Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Pótolják a talajvizet Nagyszéksóstónál

Mórahalom - Két éve kezdte el, és teljes egészében uniós támogatásból valósította meg 171 millió forint értékű vízgazdálkodási programját az Atikövizig Mórahalom határában, a Nagyszéksóstónál.
Az aszály sújtotta Homokhátságon az előrejelzések szerint a következő húsz évben 4-5 métert húzódik vissza a talajvíz, ami tovább nehezíti a mezőgazdasági művelést. Ugyanakkor a víztöbbletet – a tisztított szennyvizet, az eső- és a belvizet – eddig a halastavakba, illetve a Tiszába vezették. Ezt a vízhiányt és -többletet egyensúlyozza ki a most elkészült komplex vízvisszatartási program.

Megépült 12 kilométeres nyomócső és zsiliprendszer, 125 hektáron új vizes élőhely jött létre, amely a nemzeti park Széksós-tói programjával, illetve a betelepített bivalyrezervátummal is összhangban áll. Az elkészült beruházásról Kóthay László vízügyi szakállamtitkár sajtótájékoztatóján elmondta: biztosítja a nyolcezer lakosú Mórahalom számára a megfelelő kapacitású csapadék- és belvíz-elvezetési infrastruktúrát. Folytatásként elkészült az Atikövizig terve a homokháti térség vízpótlási rendszerének kiépítésére, melyre szintén uniós forrást pályázik, a tervezésre a szaktárca mintegy 42 millió forintot biztosított. A fejlesztés tervezett összege 2,1 milliárd forint, és 2012-re valósulna meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi vállalkozásban kapják el a határsértőket

Pásztorné Varga Zsuzsanna édesapja is rendőr volt, fia pedig 13 éve vigyázza a röszkei zöldhatár nyugalmát. Tovább olvasom