Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Pörögnek a panelek

Szeged - A válságban egyedül a lakótelepi lakásoknak van egy kis piaca – mondják a lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők. A folyamatnak újabb lökést adhatnak a végtörlesztők, akik rövid időn belül szeretnének megszabadulni befektetési céllal vásárolt ingatlanjaiktól.
Csaknem egy hónap alatt adta el lakótelepi másfél szobás lakását Orsolya. A fiatal lány, akinek szülei vásárolták a lakást évekkel ezelőtt, amikor tanulni jött Szegedre, most csaknem ugyanannyiért tette pénzzé otthonát, mint amennyibe a válság előtt került. Noha az üzlet nem bizonyult értékállónak, örül a gyors adásvételnek, mivel Budapesten kapott állást.

– Valóban azt tapasztaljuk, hogy jobban pörögnek a panellakások, mint a társasházi, drágább otthonok – mondta Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. ügyvezetője. – Ami persze azt jelenti, hogy még így is feleakkora mennyiség se kel el belőlük, mint a válság előtt.

A szakértő szerint a piaci jelenségnek több oka is van: az első és legfontosabb, hogy a panellakás jelenleg a legolcsóbb a piacon. Míg a válság előtt mindenki a lakótelepiből költözött kis ráfizetéssel és általában hitel segítségével nagyobb téglalakásba, addig most sokan menekülnek a drágább fenntartású, de legalább tehermentes panelba a nyomasztó hitelek elől. A másik fontos ok, hogy van, akinek már lakótelepire sem telik. Bozsó Bence szerint ezért van az, hogy az olcsó albérletek – amelyeknek nagy hányadát teszik ki a panelek – egyre keresettebbek. Így ezekben a gazdaságilag nehéz időkben egy erősen lealkudott panellakás bérbeadása tűnhet sokak számára az egyetlen biztos pontnak.
Zöldkártya, 30–40 ezer forintos teher

2012. január 1-jétől a használt lakásokra is kötelező lesz a zöldkártya, amit a tulajdonosnak kell beszerezni. Az energetikai tanúsítványt szakemberek készíthetik el: felméri a falak, a nyílászárók, a fűtési rendszer állapotát, vagyis azt, hogy mennyire energiatakarékos az épület. Árát egyelőre 30–40 ezer forintra saccolják: ennyivel drágul majd meg a lakáseladás.

– Forognak a panellakások, de nem a régi, 135–140 ezer forintos négyzetméterenkénti árakon – összegezte tapasztalatait Samu Attila, az Androméda Kft. ügyvezetője. – Jelenleg jó, ha 110–115 ezer forintért elkel egy négyzetméter. Ez rossz az eladóknak, viszont jó hír a vevőknek, akik kis önrésszel és kevés hitellel megoldhatják a lakásgondjaikat.

Azok a panelek, amelyeket nem újítottak fel, vagy zárószinten találhatók, 100 ezer forintnál is alacsonyabb négyzetméterenkénti áron mennek el, vagyis 7-es számjeggyel lakótelepi lakás ára már nem nagyon kezdődik. Emiatt Sándor Zsuzsanna ügyvéd is úgy látja: a lakótelepi lakásokat mélyen leértékelte a válság, és az alacsony ár miatt könnyebb rájuk vevőt találni. S mivel az egyik lakáskassza 4 millió forintos hitelt ad ügyfeleinek, ehhez az összeghez már olyan kevés készpénzt kell hozzátenni, hogy sokak számára vált elérhetővé a saját otthon.

Arra a kérdésre, érzékeli-e az ingatlanos szakma, hogy a végtörlesztési lehetőség miatt adnának el lakásokat – leginkább a befektetésnek szánt ingatlanokat –, azt a választ kaptuk: még nagyon rövid idő telt el a múlt csütörtöki start óta. Ha pedig hirtelen nagy mennyiségben piacra is dobnának lakásokat a tulajdonosok, hogy kivegyék belőlük a pénzt, annak a hatása is legfeljebb csak januárban vagy februárban jelentkezne. Emiatt viszont még az is elképzelhető, hogy 2012 elején nem alszik majd téli álmot a lakáspiac.

Olvasóink írták

 • 11. Pomat 2011. október 13. 14:24
  „Szerintem is olcsóbb házban lakni. Esetünkben még egy panelnál is olcsóbb. Fúrt kútról lehet kertet locsolni, közös ktg. nincs, garázsbérletet nem fizetünk, a kocsi a melléképületben áll és mivel tudunk fával fűteni így a fűtés is olcsóbb, bár lényegesen többet kell dolgozni a ház körül mint egy panel esetén. Szerencsére nekünk sikerült egy klassz hőszigetelt házat venni jóval kevesebből mint 20, de ezzel vállaltuk hogy nem áll meg a házunk közelében sem a busz, messze van a bolt is, bár kocsival csak 7-10 percre lakunk a Széchenyi tértől....”
 • 10. vélemény 2011. október 11. 13:13
  „"Ha pölö 56 m2 panel rezsije havi 60 és 160 m2 kacsalábé kb 90, akkor melyik a drágább?"
  A minimálbéresnek mindkettő sok.
  A 90 másfélszer annyi, mint a 60 és ha van rajta 20 M hitel, akkor a havi kiadás többszörös a tehermentes panelhoz képest.”
 • 9. kaktuszkom 2011. október 06. 09:09
  „Jahh. Naomi jót szóltál, egyetértek. Egyébként 20 milkáért max. egy felújításra váró falu széli gázfűtéses, 3 szobás roncsot vehetsz. Ebből is látszik, hogy a hozzászólók közt elvétve akad csak kertes házban élő. Nézzetek szét az ingatlanos oldalakon, hogy miket vesztegetnek 20 millióért. Vagy ha tud valaki ennyiért lakhatót, szóljon, megveszem :)”
 • 8. naomi 2011. október 06. 08:03
  „7. Szakértő 2011.10.05. 19:02

  Kedves Szakértő!
  Egy 20 millás ház messze nem "kacsalábon forgó". Egy kacsaláb (kivéve a közértben) minimum plusz 4-5 milla befeccölést jelent. De igen, fajlagosan mindenképp olcsóbb fenntartani, mert
  1.) Te döntöd el, mennyi helyiséget és mennyire fűtesz - a korszerűség függvényében sokkal több m2 esetén sem feltétlenül drágább.
  2.) Az áram úgyis inkább attól függ, hányan lakják, illetve milyen ketyeréket üzemeltetnek - ez nem kacsalábfüggő.
  3.) A vízfogyasztás (persze a locsolást kivéve) megint csak személyfüggő.
  A rezsi többi eleme meg csak igény kérdése - telefon, internet, kábeltévé stb.
  Szóval...? Szerinted? Ha pölö 56 m2 panel rezsije havi 60 és 160 m2 kacsalábé kb 90, akkor melyik a drágább?”
 • 7. Szakértő 2011. október 05. 19:02
  „Az sem igaz, hogy drágább fenntartani egy panelt, mint egy 20 millás kacsalábon forgó palotát!”
 • 6. macs 2011. október 05. 18:57
  „3. fili-busz,
  csatlakozom hozzád! És nagyon sajnálom, hogy a panelprolizással és a magas költségekről szóló kijelentésekkel, mondhatni mesterségesen értékelték le a panelokat.”
 • 5. macs 2011. október 05. 18:52
  „4. emigrans,
  javaslom nézz utána az általad idézett mondat szövegkörnyezetének. Tudod, Google!!”
 • 4. emigrans 2011. október 05. 18:15
  „En az egesz addigi eletem feladtam annak idejen,hogy vigyem valamire es ne keljen hitelt felvennem ..
  Igy lassan 10 ev tavlatabol azt mondhatom nagyon jol tettem,hogy annak idejen leleptem..
  Akibe nincs batorsag es nem el a lehetosegeivel az ne sirjon kesobb a magas torleszto reszletek miatt.
  Ahogy az idiota Gyrucsany is megmondta "El lehet menni Magyarorszagrol"
  Tovabbi szep napot mindenkinek.”
 • 3. fili-busz 2011. október 05. 14:56
  „1. varadipal 2011.10.05. 11:37
  2. 620829 2011.10.05. 14:23

  Számomra is különösen szép ez a nap,mert maximálisan egyet értünk!
  :-)”
 • 2. 620829 2011. október 05. 14:23
  „Egyetértünk...én is azt kérdeztem a sok felháborodott devizahitelestől----aki nem tud tükörbe nézni--ÉS NEM IS TUDJA SAJÁT FELELŐSSÉGÉT ÉS NEM CSAK MÁSRA MUTOGATVA FELVÁLLALNI ÉS BEVALLANI..... ---UGYAN KI ERŐSZAKOLTA MEG ŐKET-HOGY HITELT VEGYENEK FEL???”
 • 1. varadipal 2011. október 05. 11:37
  „Jobb már tehermentes panelprolinak lenni, mint fedél néllkül? Minek kellett 20milla a kacsalábhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 részes sorozat a természetfilmekből

Pusztaszer - Ma indul és egészen az év végéig tart az a 13 részes sorozat, amely hetente egyszer,… Tovább olvasom