Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Politikusból lett kanadai nagykövet Vastagh Pál

Az „óceánon túl", Ottawában él tavaly december óta Vastagh Pál. A Szegedről indult szocialista politikus négy éven át nagykövetként szolgálja Magyarországot a kontinensnyi észak-amerikai országban.
Az „óceánon túl", Ottawában él tavaly december óta Vastagh Pál. A Szegedről indult szocialista politikus négy éven át nagykövetként szolgálja Magyarországot a kontinensnyi észak-amerikai országban. Célja az, hogy ott minél többen és többet tudjanak Magyarországról, itt viszont a szaporodjanak a juharfaleveles gazdasági lehetőségek.

– Politikai okok nincsenek a háttérben – jelenti ki Vastagh Pál, amikor annak hátteréről beszélgetünk, miért most és miért épp a kanadai nagykövetség irányában mozdult pályaíve. – Örültem a lehetőségnek, hogy kipróbálhatom magam diplomata szerepben – mosolyodik el a szegedi egyetem jogtudományi karának egykori oktatója, öt cikluson át szocialista országgyűlési képviselő, egykori igazságügy-miniszter, legutóbb a budapesti Általános Vállalkozási Főiskola rektora. A tapasztalt politikus és felsőoktatási vezető annyira komolyan veszi új megbízatását, hogy tanulni, sőt vizsgázni se rest az új szakterületével kapcsolatos kérdésekből.

Nyitott ajtók

Nyitott ajtók címmel külön mellékletet jelentetett meg az ottawai helyi lap, mikor – többek között a magyar nagykövetségnek és a rezidenciának otthont adó Birkett kastélyba is bekukkanthattak a kíváncsiak. Az 1891 táján Ottawa polgármestereként, aztán honatyaként is tekintélyes Thomas Birkett különleges küllemű egykori otthona 1993 óta a magyaroké, akik – Vastagh Pál kezdeményezésére – június 2-án kinyitották a nagykövetség kapuját. A diplomata 1119 vendéget fogadott, megmutatta hazánk értékeit: nem csak a Herendi porcelángyűjteményt, vagy a Kovács Margit-plasztikákat, hanem a (nagykövetnéhez hasonlóan) szentesi származású Halász Szabó Sándor festményét is. De montreali gyerekeket is fogadtak már a rezidencián. A Kodály-emlékév alkalmából összeállított kiállítást több kanadai városba vitték el Ottawából, a Szegedhez hasonló hangulatú városból. A 2009-es Washington–New York kulturális évad programjaiból viszont minél többet szeretnének elérhetővé tenni – a kanadaiaknak.

Kiemelt helyet foglal el Kanada a magyar–atlanti kapcsolatrendszerben – véli az új nagykövet, aki hangsúlyozza: közel kétmilliárd dollár tőke is áramlik hazánkba az óceánon túli, kontinensnyi országból. A sok náció otthonául szolgáló Kanadában kétszázötvenezerre teszik a magyar származásúak számát, közülük 70-80 ezer, akinek mindennapi életében is szerepet kapnak e gyökerek. A magyarság számarányánál jelentősebb mértékben vesz részt a kanadai politikai életben: a 20-25, magyar őseit is számon tartó parlamenti képviselőt Tom Wappel fogja össze, de számos üzletember, sőt: az ottani statisztikai hivatal elnöke is egykori hazánk fia.

– Reggel nyolckor, mikor az ottawai nagykövetség hivatali szobáiban munkához látok, vagyis átnézem a postát, Magyarországon már délután kettőt mutat az óra, ezért aztán aránylag rövid idő áll rendelkezésre az aznapi, friss kapcsolattartásra. Hetente egyszer négyfős csapatommal munkamegbeszélést tartunk. Ugyanakkor a bemutatkozó látogatásokhoz, a különböző fogadásokon való részvételhez hasonlóan fontosnak tartom, hogy Kanadában minél többen és minél többet tudjanak meg Magyarországról, miközben szélesedjen és élénküljön a két ország közötti gazdasági kapcsolat – villantja föl a diplomata mindennapi életének nehézségeit és szépségeit Vastagh Pál, aki nejével, a 2002-ig ugyancsak a szegedi egyetemen oktató Fenyvesi Erzsébettel és középiskolás lányukkal él a Birkett kastélyban.

A protokoll a szocialisták vezető politikusaként sem ismeretlen Vastagh Pál számára, aki Kulcsár Kálmán után a második igazságügy-miniszterből lett kanadai nagykövet. A karrierdiplomatákhoz képest más megközelítéssel végzi munkáját Vastagh Pál, de nem csak ezért jelentett kihívás számára a külkapcsolati munka csúcsát jelentő feladat, a magyar államfő és harmincfős küldöttsége áprilisi fogadásának megszervezése.

Azóta számos találkozón, látogatáson vett már részt, legutóbb Colin Hansen British Columbiatartomány gazdasági miniszterével tárgyalt a kanadai–magyar kereskedelmi kapcsolatokról, a magyarországi kanadai befektetések alakulásáról. De a szegedi szálat is kézben tartja a politikai pályán a Tisza-parti városból induló szocialista politikus: a francia tartomány, Quebec ugyanilyen nevű fővárosával, az ottani egyetemmel akár testvéri együttműködés is kialakulhat, de a biotechnológiai kapcsolatháló is bővülhet. Mindez mutatja, hogy a diplomata egyéniségétől, érdeklődésétől, aktivitásától is függ, mennyire sokoldalú a munkája, miközben Vastagh Pál figyel az olyan fontos esemény megszervezésére is, mint a magyar házelnök ősszel esedékes látogatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz sziréna áll készenlétben megyeszerte

Mivel szerencsére nem kellenek, nem is figyelünk oda, hol vannak a környezetünkben lakossági… Tovább olvasom