Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Pörkölt helyett saláta

Szeged - Zöldségek, gyümölcsök, grillezett sovány húsok – ezt ajánlja ebédre a mesterszakács, a képviselő és a dietetikus a rekkenő kánikulában. Emellett együnk keveset, de gyakrabban, és főzzünk este, így jobban bírjuk a konyhai poklot.
– Salátákat, főzelékeket és könnyű húsokból készült roston sülteket ajánlok. Salátaöntetnek pedig ilyenkor majonéz helyett balzsamecetet használjunk, mert könnyebben emészthető, és nem romlik meg hamar – adott tippet Mathias Péter, a Vendéglő a Régi Hídhoz mesterszakácsa, amikor arról kérdeztük, mit főzzünk a tikkasztó hőségben.

A szakember szerint kánikulában elég egy hideg gyümölcsleves vagy zöldségkrém leves is, pár szelet sajtos pirítóssal. Bár ilyen ebéd után gyorsan megéhezik az ember, viszont nem fekszi meg a gyomrát. Aki pedig kiadósabbra vágyik, annak a roston sült csirkemellet ajánlja, vajban párolt körtével és rizzsel. Ezt szerinte még kezdő háziasszonyok is képesek 20 perc alatt elkészíteni. A mesterszakács másik jó tanácsa: süssünk tepsiben és sütőben, mert azt egyszer betesszük, és csak a végén kell újra a konyhába menni, kivenni. Enni pedig másik helyiségben is lehet.

Mathias Péter mesterszakács mesterien bánik a nyári, könnyebb ételekkel is. Fotó Karnok Csaba
Mathias Péter mesterszakács mesterien bánik a nyári, könnyebb ételekkel is.
Fotó Karnok Csaba

– Szinte csak hétvégén főzök, de ilyen hőségben leggyakrabban már előző este elkészítem a másnapi ebédet, hogy minél kevesebbet legyek a forró konyhában – magyarázta Ványai Éva önkormányzati képviselő. Az egészségügyi bizottság vezetője kánikulában meleg levesek helyett hideg dinnyét eszik vagy lehűtött gyümölcsleveseket, amiből a meggy-barack-egres kombinációjú a család kedvence. Gyümölcsturmixokkal pedig áthidalható a kései reggeli és az estebéd közti időszak is – ilyenkor ugyanis a képviselő csak kétszer eszik egy nap.

– Nyáron kevesebb energiára van szükségünk, ezt elsősorban a zsíros ételek mennyiségének csökkentésével vagy teljes kiiktatásával érhetjük el. Ne együnk ilyenkor pörkölteket, bő zsírban sült fűszeres ételeket, és az alkohol sem ajánlott. A sör sem. Helyette sok ásványvizet igyunk – adott tanácsot Benkóné Szenteczki Magdolna dietetikus. A szakember szerint inkább gyakrabban, de egyszerre kisebb mennyiségű ételt fogyasszunk. Elsősorban könnyebben emészthető, kisebb energiatartalmú, vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmazó, lédús gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, zsírszegény húsok kerüljenek az asztalra – például saláta, főzelék, illetve grillezett formában.

Otthoni fertőzések

Mivel melegben könnyebben romlanak az ételek, tanácsos azokat még frissen vagy gondos és rövid hűtőbeli tárolás után megenni. A WHO adatai szerint ezt az alapelvet ma még sokan nem tartják be, az ételfertőzések 60 százaléka ugyanis a háztartásokban fordul elő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Bertalan hídon

Szeged - Egy suzukis egy nagy testű kutyát akart kikerülni a Bertalan hídon, de egy oszlopnak ütközött. Tovább olvasom