Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Politika a fakanál mellől

Szeged - Küszöbön a női kvóta, kedden megkezdődött a törvényjavaslat általános vitája. A gyengébbiknek mondott nem esélyegyenlőségének megteremtése a célja a pártlisták összetételét a női kvótával szabályozó törvényjavaslatnak. Ám SZDSZ-es képviselőnk, Sándor Klára kezdeményezése a Csongrád megyei közéletet is megosztja.
– Pártok fölötti ügy, mely megmutatja, mit tart a politika a női esélyegyenlőségről – érvel törvényjavaslata mellett Sándor Klára országgyűlési képviselő. – Eddig ugyanis – a kinyilatkoztatáson túl – egyik politikai alakulat se tett lépést azért, hogy a nők a társadalmon belüli arányuknak megfelelően kerüljenek az országgyűlésbe, vegyenek részt a döntésekben.

Arányok

A hazai politikai rendszer javítása is célja annak a javaslatnak, hogy kvótával szabályozzák: 50 százalék legyen a pártlistákon a nők aránya. Ez utóbbi szempontból a pártok 2006-os megyei listája alapján kialakult sorrend: MDF (30 százalék képviselő-jelölt nő), Zöldek Pártja (27), MSZP és Magyar Kommunista Munkáspárt (22-22 százalék), Centrum és MIÉP-Jobbik (20-20), SZDSZ (16) Fidesz-KDNP (0 százalék).

Csak 11 százalék


Most a magyar parlamentben 11 százalék a nők aránya – szemben a 37 százalékos európai átlaggal. A 2006. évi országgyűlési képviselő-választásokra Csongrád megyében listát állító nyolc párt közül az MDF szerepeltette a legtöbb nőt politikusjelölt névsorában.

– Gyakorlatiasabbak, empatikusabbak és gondoskodóbbak a nők politikusként is – sorolja a pozitívumokat a szegedi közélet egyik legtapasztaltabb szereplője, Ványai Éva (MDF). – Feltétlenül emelni kellene a nők arányát, közelítve népességen belüli jelenlétük súlyához. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a férfitöbbségű parlament megszavazza a nők esélyeit segítő javaslatot.

A pártmunka súlya

Egyetlen nőt sem indított listáján képviselőnek 2006-ban Csongrád megyéből a Fidesz–KDNP. Ez azt jelenti – az akkori listavezető, a Fidesz-MPSZ mostani megyei elnöke, Farkas Sándor szerint –, hogy pártmunkája alapján nem találtak alkalmas jelöltet „a fakanállal foglalkozók" között. Ő a pártmunka súlyát venné figyelembe ezentúl is, nem támogat semmiféle kvótához, vagyis mesterséges arányokhoz igazodást.

– Elsőként foglaltuk a Zöldek Pártjának alapszabályába is, hogy tagságunk és képviselőink fele nő legyen, mint ahogy az emberi faj is 1:1 arányú – kontráz Molnár Gyula biológus-pártelnök. A zöldek egyik 2006-os politikusjelöltje, az állatvédő egyesület vezetőjeként is közismert Dömötör Júlia most meggondolná, hogy a leértékelődött politikai közéletben szerepeljen-e.

A pártlistákon felváltva következzenek a különböző nemű jelöltek, illetve, ha egy megválasztott képviselő valamilyen okból kiesik, a helyére vele azonos neműt állítsanak. Ez az úgynevezett nőikvóta-törvény lényege. Az alkotmány módosítására irányuló javaslat szerint a miniszterek és államtitkárok között mindkét nem aránya legalább egyharmad lenne.

Toleránsabb lenne a közélet

– A politikusok népszerűségvesztésével keletkező vákuum alkalmas arra, hogy a nők annyian kerüljenek a döntések, vagyis a tűz közelébe, mint amilyen arányban jelen vannak az élet más területein. Erősen támogatom a kvóta bevezetését, mert ezzel rá lehetne segíteni arra, hogy a politikában gyorsabban érvényesüljön a természeti törvény – jelenti ki mosolyogva Hekáné dr. Szondi Ildikó, aki arról is közismert Szegeden, hogy három mobiltelefont használ. Ez talán annak is kifejezője, hogy családanya, egyetemi oktató létére civil szervezetet vezet, de szegedi önkormányzati képviselő is, sőt: az MSZP megyei, 18 nevet tartalmazó politikusjelölt listáján 2006-ban a tizedik helyre sorolták. – Magyarországon férfipályának mondják a politikát, holott a nők nagyobb arányú jelenlétével sokkal toleránsabb lenne a közélet. A nők jó szervezéssel képesek összeegyeztetni különböző feladataikat, s a politikához szükséges tűrőképességnek is művészei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom