Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Politikus őstörténet az interneten és az algyői falunapon

Algyő - A magyarság a Szíriusz bolygóról származik – hirdeti a Jobbik algyői szervezetének újságja, amelyet a falunapon osztogattak a szervezet aktivistái.
Ez komoly dolog: internetes oldalakon, művelődési házakba szervezett előadásokon sokan és sokféleképpen magyarázzák a történelmet, többnyire a politikával együtt. Aki elbizonytalanodik, annak azért érdemes belenéznie a középiskolai történelemkönyvbe.

„Minden igaz magyarnak tudnia, ismernie kell az igaz, magyar történelmünket, melyet most közreadok" – így kezdi a Jobbik Magyarországért Mozgalom algyői szervezetének újságjában cikkét a szerző, majd tizenhat sorban a történelem következik, évszámok nélkül. Eszerint „Kezdetben vala az Ige, az Egy Isten Hit és a hordák! A Szíriusz bolygóról megérkeznek a Magyarok Ősei! Megszületik az Etalon Nép, az Egy Igaz Isten Hit-űek, az Ős Keresztények!..." Később persze „A kiválasztott népség elárulja a Magyar Birodalmat, Hunniát, a nagy Hon Földet!", ám a vége mégis jó lesz, mert „a fény és a tudás népe" 2012-től új történelmet ír. Az újság szerint mindezt azért fontos megtanulni, mert a mi történelmünket évszázadok óta ellenségeink írják, különben is „az egész világ feni ránk a fogát".

Íjásztalálkozó Ópusztaszeren. Ők valódi történelmi eseményre emlékeznek, hiteles öltözetben. Fotó: Segesvári Csaba
Íjásztalálkozó Ópusztaszeren. Ők valódi történelmi eseményre emlékeznek, hiteles öltözetben.
Fotó: Segesvári Csaba

Az algyői újság nem példa nélkül áll: mindig is hálás téma volt, de az utóbbi években igazán divatba jött az őstörténet magyarázata. Egyesületek tartanak úgynevezett ismeretterjesztő előadásokat művelődési házakban a sumér, a szkíta rokonságról, és/vagy arról, mennyire hamis az a történelem, amit a Habsburg és aztán az orosz fennhatóság alatt tanítottak a magyar iskolákban. Filmek készülnek, internetes oldalak szólnak erről, és a közönség egyre nagyobb és fogékonyabb, hiszen sokan keresik ma a válaszokat a kérdéseikre. És ahogyan az országos politikában, az egyszerű, könnyen megérthető üzenetnek az alternatív történelemórákon is nagyobb a becsülete, mint a hosszú bonyolultnak. Tizenhat sort könnyebb megjegyezni, mint egy csomó évszámot, adatot, hely- és népnevet.

Szalonvikingek alkonya

Az őstörténet kutatása, a hagyományőrző íjászat és harcművészet nem magyar sajátosság, nyugaton ugyanúgy dívik, mint mifelénk. Azaz mégsem ugyanúgy. Az ópusztaszeri íjásztalálkozó egyik szervezőjétől tudjuk, hogy a skandináv országokban tartott hagyományőrző rendezvényekre egyszerűen nem engedik be azokat, akik olyan ruhában – például: ökörszarvas vikingsisakban – próbálnak bejutni, amely nem hiteles.

Aki ebben a zűrzavarban szédülni kezd, és rosszul érzi magát, megteheti például, hogy bemegy egykori középiskolájába, megkeresi történelem-tanárnőjét, aki történetesen most is ott tanít, és elkéri tőle a legújabb tankönyvet, amiből a mai diákok tanulnak. Ebből kiderül, hogy a kötet szerzője, Száray Miklós is tisztában van az áltudomány divatjával, mert arra inti a diákot, hogy „Őstörténetünk kutatásához nyitottan, szenvedélyektől mentesen közeledjünk!" Aztán levonható a következtetés: azért van könnyű helyzetben az áltudomány, mert a tudomány sem ad egyértelmű válaszokat. A nyelvészet, a régészet és a történetírás eredményei sokszor ellentmondásosak, sok a vitatott részlet, de a tudomány mai állása szerint az ősök mégiscsak a finnugor népekkel együtt éltek az Urál hegység és az Ob vidékén, Kr. e. 500 táján kiváltak az ugor környezetből, és innentől török népek közt vándoroltak. A VIII. században Levédiában, 830-tól Etelközben éltek, ahol megerősítették a törzsszövetséget, majd jött a honfoglalás 895-től, két szakaszban.

A Szíriuszról itt nem olvashatunk, másutt viszont igen. Ez az égitest – amely nem bolygó, hanem csillag – majdnem két és félszer nagyobb, mint a Nap, és melegebb is: felszíni hőmérséklete 10 000 Kelvin, azaz 9727 Celsius-fok. Szóval ha a Jobbiknak igaza van, akkor nagyon meleg éghajlatról jöttünk.

„Halszagú rokonság"

A finnugor rokonsággal lesajnálóan viccelődni több mint száz éve, és ma is szokás, Fábry Sándor show-műsorában is elsütött már egy „sutkát" erről. Csakhogy míg százötven éve ez a rokonság tényleg halszagú volt, ma nem az: 2006 júliusában Romsics Ignác történész a Mozgó Világban írt tanulmánya kiemeli: 150-200 éve a finn lakosság zöme tanyákon, elszórtan élt, halászott, vadászott, irtásos földművelést folytatott, ám „az ezredforduló körüli években készült statisztikák szerint Finnország a világ egyik legfejlettebb és legsikeresebb országa... Az 5,2 milliós összlakosság 6 százalékának a mezőgazdaság, 28 százalékának az ipar és 66 százalékának a különböző szolgáltató ágazatok adtak munkát.... Az egy főre jutó nemzeti jövedelem alapján 2000-ben 14., illetve vásárlóerőn számítva 18. helyet ért el a nemzetek rangsorában... A világátlagot ugyanekkor közel háromszorosan, a Magyarországon mért szintet pedig két és félszeresen múlta felül."

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. smalltown 2009. május 06. 03:25
  „ja, hit kerdese.... meg egy kis IQ.”
 • 40. arvisura 2009. május 03. 22:00
  „Akkor kiderült, senki nem tudja a maga állítását tudományosan alátámasztani, csak feltételezésekkel.
  Vagyis hit kérdése az egész.

  Flexsnake!
  Ha a Szíriuszról idelátogatók űrhajója megsérült, akkor itt ragadhattak, hiszen földi körülmények között nem tudták a hibát kijavítani. Lásd Majmok bolygója c. film elmélete.
  A Számkivetett c. filmben, pedig Tom Hanks mutatja be, mi lenne ha egyedül élnénk túl egy légi katasztrófát, és egy lakatlan szigetre kerülnénk. Bizony, bizony dárda lenne újra a fegyver! :))
  Ne légy korlátolt gondolkodású!”
 • 39. mufurc 2009. május 03. 14:50
  „miért mindig a múlttal foglalkozunk???
  ... nah meg a Szíriusz bolygó!! persze:) wáwáwáwá
  Jobbik= igazság ----> nah még mit nem! Hiszi a Piszi, Ő az aki elhiszi!!
  nincs már igazság a Földön rég! pórbáljatok a jövőre koncentrálni még ha néha nehéznek is tűnik....”
 • 38. flexsnake 2009. május 03. 12:10
  „34. te mikor leszel magyar? ja, soha :D”
 • 37. flexsnake 2009. május 03. 12:10
  „34. te mikor leszel magyar? ja, soha :D”
 • 36. pityesz76 2009. május 03. 11:34
  „z tudomány? Frászt! Tipikusan vallásos szöveg.
  azt pedig mindenki azt vall amit akar
  én például a wiszkit tartom istennek:)))”
 • 35. aranka2 2009. május 03. 08:13
  „Arvisura, írod: "azoknak is meg van a szabad vélemény nyilvánításhoz való joguk."
  Persze, hogy megvan. Olyan ostobaságokat hirdethetsz, amilyeneket csak akarsz, de én is! EZ így helyes.”
 • 34. hazaipalya 2009. május 03. 07:08
  „mignyon mikor tanulsz meg magyarul irni? .PP”
 • 33. Xenon 2009. május 03. 04:04
  „"különben is ,,az egész világ feni ránk a fogát"."

  En sajnos latok ebben egy kis igazsagot! A globalis felmelegedes kovetkemenyeirol szolo NASA jelentes, ezt a zonat jelolte meg az egyik legbiztosnagosabbnak, amely mentes a termeszeti katasztrofaktol es ivovizkeszleteit 2 folyo is biztositja. Azota elegge kaposak lettek a magyar ingatlanok a kulfoldiek szemeben! Nekik termeszetesen jol jon, ha az eletszinvonal csokken, fogy a lakossag! En nem vagyok partszimpatizans es nem a "jobbik igeet" hirdetem! De szerintem minden okom megvan arra, hogy osszefuggeseket lassak a dolgok mogott! A jelentes szerint a fold egyes reszei teljesen lakhatatlanna vallnak majd.
  Az egyik televizios musor rejtett kameraja elott, egy kulfoldi bank vezetoje ugy nyilatkozott, hogy azert adnak jelzalogkolcsont viszonylag egyszeru feltelekkel a magyaroknak, mert ez a legegyszerubb modja annak, hogy olcson juthassanak magyar ingatlanokhoz!
  Remelem csak remeket latok!”
 • 32. Mignon 2009. május 03. 01:01
  „"efje" igazad van!
  Marmint a mayakat illeti. (Meg az indianokat, eszkimokat,stb.).
  Ne hidj az "altörteneszek"-nek sem!

  En, szemelyesen ismerem Erich von Dänikent, nagyszerü ficko!
  (toller Kerl a Svajcbol)

  Cime, a "földönkivüli " lenyek földi bizonyitasi muzeumanak:
  -AAS CH-3803 Beatenberg, Swiss
  An Herrn Erich von Däniken-

  Ha elküldöd a 100,- Euro/ eves tagsagi dijat, meg prospektust is kapsz.........!!

  Szia!

  :):):)

  Szia.”
 • 31. smalltown 2009. május 03. 00:26
  „atyam,mennyi futobolond!!!!”
 • 30. efje 2009. május 02. 23:48
  „A hét napot szerintem 7 égitestként kellene értelmezni. Nem pedig egy hétnek. Nincs az az isten aki egy hét alatt ennyit dolgozik. Valami tényleg nem stimmel a történelem ismeretekünkel. Láttam a maya falvakat és megdöbbentem az űrhajosnak látszó falba vésett alapzaton. Hihetetlenül sok jel utal földön kívüli civilizáció létezésére. 2012 több helyen felbukkan, de szélmalomharc hirdetni. Csak dölj hátra és tanulj!”
 • 29. TELSTAR 2009. május 02. 23:18
  „A Biblia is hatnapos melóként tünteti fel a világ teremtését, mégsem értelmezi ezt szó szerint senki! Ilyen szinten kell kezelni és elfogadni ezeket a mítikus szövegeket is. Ja, amúgy hajrá Jobbik !!!”
 • 28. flexsnake 2009. május 02. 22:38
  „És még egy gondolat. Ha az ősök űrhajókat tudnak építeni fényéveket utazni és ott újra létrehozni az élet feltételeit, akkor íjjal meg nyíllal lovagolnának csodaszarvast keresni?”
 • 27. flexsnake 2009. május 02. 22:35
  „meg ugye ha elfogadjuk hogy mi a sziriuszról jöttünk akkor mindenki onnan kellett hogy jöjjön mert ha nem így lenne az afrikai ember és köztünk nem a szín lenne a különbség hanem mi volnánk 50centisek ők meg 2méteresek. Egy nagyobb csillag melletti bolygón más lehet a tömegvonzás is nem beszélve hogy felépítésünk belsőleg meg külsőleg sem lenne azonos.”
 • 26. flexsnake 2009. május 02. 22:31
  „24. tudnám bizonyítani hogy működik az atombomba ha volna miből megépíteni.
  Na figyelj:
  van egy törzs afrikai dogonok, az ő mondáikban vannak szírbuszról érkező idegenek. De az afrika. A világ sok népe regél mindenfélét de magát az ember keletkezését általában a földre teszik. Nem tudunk hosszútávú űrutazásokat indítani, a féreglyukak elmélete is csak elmélet. A magyar nép származása viszonylag jól nyomon követhető visszafelé, persze a legvégső forrást senki sem tudja. Most az látszik legvalószínűbbnek hogy keleti bevándorlás által jöttünk ide. Majd ha tudunk utazni az űrben más bolygókig, vissza lehet rá térni de addig elég sok a hasonlóság ami alapján ki lehet jelenteni: nem jöttünk a sziriuszról.”
 • 25. m.á. 2009. május 02. 22:09
  „nem láttam ezt a szíriuszos fasságot és a cikkről se tudom eldönteni h mocskos csúsztatás-e csupán vagy a szomorú igazság, de hajrá JOBBIK! söpörjétek ki magatok közül a szemetet mert belefulladtok, és belefullad a Nemzet ügye újabb hosszú évekre...”
 • 24. arvisura 2009. május 02. 22:09
  „16, 17, 18, 19!
  Gondolom egyikőtök sem tudná tudományosan bizonyítani, hogy mitől működik egy hidrogén bomba, ettől függetlenül még létezik. Ha egyszer lenne atomfegyverekkel háború, és a civilizácik pusztulnának, lehet hogy még benzint sem tudnánk gyártani. Két generációval később, pedig el sem hinné senki hogy voltak versenyautók, mobiltelefonok, automata fegyverek, digitv, internet stb.
  Ti pont ilyen "okos hitetlenek" vagytok. :)
  Flexsnake a stílusod, a szóhasználatod nekem azt sugallja, hogy a hiányzó tudásodat trágárkodással és indulatokkal akarod pótolni. Akiknek a származásukkal kapcsolatosan más elméletük van, mint amit Ti elfogadhatónak tartotok, azoknak is meg van a szabad vélemény nyilvánításhoz való joguk.
  Számos nép hitvilágában, és történetében szerepel öldöklés. Pl. a Habsburg ház úgy gondolta, hogy a magyarság 1948-as eszméi és a 12 pont veszélyesek. Ma megünnepeljük ezeket az eszméket, megemlékezünk azokról a hősi halottainkról, akiket az uralkodó szemlélet kivégeztetett Aradon.
  Az idő igaz, s eldönti mi nem az. Hagyni kell időt, minden új elméletenek, hogy kiderülhessen róla az igazság.”
 • 23. Zsoltee0716 2009. május 02. 22:07
  „Az ilyen redezvényekre miért kell beengedni a politikát.
  Elég volt látni bent Szegeden is.... Szánalmas!”
 • 22. 9-es 2009. május 02. 22:00
  „Az ősi árja család így nézett ki:
  -Gest apó
  -Gest anyó
  -a kis gest
  Aranka,Flexi bácsi,meg a többi kérkedő:olvassatok!
  Paál Zoltán(1913-1982)
  ARVISURA(IGAZSZÓLÁS)
  Regék a hun és a magyar törzsszövetség rovásírásos krónikájából
  Összeállította és szerkesztette:Bolyky Úr János
  Püski Kiadó,Budapest,2005
  Old Spice,bizonyíték,nem ígéret!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több helyen is égett a nádas és az avar Szegeden

Szeged - Szombaton kora délutánig több helyre is riasztották a tűzoltókat kisebb nádas- és avartüzek… Tovább olvasom