Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Pörköltkavalkád Deszken, a polgármesterek főzőversenyén

Deszk - Jó hangulatban, számos érdekes pörkölttel kápráztatták el a településvezetők a zsűrit a Polgármesterek XIV. Nemzetközi Főzőversenyén Deszken. Az üllésiek csodabográccsal érkeztek az eseményre, az újszentivániak gombás őzpörköltjébe pedig nagy jelentőségű alma is került.
Negyvenhárom polgármester részvételével zajlott a Polgármesterek XIV. Nemzetközi Főzőversenye a deszki falunapokon szombat délután. Az eseménnyel párhuzamosan zajló tiszai halászléfesztivál ellenére több százan látogattak ki a Szegedhez közeli kistelepülésre. Király László deszki faluvezető idén is gondos házigazdának bizonyult. Standja előtt senki nem mehetett úgy el, hogy ne kapott volna kóstolót a deszki marhapörköltből vagy gulyásból, illetve a polgármester híres diópálinkájából. Király László nagy büszkeséggel mutatta meg a kiérkezőknek azt a hatalmas sátrat, amelyet hét megyei önkormányzat vásárolt meg egy hónappal ezelőtt, hogy ki-ki a saját rendezvényén használhassa azt. A sátor ezer négyzetméteres, amely alá hatszáz ülőhelyet tudnak betenni, és a színpad előtt még táncolásra is jut elég hely.

Deszken főztek a polgármesterek. Fotó:  Schmidt Andrea (galéria)

A pörköltfőzők idén is elkápráztatták bográcskölteményeikkel a szakavatott zsűrit. Az újszentivániak Putnik Lázár és Kristó Pál vezetésével gombás őzpörköltet készítettek, amelybe két egész alma is belekerült. – Az almának szimbolikus jelentősége is van. A hagyomány úgy tartja, hogy ha egy társaságban van egy hajadon, neki kell megkapnia a gyümölcsöt, hogy minél előbb férjhez mehessen. Ha pedig egy idős, beteg ember tagja egy csoportnak, a gyümölcs az övé kell, hogy legyen, hogy minél előbb meggyógyuljon – magyarázta Putnik Lázár. Az újszentiváni polgármester a pörköltfőző versenyt arra is felhasználta, hogy üllési kollégájától, Nagy Attila Gyulától a kistelepüléseket érintő szennyvízberuházásról is érdeklődjön.

Aranyérmes szakácsok

A főzőverseny zsűrije három kategóriában díjazott. A számukra legfinomabb marhapörköltet Pitvaros polgármestere, Radó Tibor készítette. Birkapörköltben aranyérmes Királyhegyes csapata lett Horváth Lajos vezetésével. Egyéb kategóriában az elmúlt évekhez hasonlóan Csengele polgármestere, Sánta Ferenc diadalmaskodott, aki sült halával vette le a zsűrit a lábáról.

– A kollégákkal ezen a főzőversenyen lehet igazán kötetlenül, akár egy jó pálinka kortyolása közben, pártállástól függetlenül beszélgetni. Én ezért szeretem ezt a deszki rendezvényt, és veszek rajta részt már évek óta. Idén is birkapörköltet készítünk: édesapám a verseny előtt vágta le, így igazán friss alapanyagból készül az ételünk. Alapesetben a birkának jó pár óra kell, hogy elkészüljön, de nekünk egy ötfajta ötvözetből készült kárpátaljai csodabográcsunk van, amelyben két óra alatt elkészül – mondta Nagy Attila Gyula.

Kispéter Géza domaszéki polgármester és csapata marhapörköltet készített. A településvezető azt mondta, a deszki polgármesteri „összetartás" a kellemes főzőcskézés mellett arra is jó, hogy a megyében falujától távol eső települések vezetőivel is tud beszélgetni és ötleteket cserélni. A deszki Mélykúti Elemérné gyerekeivel, unokáival és egy kis ételhordóval a kezében látogatott ki a falunapokra.

– Az unokáimat főleg a kutyás bemutató érdekelte, engem pedig az, hogy mit főznek a polgármesterek. Nagyon szép dolog, hogy bármelyik csapathoz oda lehet menni, és kérni tőlük kóstolót mindenféle fizetés nélkül – mondta a nyugdíjas asszony.

Olvasóink írták

  • 3. queenmargareth1 2013. szeptember 09. 08:54
    „x, hol, Kutason?Deszken még sosem jártam, még átutazóban sem.Aztán leesett, miért nem volt kutasi pm ott.”
  • 2. x 2013. szeptember 08. 21:02
    „1. queenmargareth1, szervezd meg, kiismered ott magad!”
  • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 08. 19:41
    „Székkutas nincs:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanytelekre csak a beton és a drót jutott

A nyilvánosság teljes mellőzésével zajlott le az utóbbi idők egyik legnagyobb beruházása… Tovább olvasom