Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Politika a divatban – divat a politikában

Szeged - Faluhelyen, kisvárosban még megszokott látvány, hogy magas szárú kismamacipőben, apró virágos otthonkában szaladnak át a háziasszonyok a boltba, ám ma már kihalóban a praktikus darab.
Nem kötelező az egyformaság sem, a politika és az öltözködés azonban változatlanul összefügg – kérdés, miként.

Egykor aktív részei voltak a dolgozó nők életének, de ma már csak mosolygunk az apróra összehajtható műanyag hálós cekkeren, a nép ajkán csak „cúgos cipőként„ élő, elöl-hátul kivágott kismamacipőn, a nejlon titokzoknin. A szocialista divat relikviái közül talán az otthonka hagyta bennünk a legmélyebb nyomot: kevesen mondhatják el magukról, hogy nagymamájuk nem ebben magozta a meggyet. E jellegzetes viseletet Papp Janó jelmeztervező is többször felhasználta. Persze nem házimunkához: korszellemet, korhangulatot érzékeltetett vele.

A párducmintástól a virágosig

– Az otthonkában a szocialista rendszer uniformizálási törekvése érhető tetten: a magánszférában is igyekezett egyformává tenni a dolgozókat – fogalmazott. Változatosságot csupán a mintázat jelentett, a párducmintástól a virágosig terjedt a skála, olykor elképesztő színösszeállításokkal. – Igazi kincs volt a jó otthonka, a szebbeket akár ruhaként is fel lehetett venni – mesélt Szabó Györgyné Ilonka. A hatvannégy éves szegedi asszony szerette az otthonkát, mert praktikus volt, könnyen kezelhető és szellős, de ma már ő sem viseli. Hozzájutni sem egyszerű, Szegeden már a munkaruhaboltokban sem árulják.

A rendszerváltással az egyformaság helyett az került előtérbe, miben vagyunk mások, egyéniek. Ám a globalizálódó világban az öltözködés is nemzetközivé vált, véli Radics Edit stylist. Társadalmi helyzetre inkább utalhat, mint politikai hovatartozásra, és a ruhaválasztás az önkifejezés egyik eszközeként is szolgál – ám egyre nehezebb kitűnni az öltözködéssel, mivel már minden elérhető.

Bereczki Csilla: Arra törekszem, hogy ne tucatholmikat hordjak, és ezek mind jó minőségű, egyedi ruhák. Fotó: Karnok Csaba

Anyukám régi ruhái

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanuló Bereczki Csillát éppen azok a darabok különböztetik meg másoktól, amelyek a hivatalos egyformaság korszakából származnak. Sokáig nem találta a stílusát – amíg rá nem lelt édesanyja hetvenes évekbeli ruhatárára. – Arra törekszem, hogy ne tucatholmikat hordjak, és ezek mind jó minőségű, egyedi ruhák. Nőiesek, de visszafogottak, vonzó és érdekes lehetek bennük. Most, amikor villámsebességgel változik minden, anyukám régi ruhái különösen időtállónak tűnnek – mondja a választásáról a lány, akit nem érdekel, ki mit szól hozzá, felvesz mindent, ami tetszik neki – akár pöttyöset is csíkossal. De akkor sem lenne nehéz dolga, ha divatos akarna lenni, mert a „retro" ruhadarabok egyébként is a reneszánszukat élik. A hatvanas évekből az op-art stílus hódít hatalmas mintás felületekkel, a hetvenes évek kincsei közül anyáink-apáink melegítőfelsői tartják magukat. A nejlonból készült, csak a lábfejet takaró titokzokni újabban pamut formában kerül elő, sportcipő alatt hordják.

Milyen értékrendet képvisel

A megfelelő öltözékkel nemcsak azt mutathatjuk, egyéniségek vagyunk, abban is sokat segíthet, hogyan adjuk el magunkat. A kötelező SZTK-s szemüvegkeret és a konfekcióöltönyök, egyenkosztümök kora politikusaink számára is véget ért: PR- és kommunikációs szakértők teszik őket „piacképessé". Radics Edit szerint a politikusnak öltözködésében az éppen megszólított választókhoz kell alkalmazkodnia. Mást követel meg a helyzet, ha üzletemberekkel tárgyal, mást, ha lakossági fórumra megy, vagy ha fiatalok között kampányol egy fesztiválon – ilyenkor belefér a kockás ing a zakó alá, lekerülhet a nyakkendő is. És persze az is számít, milyen értékrendet képvisel. Példaként Dávid Ibolyát hozta fel, aki elegáns, színes kosztümjeivel és kalapjaival konzervativizmust sugall, illően pártja imidzséhez. Görög Ibolya protokoll-tanácsadó ellenben úgy véli, egy politikus öltözzön mindig enyhén konzervatívan, hogy a ruházata ne vonja el a figyelmet a mondanivalójáról – és ez nem speciális magyar tanács, hiszen ma már a politikusok stílusa is univerzális.

Univerzális politikusok

Az Egyesült Államokban ugyanazokat a fogásokat alkalmazzák az emberek bizalmának elnyerésére, mint nálunk. – Nagyon „alulöltözni" nem érdemes, mert a választó ezt megalázásként érzékelheti, ahelyett, hogy azonosulna a politikussal. Egy miniszter az ő szemében akkor is miniszter, amikor éppen egy istállót tekint meg – fejtette ki Görög Ibolya, protokoll-szakértő. – A férfiaknál öltöny, halvány színű ing, visszafogott nyakkendő ajánlott, nőknél a szoknyás kosztüm, mert a konzervatívabb magyarok ezt várják el. Nem baj, ha a kosztüm színes, csak közönséges ne legyen. Üzen a frizura is: vagy rövid, vagy összefogott, mert a kibontott haj nőiességet sugall, holott a lényeg az lenne, hogy tanult emberrel állnak szemben – tette hozzá. – Női politikusaink többsége most már ismeri és alkalmazza is ezeket a szabályokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvaházi lányból nyomozónő

Szeged - Kiskorától fogva gyerekpszichológusnak készült, harmincon túl mégis zsaru lett az árvaházban felnőtt Krizsák Ferencné Karolából. Tovább olvasom