Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Politikai analfabéták az első választók?

Nem érti a demokrácia működését, politikai analfabéta a magyar diákok fele – összegzik a hírek az ELTE Iskola és társadalom című fölmérésének eredményét. A szegedi fogadtatást mérve kiderült: egy itteni középiskola hat első választója demokrácia helyett „Mátyás király diktatúráját" helyeselné.
Könnyű zavarba hozni a középiskolásokat, s köztük a választópolgárként első voksolásukra készülő 18 éveseket is olyan kifejezésekkel, mint például: „kormánypárt", „ellenzék", „parlamenten kívüli párt" – derül ki a budapesti ELTE társadalomtudományi kara felméréséből. A főváros és négy megye hétezer diákjának válaszaiból úgy tűnik: a fiatalok 70 százaléka tudja, hogy jelenleg az MSZP van kormányon, 66 százalékuk találta el, hogy a Fidesz most ellenzéki párt, s a politika a családok 70 százalékában nem témája az otthoni beszélgetésnek.

– Vagy az egyik, vagy a másik párt üzenetét hiszem el, nincs miről beszélgetni – összegezte véleményét a magát Tibinek nevező diák abban a szegedi középiskolában, melynek még a körülírásához sem járult hozzá az igazgató. Így, név nélkül azonban ő is elismerte: az iskola nem az életre tanít, a tudóst játszó tanárok diákjaikkal még a demokrácia elemi szabályait sem képesek megértetni és elsajátíttatni.

A felnőttek örökítik tovább

Nem lepődött meg Löffler Tibor politológus sem a felmérés eredményén, sem hatfős szegedi csoportunk válaszain. A szegedi egyetem oktatójának tapasztalata, hogy míg a lengyel vagy francia diákok aktívak, mert tüntetésre, sztrájkra is képesek például a közoktatási miniszter egy-egy számukra kedvezőtlen döntése miatt, addig a magyar fiatalok politikailag lusták. A politikai kultúra hazai fejletlenségét a felnőttek az előző rendszerből örökítik tovább.

– Vicces, ahogy egymáson túllicitálva ígérgetnek a pártok – fanyalgott a csinos lány, Gitta. Az iskola végzősei közül – szigorúan név nélkül – hat diák vállalta a beszélgetést. Közülük öt azt mondta: elmegy voksolni. A hatodik, Kati még nem tudja, hogy „a sok rossz közül" melyiket válassza.

A leginformáltabbnak tűnő Zé szerint a két nagy párt közül az egyik lesz a befutó. Ő – a többiekkel ellentétben – azt is tudta, mire való a kopogtatócédula. A választáson szóba jöhető pártok számát saccolva a csoport 4-12 közötti sorozatot alkotott. A legkevésbé tájékozott fiúk elvállalnák a politikusságot is, mondván: „ekkora pénzekért már megéri, hogy égeti magát az ember."

– Szabadság, egyenlőség, testvériség – idézte Sanyi a történelemórán tanultakat a demokrácia meghatározásaként.

– A demokrácia az, amikor mindent szabad – adott fogalommeghatározást Zsombor, aki szerint ez szólásszabadságot, de káoszt is eredményez. Éppen ezért – alakult ki a hatos csoporton belül az egyetértés az ideális társadalmi berendezkedésről – egy „olyan jó vezetővel, mint például Mátyás király, a demokráciánál sokkal jobb a diktatúra..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom