Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Poroltó és tetőablak a minimum

Szeged - Nincs ok aggodalomra a tűzmegelőzési szakember szerint, mert a panelház-felújításokra az elejétől fogva szigorú tűzvédelmi szabályok vonatkoznak. Társasházaknak nem kell menekülési terv, de az alapfelszereltség – egy poroltó emeletenként – fillérekből megoldható.
Továbbra is géppel lélegeztetik, válságos állapotban van az a 16 éves lány, akinek öccse és édesanyja szombaton életét vesztette Miskolcon egy tízemeletes panelházi tűzben, ahol a legfelső 4 emelet teljesen kiégett. Az épületet folyamatosan takarítják, megkezdték a sérült elemek dúcolását, a villanyt helyreállították. A minősítő intézet vizsgálja a komplett szigetelőrendszert, azaz a kivitelezés szakszerűségét.

Van esélyük a panellakóknak a menekülésre? Van, ha megtesszük magunkért a legalapvetőbb óvintézkedéseket – tudtuk meg Flórián Sándor őrnagytól, a Csongrád megyei katasztrófavédelem megelőzési osztályán. Lakásonként, de legalábbis emeletenként vagy kétemeletenként ajánlott beszerezni egy hatkilós poroltót 10 ezer forintért. Olyan helyre kell tenni, ahol elérhető. Ez a leggyakoribb tűzok ellen, az elektromos zárlattól keletkező szikra ellen sikerrel bevethető.

 Helyi tüzek

Csongrád megyében a miskolcihoz hasonló nagy paneltűz nem volt. Tavaly egy zárlatos tévé miatt gyulladt ki egy szegedi lakás, ahol egy idős asszony megfulladt a füstben. Az Építő utcában egy második emeleti lakás égett ki; a tűz a 25 éves albérlő életét követelte. Két éve tavasszal a vásárhelyi Csengettyű közi tízemeletes szalagház legfelső emeletén égett ki lakás; ott az egyedül hagyott 5 és 10 éves gyerekek játszottak gyufával.

– A lakástüzek áldozatainak 90 százaléka nem megég, hanem megfullad. Ezért életbevágó a belső menekülési útvonalakat szabadon hagyni. Bútorok, rácsok akadályozzák a menekülést, ha sötétben, füstben fuldokolva kell megtalálni a kijáratot – tette hozzá a tűzmegelőzési szakember. Lift vészhelyzetben nem használható. Két kijáratot kell szabadon hagyni a lakóknak: az utcára és a tető felé, ahol kiszellőzik a füst, és ahol létrán át menekülni lehet. Ha azt zárva tartja a ház, a fölső lakóknak tudniuk kell, hol és hogyan érik el a tűzkulcsot. Erre nincs kőbe vésett szabályzat, a megyei katasztrófavédelemnél most készül ilyen tájékoztató. Arra létezik önkormányzati és katasztrófavédelmi terv, hogy a károsultak milyen szükséglakásokba, sportcsarnokba, iskolába helyezhetők el átmenetileg.

Nincs közvetlen összefüggés a tűz terjedése és a homlokzatszigetelés között – még nem zárult le a miskolci vizsgálat. Tűzvédelmi előírások mindig is voltak a panelfelújításra, de korábban a kivitelezőre nagyobb felelősség hárult. Tavaly óta a tűzoltóság mint szakhatóság ellenőriz minden felújítási tervet, és a beépített alapanyagokat minden eddiginél szigorúbban minősíttetni kell. A megyei tűzmegelőzési szakember szerint a felújított házak homlokzatszigetelése kapcsán nincs ok aggodalomra.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. oszama 2009. augusztus 19. 12:40
  „...
  meguntam az írást. Ha valakit érdekel a téma nézzen utána, vagy adok órákat kicsipézér...... :D”
 • 47. oszama 2009. augusztus 19. 12:37
  „Ennyi sületlenséget régen olvastam mint itt a hsz.-okban.
  1. A légrés nem azért szigetel mert felmelegszik és melegít. Az már régen rossz ha a légrésben lévő levegő felmelegszik, mert az azt jelenti hogy sz@rt sem ér a külső szigetelés. Hiszen ugyanolyan hőmérsékletű a levegő a légrésben mint annak a térrésznek a levegője amit egyébként szigetelni szeretnénk.
  2. Itt is igaz ami majdnem mindenhol: a rosszabb minőség olcsóbb. A sipítozó nyuggerek csak a zsetont nézik mert nincs az értelmező szótárukban a minőség szó. Hozzáteszem erről nem ők tehetnek, hanem a KGST.”
 • 46. SP 2009. augusztus 18. 20:41
  „Nyugi, nyugi.
  Azt, hogy a hőszigetelés tűzvészt okoz, az semmi, természetes.
  Hogy a páraterhelési harmatponton a kicsapódás továbbra is penészt okoz, hogy ami meleget megspórolsz az szellőztetéssel úgy is ki kell engedni az ablakon, hogy bele gebedsz mire kifizeted, az semmi.
  Ez csak a kezdet!
  Következő fázis az,
  mikor lerohad a falról és előkerülnek a rágcsálók is. Közben a házkezelő megháromszorozza a közös költséget.
  Kiderül, hogy fém dübel helyett műagyagot és az asszonyt építettek be a Kőműves Kelemenék.
  A ragasztó régi és döglött volt, és az UV hatására megadta magát.
  Az üveg háló is öregszik a kozmikus sugár és a repedezett vakolat átnedvesedése miatt. Persze még keményen fizeted az előző részleteket.
  De már indul a következő panelprogram a lerohadás helyreállításra, és zaklatás szinten törekszik beszervezni a prolikat a képviselő a lerohadás panelprogramba, mert ez azért valakiknek megéri.
  De kik azok a valakik?”
 • 45. lugas6 2009. augusztus 18. 19:00
  „Ezek után ki fog venni veszélyes szigetelőanyaggal szigetelt lakóházban lakást? Hogyan lehet ezeket a lakásokat majd eladni? Ki fizeti ki az ilyen módon értékcsökkent házak lakóit, ha majd nem tudnak megszabadulni a lakásuktól?”
 • 44. egyszegedi 2009. augusztus 18. 18:34
  „Ez volt a puding próbája, ezután az eddig éghetetlen panelházak fáklyaként fognak lobogni, valóban melegen tart.”
 • 43. egyszegedi 2009. augusztus 18. 18:31
  „Meg megint gyorsan le lehetett nyúlni az állami támogatásokat, és osztozni rajta.”
 • 42. p79 2009. augusztus 18. 18:29
  „"Poroltó"? A port mióta kell eloltani??? Na kb. a cikk is ilyen színvonalú. Ha már egyszer szakember nyilatkozik, legalább pontosan idézne az agyonművelt publicista... Szóval: porral oltó, nem pedig "poroltó"!”
 • 41. lugas6 2009. augusztus 18. 18:25
  „Nem kell a NASA-t belekeverni. Sajnos a régi szemlélet dominált. Sokat gyorsan olcsón. legyen látszatja a dolgoknak, mivel büszkélkedni lehet.”
 • 40. lugas6 2009. augusztus 18. 18:12
  „A kőzetgyapotot már évtizedekkel ezelőtt felfedezték és alkalmazták, nem környezetszennyező mint az azbezt. Alkalmazták is.”
 • 39. lugas6 2009. augusztus 18. 18:09
  „A környezet- és életveszélyes megoldások miért lennének hasznosak? Kinek-kiknek???”
 • 38. Logaritmus 2009. augusztus 18. 18:04
  „Hungarocellel legfeljebb horgásztanyát és kutyaólat szigetelnek. Értsétek már meg, hogy igen, bizonyos hőfokon és körülmények között minden anyag éghető, füstöl, katasztrófát okozHAT. Más meg (azbeszt) erősen káros, rákkeltő bár nem gyullad meg könnyen.
  Ha szabványos poliuretán, kőzetgyapot, üveggyapot, stb. alapanyagú a hőszigetelés, akkor extrém eseteket kivéve NEM LEHET baj. Persze egy gépkocsi is nehezebben égne ki, ha a belseje nem műanyagból és szövetből hanem alumíniumból és tűzálló anyagból készülne, mégis kockáztatunk, mert ez olcsóbb, elérhető, esztétikus, stb. és az esetek 99.999%-ban az autók nem gyulladnak fel, ahogyan házak szigetelése sem szokott égni. Nem éri meg a plusz költséget. Az autópálya két sávja közé sem építünk 3 méter magas betonkerítést, pedig az megvédene az átrepülő autóktól - csakhogy ilyen baleset 5 évente 1x fordul elő Magyarországon, nem éri meg a védekezés.

  De van megoldás a hőszigetelésre is: a NASA az űrsiklókat hőszigetelő pajzzsal védi a hatalmas hőtől, az alapanyaga valamilyen titán-kerámia-mittudomén milyen ötvözet. Aki éghetetlen hőszigetelésre vágyna, burkoltassa be a panelházát ilyennel. Nem lesz olcsó, de 100% biztos lehet a dologban, hogy tűztől nem kell félnie.”
 • 37. Logaritmus 2009. augusztus 18. 17:50
  „34. hozzászólás zehn: hú, de okos vagy, ember! Mi akkor a megoldás? Ne legyen hőszigetelés a házakon? Van tűzgátló anyaggal kezelt is, csak az sokkal drágább, és még kevesebb ember engedhetné meg magának az energiatakarékosság és környezetvédelem "luxusát", te meg itt sírnál, hogy nem érted miért kerül sokba a hőszigetelés. A "milliárdos" üzletről annyit csak, hogy a panel program azoknak üzlet, akik a legolcsóbban csinálják meg a munkát normális minőségben, mert a társasházak úgysem a drágább kivitelezőt választják. Anyagi haszon nyilván van a dolgon, hiszen másként nem is csinálná senki. De mi is a baj azzal, ha magyar emberek, magyar vállalkozókat gazdagítanak úgy, hogy ehhez kapnak állami támogatást ÉS ráadásul még nagyon hasznos dologról is van szó?”
 • 36. Hibiszkusz 2009. augusztus 18. 17:00
  „Pepe!nem probléma, inkább legyek fekete bárány, mint "sült csirke"Nem szeretném ha akár én akár a családom ilyen helyzetbe kerülne. Nálunk volt már tűz a lépcsőházban, szerencsére gyorsan kiértek a tűzoltók .Valamelyik agyament a csikket a szemétledobóba dobta.A panelprogramról meg még annyit, hogy valakik ebből nagyon jó pénzeket leakasztanak,a közösképviselő sem kivétel.Nem véletlen eröltetika kiirását. A lakóknak kellene beinteni és végre reálisan végiggondolni.Igaza van Flexinek, M.o.-on minden szart ellehet adni !Jól beetetik a lakókat, hogy kevesebb lesz a fűtésdij, hát ne reménykedjen senki,inkább több a sűrű szellőztetés miatt. EMBEREK!ébredjetek fel és gondolkozzatok mielőtt cselekednétek!”
 • 35. lugas6 2009. augusztus 18. 16:54
  „Bizony a hungarocell, vagy ahogy mostanában nevezik nikecell éghető. Tapasztaltam ezt már olyan víztúrán is, ahol kél napja szakadó szakadó esőben ázó fát kellett meggyújtani. Találtam egy 30*30cm-es hungarocell darabot. Azt a nedves farakás alá téve meggyújtottam, és csodák csodájára a nedves fát sikerült meggyújtani. Igaz nagy füstje volt(környezetszennyezés), de mire elégett, azután már vígan égett a fa. Ezután csak táplálni kellett a tüzet. Fölsővároson minden házat hungarocellel szigeteltek, kivéve a garzon-házat a Csillag téren. Az még a panelprogramm előtt volt. A garzonházat ugyanis 20cm vastag kőzetgyapottal szigetelték. No azt aztán nem sikerülne meggyújtani, mivel éghetetlen.
  A NIKECELL nagyon jó hőszigetelő, és ez jelentkezett abban is, hogy már második éve ismét 30000ft, ot kaptam vissza a DÉGÁZ-tól a nyári végelszámoláskor. Sajnos a hőszigetelő anyag éghető, , nagyon jól ég, + mérgező gázok fejlődée mellett. Van mit félnünk. Akármit is mondanak engem nem tudnak megnyugtatni. Csak a szerencsén múlott, hogy eddig nem volt sok tűz.”
 • 34. zehn 2009. augusztus 18. 16:33
  „Na nehogy már egy kis miskolci tűz miatt a levesbe menjen a valaki/k/nek milliárdos üzlet panelprogram!
  Kérjetek csak egy darabkát abból a szigetelőanyagból amit használnak .Pár helyen most is dolgoznak Szegeden.Gyujtsátok meg és mindjárt látni fogjátok mi történik.Ha meg beleszippantotok / csak óvatosan /akkor egyből megértitek, hogy mitől kapott mérgezést a szerencsétlen miskolci család.
  Szemfényvesztő üzletembereknek és gusztustalan politikusoknak meg ne higgyetek!”
 • 33. sörpocak 2009. augusztus 18. 16:30
  „Az a baj a hungerocell néven futott, ma már más néven adják szigeteléssel, hogyha nem szellőztetsz, nem hagyod nyitva nyáron az ablakot, akkor bepenészedik a fal, mivel nem szellőzik.Láttam jópárat. A kőzetgyapot legalább átengedi a levegőt, és hőszigetel is, de 3-5 szorosa a hungarocellnek. Legalább is ezt így tudom.
  Másik:több panelban is volt szerencsém dolgozni, ahol azt sem tudták, hol a tetőkijáró kulcsa. És így akarnának menekülni a lakók? Megjegyzem, miért felfelé, mikor a tűz is felfelé halad? Nem vagyok tűzügyekben jártas, de ha egy lépcsőházban füst van és kinyitják a szellőző ablakot, akkor nem adnak nagyobb esélyt a friss oxigénnel a tűz terjedésére?”
 • 32. PEPE 2009. augusztus 18. 15:48
  „Ez egy régi találmány régen hungarocell volt a neve.Lakóházak küls? h?szigetelésére régen sem használták,a gyúlékonysága miatt. Továbbá a rágcsálók el?szeretettel költöznek bele.”
 • 31. flexsnake 2009. augusztus 18. 15:20
  „A csongin volt egy lakástűz akkor szénné éget minden belülről. Csak azért nem terjedt tovább mert nem volt szigetelés. Különben a kicsapó lángok már az egész házat beborították volna.”
 • 30. flexsnake 2009. augusztus 18. 15:18
  „Az égés alapfelté-tele az éghető anyag, a gyulladási hőmérséklet és az oxigén. Ha nincs oxigén nem ég. Mivel az egyik felület teljesen légmentes így egy oldalon terjed a tűz. Ha ég már belülről is szinte pár perc alatt tovaterjednek a lángok. Sokat jelent ha kiér a tűzoltó mielőtt a fél ház lángolna.”
 • 29. dean23 2009. augusztus 18. 15:17
  „Semmi nem fog itt változni! Még ezt az olcsó polisztirolt is morogva fizetik ki a panellakók. Kőzetgyapot szigetelést még mindig inkább csak a padlók szigetelésére alkalmazzák.
  Lehet hülyeséget mondok, de ebben a világban a biztosító társaságnak kellene ellenőriznie és követelni az ügyfeleitől a tűzbiztonság meglétét!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamossal koccant egy motor a belvárosban

Szeged - Villamossal koccant egy motor Szegeden a Somogyi utca és a Zrínyi utca sarkán - tudta meg a… Tovább olvasom