Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Popovics Lőrinc mágikus kövei

Szeged - Izgalmas csillogásokat, tükröződéseket láthat a közönség Popovics Lőrinc szegedi szobrászművész jubileumi kiállításán. A 60 éves alkotó a Magyarországon található legkeményebb követ is megformálta.
– Azt hiszem, hogy valahol minden emberben genetikailag benne van a kövek iránti vonzalom. Gondoljunk csak egy kis kavicsra vagy egy hatalmas sziklára, amelynek a belső energiája nagyon megkapó lehet. Az őskortól használja az ember a különféle kőanyagokat, az első szerszámaikat, mágikus bálványaikat, ősanyáikat, istennőiket, termékenységszobraikat is kőből faragták elődeink – ad magyarázatot a kövek iránti vonzalmára Popovics Lőrinc szegedi szobrászművész, aki ebben az évben ünnepelte 60. születésnapját. A jubileum alkalmából rendezték a tegnap megnyílt, Fényösvényen című kiállítását a REÖK-ben. A szeptember 1-jéig megtekinthető tárlatot Hemrik László művészeti író nyitotta meg.

Popovics Lőrinc és egyik üveg-kő kompozíciója. Fotó: Schmidt Andrea
Popovics Lőrinc és egyik üveg-kő kompozíciója.
Fotó: Schmidt Andrea

Munkássága

Popovics Lőrinc 1977-től állít ki, 1983-ban rendezi első jelentős önálló tárlatát. 1980-ban végez a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. 1990–1991-ben posztgraduális tanulmányokat folytat az Iparművészeti Főiskolán. 1987-től tanít a Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában, több mint másfél évtizedig óraadó a főiskola rajz–művészettörténet tanszékén. Részt vesz a magyar oktatás vizuális nevelésének megújításában. 1994-től 2012-ig rendszeres résztvevője a csongrádi Plen-air Nemzetközi Művésztelepnek. 1993 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 2002 óta a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. Számos köztéri alkotása díszíti Szegedet: az Ívek című az Árkád előtt látható, II. világháborús emlékműve a Belvárosi temetőben, Szent Borbáláról készült bronzszobra az Oskola utcában áll.

Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője szerint Popovics Lőrinc a kortárs szegedi szobrászat egyik legprogresszívebb egyénisége. A tárlatra olyan anyagot válogattak, amely az 1990-es évek közepétől készült művekre fókuszál, és attól kezdve minden fontosabb csomópontot megmutat a művész munkásságából. Látható például a Gordiusz, az első komolyabb kőmunkája, az Északi szél című alkotás, amely a Magyarországon található legkeményebb kőből, fonolitból készült. Nem sok szobrász próbálkozik ezzel az anyaggal.

– Érdekelt, hogy a tömör, szilárd kőzetet hogyan lehet olyan szellemi szférába helyezni, ahol meg tudom mutatni a fényeket. Először azzal próbálkoztam, hogy felcsiszoltam a köveket, fényt csaltam elő. Aztán jött az ötlet, hogy egy transzparensebb, metaforikusabb anyaggal kellene összekapcsolni, és ez az üveg volt. Az első munkáim egyikével Japánban, egy nemzetközi szobrászkiállításon megnyertem a különdíjat. Lugossy Mária felhívott és gratulált, hogy végre Magyarországról nyert valaki díjat. Nagyon tiszteltem az ő munkásságát, ami által megerősített abban, hogy technikailag az üveg beilleszthető a szobrászatba – emlékszik vissza Popovics. Fát általában levezetésként szokott faragni, amikor végez egy nagyobb üveg-kő kombinációval.

Fényösvényen – jubileumi kiállítás a REÖK-ben. Fotó: Schmidt Andrea
Fényösvényen – jubileumi kiállítás a REÖK-ben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az üvegen keresztül megjelenik egy olyan belső világ, amely az én szobrászi elgondolásaimhoz talán a legközelebb áll. A nagyon kemény, határozott, súlyos anyagba mágiát tudunk csempészni az üveg által. Attól függően, hogyan járja körül az ember, megjelennek benne rejtett titkok, csillogások. Volt olyan kiállításom, ahol a látogatók észrevették ezt a csillogást, és a tükröződéseket figyelve úgy ingatták a fejüket, mintha mágikus táncot jártak volna. Annak idején Japánban is talán ezt vették észre abban a munkában, amellyel nyertem – vélekedik a szobrászművész, aki négy alkalommal vett részt a Plen-air Nemzetközi Művésztelepen, a dél-franciaországi Mirabelben. Ott született a Gyógykavicsok-sorozat ötlete, amelyből a REÖK-ben is megtekinthető néhány darab. Összesen több mint 80 munkáját láthatják az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2013. július 13. 15:43
    „Nagyszerű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka és Lázár is hallgatott a Házban

A grundbirkózásról és a tarnabodi közvilágításról is beszéltek a Csongrád megyei országgyűlési képviselők a parlament tavaszi ülésszakán. Tovább olvasom