Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Postaátszervezés: bezár az egyik ópusztaszeri fiók

Itteni múzeumát sem kíméli a Magyar Posta Zrt.: március első napjától bezárja az ópusztaszeri emlékparkbeli skanzenben berendezett, élő postahivatalt. Folytatódik a költségcsökkentő program: februártól több helyen rövidebb a nyitva tartás, márciusig 103 fiókot zár be, jövőre pedig ezer vállalkozót von be a szolgáltatás fenntartására a posta.
Az ópusztaszeri emlékparkban berendezett múltbeli postahivatal. Fotó: DM/DV
Túlméretezettnek mondott hálózata átszervezését a hatékonyság javításával, a költségek csökkentésével, a 2009-ben esedékes piacnyitásra való felkészüléssel magyarázza a Magyar Posta (MP) Zrt. Ennek újabb hullámát jelenti, hogy február 1-jétől kurtább megyénkben a csongrádi és a makói főposta és egy szegedi fiók nyitva tartása.

– A napi 0,1 ajánlott levélforgalom azt jelenti, hogy e szolgáltatásunkat két hétben csak egyszer vették igénybe az ópusztaszeri kisebbik fiókban – magyarázza Tomecskó Tamás, az MP Zrt. szóvivője, hogy az emlékparkbeli felvevőhely miért tartozik azon 103 hivatal közé, amelyre március 1-jéig lakat kerül.

A döntésről tőlünk értesült a 2200-nál is népesebb község polgármestere. Makra József szerint az MP Zrt. reklámja is, ha a kétszázezernél is több látogatót fogadó emlékparkbeli skanzenben, a régi postai berendezések között egy élő hivatal működik.

Az állomás postája marad. Fotó: Frank Yvette
– A múltját áldozza föl jövője érdekében a Magyar Posta azzal, hogy az ópusztaszeri „felvevőhelyet" is bezárja – magyarázza Radics Béla. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gazdasági vezetője hivatalos értesítést nem kapott az ottani XIX. századi községházán, a postai emlékek között eddig is csak a turisztikai szezonban működő hivatal bezárásáról.

A postai szolgáltatást Csongrád megye 54 településén jelenleg 87 hivatalban, illetve 6 községben mobilizált formában vehetjük igénybe. Lapunkban is írtunk arról, hogy a Magyar Postán belüli átszervezés egyik nagy vihart kavaró következménye az, hogy egy-két éve több kistelepülésen – így Csongrád megyében Ambrózfalván, Csanádalbertin, Klárafalván, Kövegyen, Nagytőkén, Óföldeákon – mobilposta működik. A megoldást a megye legkisebb településén, a 476 lelket számláló Kövegyen megszokták. A postások a leveleket reggel 8 körül kézbesítik, aztán becsöngetnek minden olyan házhoz, ahol a lakók kiteszik a zöld alapú táblát: „

Liberalizáció

A Magyar Posta (MP) Zrt. a banki és biztosítási szolgáltatások bővítésével, a levélszolgáltatások minőségének javításával, a letéti küldemények elektronikus értesítési rendszerének bevezetésével készül a postai szolgáltatások 2009-től várható európai uniós liberalizációjára – nyilatkozta Szivi László, a társaság üzleti vezérigazgató-helyettese. Az EU-szabály az, hogy mindenkinek hozzáférést kell biztosítani a postai szolgáltatáshoz – hetente 5 napon és megfizethető áron.

A postás házhoz megy" – halljuk Galgóczkiné Krobák Máriától. A polgármester elárulja: a fix posta fenntartásával nem tudott megbirkózni az ezt korábban vállaló bolttulajdonos. Klárafalván az önkormányzat még fenntartja a 12–16 óra között nyitva tartó postaügynökséget. E megoldás jövőjét azonban nem látja megnyugtatónak Gácsi Zoltán körjegyző, aki szerint a forráshiányos Klárafalva számára nagy teher a rezsiköltség és az öt órában ott dolgozó postáskisasszony bérének előteremtése, amit nem ellensúlyoz az MP-től kapott havi 20 ezer forint közreműködői díj.

Már most postamesterség működik Árpádhalmon, ahol a Magyar Posta Zrt. megbízásából egy vállalkozó nyújtja a postai szolgáltatásokat. De – információnk szerint ettől eltérő szabályok szerint – jövőre országszerte már ezer postahivatalt vállalkozó üzemeltetne. Ezzel tovább csökkentenék a piacnyitásra készülő társaság költségeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kísérlet nem sikerült

Több mint másfél éve üresen áll kilenc szociális bérlakás és kilenc garázs az újonnan épített Arany… Tovább olvasom