Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Portás vette át a Ságvári-petíciót, futár vitte Balog Zoltánnak

Szeged - A kormányhivatal eleget tett a Ságvári nevéért demonstrálók kérésének, átvette a levelet - reagált a sajtószolgálat arra a kérdésünkre, hogy a kétezres tömeget, amely előre egyeztetett időpontban érkezett, miért a portás fogadta hétfő este. A levelet, melyben azt kérik a politikustól, ne nevezzék át az iskolát, tegnap futár vitte el Balog Zoltán miniszternek.
Nagyjából kétezer fős demonstráló tömeg vitt a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületéhez petíciót hétfő este Ságvári-ügyben. Bár a szervezők Juhász Tünde kormánymegbízottat előre tájékoztatták arról, mikor érnek az épülethez, és kérték is, hogy vegyék át a Balog Zoltánnak címzett levelet, a hivatalban a portás vette át a petíciót.

– A hétfői demonstráció szervezői azt kérték, hogy a kormányhivatal vegye át a petíciót és továbbítsa azt az Emberi Erőforrások Minisztériumába, Balog Zoltán miniszter úrnak. Ennek a kérésnek a kormányhivatal teljes mértékben eleget tett – áll Varga Márta kommunikációs vezető szerkesztőségünk kérdéseire küldött levelében.

– A portaszolgálat munkatársa, aki a munkaidőn túli időszakokban minden egyéb megkeresés esetén rendelkezésre áll, tegnap este a dokumentumot átvette, amit ma reggel futár vitt Budapestre. Hangsúlyozzuk, hogy a kormányhivatalok az oktatási intézmények elnevezésének ügyében sem feladat-, sem hatáskörrel nem rendelkeznek. Erről a szervezőket előzetesen tájékoztattuk.

A mintegy 2000 demonstrálótól a portás vette át a petíciót hétfő este. Fotó: Karnok Csaba
A mintegy 2000 demonstrálótól a portás vette át a petíciót hétfő este.
Fotó: Karnok Csaba

Hozzátette: az a kormányhivatal felelőssége, hogy „a törvények végrehajtásában politikamentesen, a közigazgatás semlegességét megőrizve járjunk el, az állampolgárok érdekében. Így kellő távolságtartással kell kezelnünk minden olyan kezdeményezést, amely színtere lehet politikai vitáknak".

A hétfő este átadott petíciót a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium Szülői Munkaközössége és a több mint 11 ezer főt tömörítő „Ne nevezzék át a Ságvárit!" Facebook-csoport nevében írták Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek. Ebben arról tájékoztatják: a gimnázium nevének megváltoztatása ellen az iskolában és a városban is elsöprő a tiltakozás. A levél aláírói felhívják a miniszter figyelmét, hogy az iskola nem jogalanya az önkormányzati törvénynek, melyre hivatkoznak az átnevezés kapcsán, tehát a jelenlegi névhasználat nem sérti a hatályos jogszabályokat.

A levél második része arról szól, hogy a Ságvári egy márkanév. „Egy új névvel már nem ugyanaz az iskola lesz, hanem egy új, aki elölről kezdheti a bizalom kiépítését. Az átnevezés ténye az iskola és az oda járó diákok identitásának sérülését jelentené, hisz a név az identitás legfontosabb, legalapvetőbb része" – írják még, a levél pedig azzal a kéréssel zárul: ne nevezzék át az iskolát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falra mászott a város

- Atomjó - visszhangzott a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola lépcsőfordulójában, amikor a kisdiákokat arról kérdeztük, mit gondolnak az új graffitikről. Tovább olvasom