Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Politikai támogatást kapott a lézerközpont?

Szeged - Megkapta a nemzeti fejlesztéspolitikai kabinet politikai támogatását Szabó Gábor rektor információi szerint a szegedi lézerközpont.
– Nincs hivatalos információm, de úgy tudom, a fejlesztéspolitikai kabinet csütörtöki ülésén pozitív döntés született a szegedi lézerközponttal kapcsolatban – tájékoztatta lapunkat Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Értesülését erősíti az is, hogy a hét elején Földi Enikő, a kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott az Országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiemelt figyelemmel kíséri az ELI lézerprojekt megvalósítását.

– Ez a politikai támogatás hiányzott eddig. Lehet gőzerővel dolgozni. A pályázat kapcsán nincs fetisizált dátum, olyan határidő, amit kritikusnak kell neveznünk. Persze nem mindegy, mikor kerül a magyar pályázat Brüsszelbe, de nem ez a legfontosabb, hanem hogy politikai támogatást élvezzen. Ennek birtokában elő lehet készíteni például a lézerközpont kivitelezésének közbeszerzési pályázatát. Ha tavaszra megvan a kivitelező, haladni fog a munka – szögezte le Szabó Gábor.Több forrásból megerősített információink szerint a projekt menedzsmentje most azon dolgozik, hogy elérje Brüsszelben: a megvalósításhoz szükséges mintegy 60 milliárd forintos európai forrást két részletben, két különböző uniós fejlesztési ciklusban hívhassa le. Földi Enikő a bizottsági ülésen azt mondta: 47 milliárd forint támogatásrész esne a 2007–2013-as pályázati szakasz terhére, 14 milliárd forint csúszna át a 2014–2020-as időszakra. Ez azért lenne fontos, mert eredetileg 2013-ig kellett volna pályázni a beruházáshoz szükséges uniós strukturális alapokra, az építkezést pedig be kellett volna fejezni 2015. december 31-éig. Ha sikerrel járunk Brüsszelben, időt nyer a csúszásban lévő projekt.

Ismert: augusztusban jelentette be a kormány, hogy átfogó vizsgálatot tart szükségesnek az ELI projekt csúszása miatt, mert „nem tűnik biztosítottnak jövője". Lezárult a vizsgálat? Ha igen, milyen megállapításokkal? – kérdeztük elektronikus levélben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályát. „A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság augusztusi döntésének megfelelően a nemzeti fejlesztési miniszter, mint a Kormány fejlesztéspolitikáért felelős tagja és az ELI projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. legfőbb tulajdonosa részletesen megvizsgálta a projekt előrehaladását, és a vizsgálat eredményéről és a további feladatokról szóló előterjesztést benyújtották a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság részére". A vizsgálat megállapításai tehát egyelőre nem ismertek.

– Az elmúlt időszakban úgy éreztem, megy a hajó, és közben egyesek a partról kiabálnak. Hogy pontosan kiben ingott meg a bizalom a projekt kapcsán, nem tudom. Engem hivatalosan senki sem keresett ebben az ügyben – fogalmazott Szabó Gábor.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. jozko 2012. október 08. 12:15
  „Egyre többen akarnak fénylő glóriát a fejük köré ebből a lúzerfényből.
  arra talán elég is lesz.
  Nagyobb, a városnak is számottevő hasznát továbbra sem látok...no majd ha világít, talán.
  Viszont úgy tűnik, ki fogja jelölni az "utat".
  A sötétbe?”
 • 23. Léni 2012. október 07. 13:41
  „"Politikai támogatást kapott a lézerközpont?" Remélem is! Orbán azt nem meri meglépni, hogy
  ennek a beruházásnak betart, bármennyire a begyében van Szeged, mert ebből világraszóló
  botrány lenne! Betartogat, késleltetget , a lassúságot másokra keni, stb, de megakadályozni nem meri!”
 • 22. szegedivagyok 2012. október 07. 09:44
  „Na, ma már nincs is szó szabálytalanságról az ELI-vel kapcsolatban?Egy hónappal ezelőtt még dobták volna az egészet a kukába, mondván, amit csak lehet elcsaltak.Hiába, gyorsan kivizsgálták és ma már minden ok.”
 • 21. nemtudomka67 2012. október 07. 08:27
  „16. scott1 2012.10.06. 14
  Hát itt a baj!Nem tudom melyik táborhoz tartozom!Segíts!
  Egyet biztosan tudok.A korlátoltságot rosszul tűröm.Útálom azt aki kritikátlanul kinyilatkoztat.Bárkinek az értelmes,
  érvekkel alátámasztott döntését képes vagyok elfogadni még akkor is,ha az álláspontunk nem egyezik.
  Nagyon tudom tisztelni a megfontolt,értelmes embereket koról és nemtől függetlenül de rajongásig legfeljebb a családtagjaimat szeretem.
  Megvetem viszon az üres fejű,pökhendi,"kiskakasokat",kortól,nemtől pártállástól függetlenül.Legyen az Orbán,Botka,LMP-s,DK-s,Jobbikos vagy "balikos".A Nokiás ügy éppen úgy nem tetszik,mint a Grippen ügy vagy az ami a földbérletek körül zajlik.Sőt!Az ELI ügy se.
  Tudod mit?Tegyünk ellene!Annélkül,hogy rajonganánk egymásért!Vagy másért!”
 • 20. kalkutta 2012. október 06. 17:21
  „13. macs 2012.10.06. 13:18

  Ott a pont!

  tol is jól tólja!
  17. tol 2012.10.06. 14:09”
 • 19. Deadman 2012. október 06. 15:48
  „Bennem ott bujkál a kisőrdőg és az meg nem értés..Ugyanis egy tudományos projekthez MIÉRT IS KELL POLITIKAI TÁMOGATÁS ?????
  az ELI egy tudományos projekt aminek elméletileg túl kéne mutatni a napi politikán..Sajnos ebben a tetves országban ez nem mondható el már lassan 33 éve :(((((”
 • 18. NP1 2012. október 06. 14:30
  „nemtudomka67 2012.10.06. 09:43
  Az a baj, hogy az üdítő szarkazmusod sajnos nem humor, hanem követelmény lesz - amit majd az Alaptörvény fog előírni.

  maci53 2012.10.06. 09:53
  Meg szeretném jegyezni (fölöslegesen), hogy Botkának és Orbánnak ugyan az a kenyéradója: MI. Te és én: az ország polgárai.

  macs 2012.10.06. 13:18
  Vannak "pufferek", tehát az "Únijó" pontosan úgy "tanul" bennünket mint mi Európát és az európai módit... Nem akarnak bennünket padlóra küldeni.
  "És csak halkan kérdem, a projekt eddigi késését okozóknak mondta valaki, hogy ejnye-ejnye fiúk/lányok?" - no ez itt a valódi kérdés!”
 • 17. tol 2012. október 06. 14:09
  „na, hála Isten, illetékes elvtárs mégiscsak megkapta a maga baksisát, folyhat tovább az építkezés. Hajrá, magyarok!”
 • 16. scott1 2012. október 06. 14:01
  „nemtudomka67

  Nemtudomkapcsolatot hiány miatt nem készült el a választásokra az M43, és ha nem esett volna vissza a Noki@ telefonok eladása akkor mindjárt zökkenőmentesebben ment volna az építés, mert lett volna elég doboz?
  Ameddig a helyi politikusotok nem tud orbáni "magasságokba" emelkedni, addig minden sz...r nektek, ugye?
  A 2-es villamos építése körül is minden rendben volt, ezért is zengtétek itt a fórumon a hét hét napján Bródy: László a királycsináló népi operájának alföldi verzióját, melynek megtekintése csak felnőtteknek ajánlott.
  A vidéki rajongótáborotok egy menetrend szerinti buszra fel is fért. Haza már nem, mert bejelentettétek őket gyorsan szegedi lakosnak, a helyzet nem teszi lehetővé, hogy ilyen biztos választókat csak úgy elengedjetek, Inkább eltartjátok őket is a választásokig...”
 • 15. lukrecia 2012. október 06. 13:46
  „14: Jajj most elszomorítottál. Ma isott voltam a piacon , beszélgethettünk volna erről, mi ragadt rád a kamionban. :))”
 • 14. klj-54 2012. október 06. 13:34
  „@ lukrecia:
  Meglátszik, hogy közgazdasági alap ismerteid nívója egyenlőek a nullával:(

  NEM A KORMÁNY EMELI AZ ÁRAKAT!
  Az ő dolga a közgazdasági és jogi környezet biztosítása egy kapitalista államban.
  Persze a szocialista tervgazdálkodáson felnőtt emberek ezt nagyon nem értik, pedig lehet tanulni felnőtt fejjel is az iskolában.”
 • 13. macs 2012. október 06. 13:18
  „Valaki fordítsa le nekem ezeket a mondatokat!
  "A pályázat kapcsán nincs fetisizált dátum, olyan határidő, amit kritikusnak kell neveznünk. Persze nem mindegy, mikor kerül a magyar pályázat Brüsszelbe, de nem ez a legfontosabb, hanem hogy politikai támogatást élvezzen. Ennek birtokában elő lehet készíteni például a lézerközpont kivitelezésének közbeszerzési pályázatát. Ha tavaszra megvan a kivitelező, haladni fog a munka."
  Mert:
  1. fetisizált dátum - én eddig úgy tudtam, hogy a határidőket tartani kell, sőt "eredetileg 2013-ig kellett volna pályázni a beruházáshoz szükséges uniós strukturális alapokra, az építkezést pedig be kellett volna fejezni 2015. december 31-éig." erről nem tud Tisztelt Rektor Úr?
  2. miért nem fontos, hogy mikor kerül a pályázat Brüsszelbe, ezt Brüsszel is tudja, vagy mostanában fogjuk nekik megmondani, sőt, ha szóvá teszik a késést, még meg is sértődhetünk, mondván nekünk ne dirigáljanak.
  3. kell a politikai támogatás, igen kell, de sokra megyünk a politikai támogatással, ha az Unió nem fog belemenni, hogy a mintegy 60 milliárd forintos európai forrást két részletben, két különböző uniós fejlesztési ciklusban hívhassuk le? Akkor buktuk az egészet, de legalább ráfoghatjuk a nyuszira. :-)
  És csak halkan kérdem, a projekt eddigi késését okozóknak mondta valaki, hogy ejnye-ejnye fiúk/lányok?”
 • 12. lukrecia 2012. október 06. 13:06
  „"felosztották az országot és szipolyozzák a népet," 10 : talán nem kellene reflektálnom sem kommentedre, mégis megteszem. Szelektivitásodra jellemző, hogy nem veszed észre , az Mszp emelte ilyen magasságokba a gáz , villany és egyéb közművek díjazását. A Fidesz csak "befagyasztotta" (igaz csökkenteni kellett volna )
  Szóval barátom a ténykedéseteknek iszod minden sarát, elhiszem kényelmetlen azután hogy kiestél a pixisből.”
 • 11. nobody13 2012. október 06. 12:37
  „Nemtudomka, egy ötlet...

  A leendő focizsenijeink rejtett bajait fel lehetne térképezni lézerszkennerrel :-) Olyan, mint a röntgen, csak minden sejtet mutat... Esetleg ezzel a módszerrel lehetne a jövendő tökéletes játékosokat kiválogatni... Sőt továbbmegyek... Lézersebészeti eljárással már a genetikai mutációk - nem megfelelő pártirányultság, narancsszínen kívül számos színt látni képes szem, stb. - is javíthatók lenne. :-DD”
 • 10. Logaritmus 2012. október 06. 11:55
  „9: te meg hol élsz, a hűbéri rendszerben, középkorban? Az rendben, hogy a fideszesek Csák Máté módjára felosztották az országot és szipolyozzák a népet, de Szegednek és választott polgármesterének a kenyéradója Szeged, bennünket képvisel nem az országos Fidesz központ és Orbán hetente csapongó akaratát. A jobboldal érdeke nem Szeged érdeke.”
 • 9. maci53 2012. október 06. 09:53
  „Addig amíg Botka és udvartartása köpköd a kenyéradójára,addig ne várja el Szeged hogy térden állva könyörög a Kormány nekik.”
 • 8. nemtudomka67 2012. október 06. 09:43
  „Ha valaki találna valami kapcsolatot a felcsúti fociakadémia és a lézer ottani alkalmazhatósága között,mindjárt
  zökkenőmentesebben menne ez az ELI ügy.Ameddig a fizikusok nem tudnak orbáni "magasságokba" emelkedni,addig mindig is zötyögni fog a dolog!
  Az Operaház finanszírozásával se lenne semmi gond,ha a hét hét napján Szörényi-Lezsák:Orbán a megváltó című
  nemzeti operáját játszanák Kerényi Imre rendezésében,melynek megtekintését minden igaz hazafinak kötelezővé
  tennék.A vidékieket menetrend szerinti buszokkal szállítnák az előadásokra.Haza már nem,mert úgyis ismerik az utat,meg a nehéz gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé!”
 • 7. Bendegúz007 2012. október 06. 09:02
  „nobody13
  Értelek,reménykedjünk mást nem tudunk,és imádkozzunk.”
 • 6. nobody13 2012. október 06. 08:53
  „Bendegúz, én azt tudom, hogy egy közeli ismerősöm mesélte, hogy ha a kormány rábólintana, az ismerős göttingeni kollégája, aki az egyik megbízott az ELI kapcsán, már akár holnap hozná az első több száz milliárdos részletet, és elkezdődhetne a munka. Egyelőre ott tart a dolog, hogy nem hozza...”
 • 5. Egyolvasó 2012. október 06. 08:40
  „Enigma 2012.01.17. Tiltott találmányok

  Az érdekes információk a 46. perctől látható és halható.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleséggyilkosság Balástyán

Hozzátartozója talált rá október 5-én délután egy 55 éves nő holttestére Balástya külterületén található tanyájának bejárójánál. Tovább olvasom