Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Porszívózik, gyerekre vigyáz, családtaggá válik

700 forintos órabérért válogathatunk a takarítónők közt, akik gyakran gyerekfelügyeletet, főzést, bevásárlást is vállalnak. Bejárónők mindennapjairól szóló új sorozatunk első részében két szegedi asszony mesélt lapunknak arról, mit vállal és mit nem.
 Szex kizárva. Vagy nem?
A hirdetésekben gyakran szerepel: szex kizárva, semmilyen erotikus szolgáltatást nem tartalmaz az ár, tisztességes nő csak tisztességes munkát vállal, kizárólag takarítás jöhet szóba. A lapunknak megszólaló özvegyasszony elmondta: nem fiatal már, de régóta dolgozik bejárónőként, és soha senki még csak szemtelen sem volt vele, nemhogy ajánlatot tett volna neki. Egyébként úgy véli, ahhoz is két ember kell, hogy a takarítónőt az ügyfél ágyba próbálja vinni. Érdekes hirdetéseket mi is találtunk az interneten: a fiatal nő lakások, irodák takarítását vállalja, és külön hangsúlyozza, szexről szó sem lehet. Egy másik, ugyanilyen szolgáltatásokat ajánló hirdetésben más fotókkal szerepel, az egyiken egy teljesen nyitott miniruhában és napszemüvegben pózol.

Házvezetőnőt, bejárónőt találni másodpercek alatt lehet – legalábbis úgy tűnik, ha az internetes hirdetési oldalakat böngésszük. Aztán gyorsan kiderül: nem mindegy, mit akarunk a bejárónőtől. A legtöbben ugyanis nem vállalnak alkalmi takarítást. Hallottunk olyat, aki csak ablakpucolásra próbált találni valakit – egymás után hárman is visszautasították azzal, hogy állandó munkát keresnek.

Egyikük az a középkorú szegedi asszony, aki hosszasan mesélt lapunknak bejárónői tapasztalatairól. Amikor bemutatkoztunk, azonnal szabadkozott, hogy a hirdetésére még senki nem jelentkezett. Biztosítottuk róla, hogy megőrizheti inkognitóját – ekkor kiderült, hogy jó pár éve jár már több családhoz rendszeresen. A főiskolát végzett özvegyasszony főállásban is takarít – nyugdíjhoz közel esélye sem volt a szakmájában elhelyezkedni. Most pedig már alig várja, hogy nyugdíjba mehessen, és „csak" bejárónő lehessen. Nem árulta el, hány lakásban takarít, de azt igen: többekhez 4-6-8 éves ismeretség fűzi. Az egyik házaspárnak néhány hónapos volt csupán a kisgyermeke, amikor először dolgozott náluk – ma már ő az iskolás fiú pótnagymamája. Gyermekfelügyeletet is vállal, így alakult ki ez a szoros kapcsolat.

A takarítás mellett mehet a vasalás, gyerekfelvigyázás is. A szex nem. illusztráció: karnok csaba
A takarítás mellett mehet a vasalás, gyerekfelvigyázás is. A szex nem.
Illusztráció: Karnok Csaba


Óradíja 700 forint – ez egyébként átlagosnak mondható Szegeden és a megyében –, ezért a pénzért a függönyvasalástól az ablakpucolásig mindent megcsinál, amit épp kérnek. Főzni viszont nem hajlandó, és nem is volt még rá szükség – azt mondja, általában 40-es, 50-es orvos házaspároknál dolgozik, akik megengedhetik maguknak, hogy ne otthon egyenek.
Szívesen főzne viszont a másik asszony, aki mesélt lapunknak. Eddig ugyan nem kérték, de vállalná a takarítás mellett. 700 forintért dolgozik ő is, egy alkalommal feladattól függően 4-6 órát tölt egy családnál. Hat helyen takarít hetente vagy kéthetente, ha kell, vasal is. Azt mondja: csak úgy vállalja a munkát, ha a háziak közül valaki végig otthon van – nem hiányzik ugyanis, hogy később bármilyen félreértésből probléma legyen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abigél szabadtéri világpremiere

Újra egy legendás regény zenés adaptációját állítja a Dóm tér színpadára Somogyi Szilárd rendező. Tovább olvasom