Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Postára adott hamvak

Szeged - Számos hivatalos irat beszerzése vagy a hiányzó konzuli kapcsolat lassíthatja egy külföldön elhunyt holttestének hazaszállítását hazájába. A legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabb megoldás a hamvak postára adása.
Nem egyszerű megoldani egy idegen országban elhunyt magyar, illetve egy hazánkban meghalt külföldi hazaszállítását a sok adminisztráció miatt. Számos morbid történet is kering e témakörben. A szeptember 3-án Korfun elhunyt Bánffy György színművész holttestét például 10 nappal halála után sikerült hazahozni Görögországból.

A Külügyminisztérium sajtó főosztályának tájékoztatása szerint amennyiben a külföldön elhunyt magyar állampolgár holttestét az eltemetésére kötelezett Magyarországra kívánja szállíttatni, a konzuli tisztviselő halottszállítási engedélyt állít ki, valamint segítséget nyújt a hozzátartozók és a halottszállítást végző szervezet közötti kapcsolat felvételéhez. Lassíthatja az eljárást, ha olyan államban veszti életét egy magyar, amellyel nincs diplomáciai vagy konzuli kapcsolatunk. A holttest szállításának lebonyolítása – például egy erre alkalmas légi járat biztosítása – azonban meghaladja a konzuli feladatokat, ezt a hozzátartozó által megbízott temetkezési vállalkozó intézi.

Repülőn, kettős koporsóban

Társaságtól függ egy holttest repülőn való szállítása. A DHL-nek erre külön járművei vannak, míg más társaságok sima utasszállítóinak csomagterében hozzák haza az ÁNTSZ-szabályoknak megfelelő leforrasztott kettős koporsót.

Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Kft. tanácsadója elmondta: a legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabb megoldás, ha az elhunytat a hozzátartozók abban az országban hamvasztatják el, ahol életét vesztette. – A postának a hamvak szállítására speciális doboza van. Egy Kanadásban élő ügyfelünk például majdani halálával kapcsolatban már mindent elintézett, és kifizetett. Halála után Kanadában hamvasztják el, földi maradványait a speciális dobozban repülővel szállítják Ferihegyre, ahol a vállalkozásunk autója várja, és szállítja haza Szegedre – mesélte Hódi Lajos. A tanácsadó szerint a világon sehol nem lehet 1 héten belül hazaszállítani egy elhunytat, hacsak nem kiemelt személyről van szó.

– Országonként eltérő a közigazgatási eljárás: a halottkém kirendelése, az azonosítás, a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítása és lefordítása több-kevesebb időt vesz igénybe. Ezen felül egyes országok befogadó nyilatkozatot is kérnek, ami garantálja a holttest vagy a hamvak átvételét és továbbszállítását a repülőtérről – magyarázta Hódi Lajos.

A 21 éves norvég Pernille Marie Thronsent augusztus utolsó vasárnapján gyilkolták meg Budapesten. – A jogszabály szerint 30 nap múlva kötelező a temetés, ami a bűncselekmények áldozataira is vonatkozik. A nyomozóhatóság ilyenkor arról dönthet, hogy engedélyezi-e a hamvasztást – mesélt az erőszakos halállal elhunytak esetéről Hódi.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. szeptember 21. 16:06
    „Magyarországon egyébként évtizedes hagyománya van a végtelen lassú és egyben hosszú ügyintézésnek!Érdekes a számítógépek világában minden lassabban intéződik el mint az azt megelőző időben!Pedig az e-mail, íratok átszkennelése,stb.Az meg egészen biztos, hogy a holttestet rendes,menetrend szerinti repülővel szállítják haza, megfelelő előkészítés után ( dupla,belül fémkoporsóban lehegesztve,kívül rendes fakoporsóban, stb.) Semmi különleges alkalmas légi járat nem szükségeltetik erre a szomorú célra!Már 1973.-ban is így szállították haza Olaszországba a békéscsabai "Körös"-Hotelben elhunyt Carpo Alessandro-t!Azóta eltelt 37 év,nyilván ez a technika ( szállítási ) is sokat fejlődött,tehát nem oly bonyolult ez,mint ahogy az cikkben sejtetve van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SANSZ: képességek napja

Milyen lehet kerekes székben vagy alig látóként élni? A fogyatékkal élők világát ismerhetik meg az érdeklődők csütörtökön 10 és 17 óra között, a REÖK előtti téren, a képességek napján. Tovább olvasom