Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Premierről megy a nyelvvizsgára

Szemere Zita két éve megnyerte a Simándy-énekversenyt, pénteken pedig élete első szerepében, Gildaként debütál Juronics Tamás Rigoletto-produkciójában. Másnap nyelvvizsgázik.
Szemere Zita Gilda jelmezében. Fotó: Schmidt Andrea
Szemere Zita Gilda jelmezében. Fotó: Schmidt Andrea
– Szüleim már 3 éves koromban felfigyeltek arra, hogy mindent első hallásra, kristálytisztán visszaénekelek, ezért zeneóvodába írattak. Ettől kezdve egyenes volt az utam, bár eleinte nem szerettem az operát, nem tetszettek az előadások, amelyeket láttam. Bekerültem a Magyar Rádió Gyermekkórusába, majd a Sapszon Ferenc vezette Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolába. Később, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Mária növendéke voltam, majd Keönch Boldizsárnál is tanultam. A Zeneakadémián találtam meg az igazi mesteremet, Nádor Magdát, akire nemcsak csodálatos énekesként és tanárként, hanem emberként is fel tudok nézni. Minden évben Balassagyarmaton tart kurzust a Zene határok nélkül sorozat részeként, amikor hallottam ott énekelni Norina áriáját a Don Pasquale című Donizetti-operából, dőlt a könnyem, annyira át tudta adni mindazt, amiről az ária szól. Fantasztikus energiája, kisugárzása van – mondja Szemere Zita, akit ismerhetnek már a műfaj szegedi hívei, hiszen amikor két évvel ezelőtt megnyerte a Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a nagyszínházi gálakoncerten is fellépett.

– Az utolsó pillanatban értesültem róla, hogy meghallgatást tart a Rigoletto bemutatójára készülő szegedi színház. Szerencsére korábban már tanulgattam Gilda szerepét, így azonnal jelentkeztem. Emlékeztek rám a versenyről is. Hihetetlen boldogság, hogy lehetőséget kaptam, végre megmutathatom magam. Gilda életem első szerepe. Rengeteget köszönhetek Pál Tamás karmester úrnak és a szegedi kollégáknak, akik sokat segítettek a felkészülésben. Bár Gilda nehéz és nagy szerep, de nem terheli meg a hangomat, ami háromvonalas H-ig fut. Ez egy adottság, amit a jóistentől kaptam, rajtam múlik, mit tudok majd kezdeni vele. Sok Rigoletto-felvételt meghallgattam, a kedvenc Gildám Edita Gruberova. Abban bízom, én is sok szép lírai koloratúrszoprán szerepet elénekelhetek majd. Luciát, Norinát, Adinát. Nem világhíres énekes szeretnék lenni, hanem olyan, aki médiumként képes felsőbb energiákat közvetíteni a közönségnek, hogy az emberek az előadásaim után lelkileg feltöltődve menjenek haza. Ez a legfőbb célom – vallja Zita, akiből derű és olaszos könnyedség árad. De a nehézségeket sem hallgatja el.

– Nyelvérzékem nulla, angolból középfokon még csak a szóbeli vizsgát sikerült letennem, épp a premiert követő napon kell mennem írásbelizni. Csak akkor folytathatom majd a tanulmányaimat a Zeneakadémián, ha sikerül megszereznem a nyelvvizsgát. Érdekes módon az olasz operaszövegeket hallás után gyorsan megtanulom és értem is, de az angollal nehezebben boldogulok.

Olvasóink írták

  • 1. barack55 2013. március 23. 15:17
    „Kedves művésznő!
    Sok sikert kívánok ma esti debütálásához és az angol nyelvvizsgához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önbizalmunk meghatározza felnőtt életünket

Az emberekre olykor jellemző, hogy másokhoz hasonlítgatják magukat, ez gyermekkorban még teljesen… Tovább olvasom