Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Polgármesteri vita: kimaradt kérdések

Szeged - A szegedi polgármesterjelöltek vitáján, a Délmagyarország hétfői rendezvényén nem jutott idő arra, hogy a politikusok minden olvasói kérdésre válaszoljanak. Most a személyre szabott kérdések közül közlünk egyet-egyet, az érintett polgármesterjelölt válaszával együtt.
B. Nagy László (Fidesz-Magyar Polgári Szövetség): „Miért beszélt több interjúban is városi cégek privatizációjáról, ráadásul megemlítve az egészségügyet is?" Soha, egyetlenegy műsorban sem beszéltem erről, és nem is lesz privatizáció Szegeden. Az Este című tévéműsorban egy kérdésre szakértői választ adtam, ezt minden hájjal megkent politikusok próbálták meg kiforgatni. Az egészségügyi turizmusról beszéltem, amiben Szegednek nagy lehetőségei lennének, csak eddig nem használták ki. Mi arra vállalkozunk, hogy rendbe hozzuk és stabilizáljuk a költségvetést, megteremtjük a közbiztonságot, és munkahelyeket teremtünk Szegeden.

Dr. Balogh Tibor Zoltán (Zöld Demokraták–Zöld Baloldal–Zöldek Szövetsége): „Ha baloldalinak vallja magát, miért kampányol Botka ellen?" Számunkra, baloldali értékrenddel rendelkezők számára, elfogadhatatlan az elmúlt években képviselt, „baloldalinak" minősített politika, amelyet Botka László is képviselt. Ez a politika nem a szolidaritásról, az esélyegyenlőségről szólt, sokkal inkább a gazdasági érdekcsoportok, a multinacionális tőke képviseletéről. A baloldalinak titulált MSZP elengedte saját bázisa, a bérből, fizetésből élők, a kisemberek kezét, cserbenhagyta őket. Fennhéjázó, gőgös, kirekesztő baloldal lett. Ez számunkra elfogadhatatlan.

Dr. Botka László (MSZP/Összefogás Szegedért): „Az élményfürdő nyitása óta mennyi vesztesége keletkezett a városnak a gyenge látogatottság miatt?" Az élményfürdő működtetése a városnak egyetlen fillérjébe sem kerül. A fürdőt működtető Ligetfürdő Kft.-ben Szeged 80 százalékos tulajdonos, 20 százalék a Hunguesté. A tulajdonrészért a Hunguest teljes készfizető kezességet vállalt a beruházásért, így a későbbiekben az önkormányzatnak sem a beruházás önrésze, sem pedig a működtetése nem kerül pénzébe. (Amikor a Gomba és a SZUE kizárólagos önkormányzati fenntartásban működött, több száz millió forintba került évente a szegedi adófizetőknek.)"

Dr. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik Magyarországért Mozgalom): „Szegeden is tervezik rendvédelmi telepek létrehozását?" Nem. Szegeden föl sem merült ilyennek a gondolata. A közrendvédelmi telepek a Jobbik Magyarországért Mozgalom miskolci szervezetének terve. Szegeden a cigányság aránya körülbelül 3,5 százalék, míg Miskolcon vannak olyan városrészek, ahol 30–40 százalék. A közrendvédelmi telep egyébként sem a Jobbik ötlete, az Európai Unió több országában alkalmazzák a közrendet veszélyeztetőkkel szemben. Oktatási rendszerünk jelenleg képtelen szocializálni a cigány gyermekeket. A cigányság addig nem tud felemelkedni és integrálódni, amíg maga is nem akar.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. szsmith 2010. október 01. 10:44
  „Egy a lényeg csakis kormánypárti polgármesterrel van esély a szegedi életkörülmények javulására.”
 • 81. monster82 2010. október 01. 10:42
  „80. hozzászólás cimet53 2010.10.01. 07:43
  Mert Botka mit csinál? A Szegedma meghívására nem is reagált. B. Nagy legalább elmegy a vitákra és ki mer állni.”
 • 80. cimet53 2010. október 01. 07:43
  „A fityisz bojkottálta DM-et.Ehhez képest,itt ömlengnek,térítenek,mocskolódnak! szegedix !Remélhetjük,a szavazók többsége is így látja,jártat a járattlanért?”
 • 79. szegedix 2010. október 01. 03:48
  „"A második legmódosabb szocialista bástya Szeged, amelyik évente 74.5 milliárd forintból gazdálkodik. És arányaiban is jóval kisebb az adósságállománya, 16 milliárd forint, ezt pedig nagyobb gond nélkül elbírja a költségvetés. A Tisza parti város vagyona a becslések szerint 274 milliárd forintot. Itt - fideszes forrásból származó információ szerint - a kormánypárt jelöltje, B. Nagy László 7 százalékkal vezetett a jelenlegi polgármester, a szocialista Botka László előtt. Azonban az újabb kutakodások azt mutatják, hogy zárul az olló."

  Elképesztő az ember!? Itt van egy tehetséges , rátermett polgármester. Aki bizonyított! Rátette Szegedet a fejlődés pályájára! Ez a lényeg. S ekkor egy felkészületlen , vak lóra szavazni, mert a Párt tetszik? Elképesztő! Azt gondolom, Szeged jövőjére és nem pártra kell szavazni! Én Szegedre és Botkára szavazok! Remélem, sokan leszünk.
  Nem lehet, hogy ne a város legyen az első a Szegedieknek!”
 • 78. egyszegedi 2010. október 01. 03:30
  „Anagramma, szombaton már kampánycsend van. Ennél nagyobb hülyeséget még nem olvastam. Esetleg Botkáról is majd azt terjesztik, hogy meleg, mint Gémesi, de azért meg nem kell mentelmi jog. Ma még lehetnek meglepetések, aztán végre befejeződik az ocsmány cirkusz a fidesz részéről. Utána valóban lesznek meglepetések, amit O.V. magyarázhat majd a saját pártjának és a szavazóinak is.”
 • 77. mátka 2010. szeptember 30. 23:35
  „Lehet,hogy én nem néztem türelemmel végig az ide felrakott videókat,kérdésekre adott válaszokat...
  De a kultúra talán szóba sem került ( :). Pedig miden párt állandóan lobogójára tűzi Szegeden is. Ismétlem ,elkerülhette a figyelmem.Ha igen bocs”
 • 76. deszkás 2010. szeptember 30. 21:27
  „ANAGRAMMA! Már a holnapi is érdekes lesz amit a FIDESZ művelt Gémesi Györggyel.Lesz mosakodás ha a vezénylő tábornok megtudja.”
 • 75. slyboy79 2010. szeptember 30. 21:19
  „Milyen idétlen kérdést szenteltek Botkának? Eszem megűll?
  Kényes kérdéseket miért nem tesz fel a DélmagyaR? NEEEE,kérem”
 • 74. anagramma 2010. szeptember 30. 20:51
  „Mind a három esélyes jelölt holnap nagy bejelentést fog tenni. Persze nem egyszerre.....:), több körzet lesz ahol az MSZP-s jelölt vissza fog lépni a FIDESZ-es jelölt javára, és fordítva. A Botkának mentelmet ígértek az utólagos elszámoltatás alól, ha nem akarja ennyire megnyerni a polgármesteri választásokat....nesze nektek, FIDESZ-MSZP ellentét....ezután hogyan fognak a szavazóik szemébe nézni? Vagy kimagyarázzák mert a sok birka úgyis elhisz mindent?
  Ja és ez mind a JOBBIK 13-15 százaléka miatt történik. Ha valaki valódi változást akar annak a JOBBIK-ra kell szavaznia.
  Érdekes lesz a Délmagyar szombati száma....”
 • 73. macs 2010. szeptember 30. 20:33
  „frakk,
  hol bővítse a gyárát a Knorr-Bremse, ha nem a már meglévő gyára mellett.”
 • 72. Damokles 2010. szeptember 30. 19:43
  „Aki valódi változást akar a Fideszre szavaz! A jobbik polgármesterjelöltjére leadott szavazatok pedig elvesznek!”
 • 71. Drakón 2010. szeptember 30. 19:41
  „Már idén csökkentjük az igazságtalanul magas parkolási bírságokat!
  Megépítjük a Harmadik Tisza Hidat
  Ingyenessé Tesszük a parkolást a rakparton!
  Összehangoljuk az útfelújítási Munkálatokat, hogy végre lehessen közlekedni!
  Garantáljuk, hogy gyermekét zavartalanul kísérheti be az iskolába!

  Idézve a csomagból:)”
 • 70. történész 2010. szeptember 30. 19:29
  „A 16%-os adó 20,4% lesz - álom marad az egymillió munkahely
  Megjelent: 2010.09.30. 14:04
  Frissítve: 2010.09.30. 15:20
  Az államháztartás helyzete miatt a nettó adóalapra nem vezethető be a 16 százalékos, egykulcsos adó.

  Az egykulcsos adó bevezetése ellentmond a társadalmi szolidaritás, a nemzeti összetartozás koncepciójának - mondta Róna Péter az ATV-nek. A közgazdász szerint ennek az üzenete, hogy a kormány a jövőt a társadalom sikeresebb rétegeire bízza, a szerényebb körülmények között élőkről megfeledkezik.

  Ez legfeljebb olyan országokban megalapozott, ahol jelentős a társadalmi mobilitás, de ilyen Magyarországon gyakorlatilag nem létezik. A gazdasági szakemberek az egykulcsos adóról egyöntetűen úgy vélik, hogy az a jómódúaknak kedvez, a gazdasági növekedést sem segíti. Az adóelkerülés ellen fejletlenebb adórendszer esetén egyértelműen hatékony - mondta Róna.

  Az egykulcsos szja negatív hatásait nem lehet a minimálbér emelésével kompenzálni, mert az alulfoglalkoztatottság egyik legfőbb oka a képzetlen munkaerő versenyképtelensége. Ha Orbán Viktor a minimálbér megemelésével akarja bevezetni az egykulcsos adót, akkor elbúcsúzhat az egymillió munkahely álmától. Ezt a terhet megint csak a honi gazdaság fogja elszenvedni, így a 3,8, illetve a jövőre kitűzött 3%-os hiánycél sem lesz tartható.

  A téma kapcsán az InfoRádiónak Vámosi-Nagy Szabolcs azt mondta, lehetséges az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése 2011-től, de a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé, hogy ezzel egyidejűleg az adójóváírást és a szuperbruttósítást is megszüntessék. Az Ernst and Young adóigazgatója hozzátette: amennyiben a mostani szuperbruttó rendszer szerint fogják meghatározni az adó alapját, akkor a 16 százalékos adó 20,4 százalék lesz.

  Vámosi-Nagy Szabolcs meglepődne, ha a nettó adóalapra vezetnék be a 16 százalékos, egykulcsos adót, mert ezt az államháztartás helyzete és a hiánycélok nem teszik lehetővé. A szakember kizártnak tartja, hogy az adójóváírás kivezethető úgy, hogy a minimálbéresek nem járnak rosszul, és szerinte a gyerekek után járó kedvezményeket is megadják.

  Az adójóváírás megszüntetésére egy mód kínálkozik: ahogy emelkedik a minimálbér, azzal együtt folyamatosan csökkentik az adójóváírást - fejtette ki a szakértő. Az adóigazgató szerint egyszerre nem tudják annyival növelni a minimálbért, hogy azonnal kivezessék az adójóváírást, mert ezzel cégek mennének tönkre.

  Egyszerű és arányos adórendszert szeretne Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő azt mondta: különböző variációk kerülnek a kormány elé, ő azonban a 16 százalékos legalacsonyabb kulcsot fogja támogatni.

  Ajánlott link:

  Róna: Orbán elbúcsúzhat az egymillió munkahely álmától (atv.hu)”
 • 69. daveedbrown 2010. szeptember 30. 18:09
  „"A cigányság addig nem tud felemelkedni és integrálódni, amíg maga is nem akar. "
  És ezt pont egy jobbikos mondja??”
 • 68. aKovács 2010. szeptember 30. 18:01
  „Az alig látogatott napfényfürdő rossz a városlakóknak, mert volt egy megfizethető fürdő, amelyet szerettek az emberek, lett helyette egy megfizethetetlenül drága luxusfürdő, ide már csak szeretnének elmenni a szegediek, de nem engedhetik meg maguknak.”
 • 67. frakk 2010. szeptember 30. 16:19
  „Annyira sajnálom, hogy a választások miatt is kissé más hangsúlyt kap a Szegedi munkahelyteremtés rossz iránya. Egy két hangadó akik felelős politikai poziciókban vannak, megmondják a tutit, hogy Szegednek az ő kijelölt útjaikon kell haladni. Dr. Szabó rektor(előző)- és Botka páros gyümölcsöző kapcsolata csak egyetemi irányultságú fejlesztéseket enged , önkormányzati stafírunggal. Megymagyarázzák , hogy borzalmas jó amit csinálnak, aztán köze sincs a fejlődéshez, csak az ő kisded játékaik így kapnak tartalmat . Közben Kecskemét , Arad, Temesvár , Szabadka elhúz mellettünk.”
 • 66. Birodalmi 2010. szeptember 30. 15:47
  „frakk: félre értettél, pont azt írtam, h. nyugodjanak meg a Botka szavazók :)
  a polgármester legjobb barátja az aszfalt! azon nem látszik, h. mennyit nyúltak le!
  szerintetek most mért van minden föltúrva? :)”
 • 65. Larsson 2010. szeptember 30. 15:38
  „Hát ha botka csinál ilyen beruházást, akkor az lenne a baj, hogy csak 100 új munkahely az fütyi, meg mivel a fonó se idejött (mert sokan nem akarnak még 60e-ért se dolgozni) ott is ki a hibás???”
 • 64. Zs 2010. szeptember 30. 15:38
  „Tetszik, hogy az 1-es villamos felújítása miatt ki nem fizetett vállalkozók demonstrációjáról mekkora csönd van...”
 • 63. focabacsi 2010. szeptember 30. 15:20
  „62. Nézd meg, hogy mi koncepció Debrecenben... az egy hasonló adottságú (egyébként fejlettebb ipari hagyománnyal rendelkező) város: http://portal.debrecen.hu/gazdasag/koncepciok

  És ha már itt vagy láthatsz egy példát a Nemzeti Együttműködésre: http://portal.debrecen.hu/gazdasag/ess/aversenyfolytatodik_ess.html
  Az ehhez a témához tartozó többi cikket is nyugodtan átnézheted...”
82 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,7 milliárdból épül az oktatási központ

Négy egységből álló multifunkcionális épületegyüttesbe költözik az Algyői Általános Iskola 2011 februárjában. Tovább olvasom