogy emberek emiatt kevésbé hatékonyan tudják végezni a munkájukat, akkor határértéket kell megállapítani az infrahang-kibocsátásra vonatkozóan, és ezt be is tartatni – mondja Kardos Sándor, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. Hozzátéve: mindez már nem a felügyelőség, hanem a törvényalkotás hatásköre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi… Tovább olvasom