Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Prémium, cafeteria, költségtérítés: városi cégvezetők jutalmazása

Szeged - Közel 61 millió forint prémiumot kaphat a 14, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég vezetője idei teljesítményéért a szegedi közgyűlés jobboldali többségének döntése nyomán. Megnéztük, kinek mennyi ütheti a markát.
A 14, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég vezetője az éves alapbére vagy megbízási díja maximum 80 százalékát kaphatja meg prémiumként, ha teljesíti az objektív és egyedi célkitűzéseket. A prémiumfeladatokat a közgyűlés határozza meg számukra. A 2012-es esztendőre szóló prémiumfeltételeket Farkas László (Fidesz) pénzügyi bizottsági elnök egyéni képviselői indítványa alapján december 1-jén nyilvános ülésen fogadta el a Fidesz–Jobbik közgyűlési többség.

Az előterjesztéshez 13 oldalas törvényességi észrevételt fűzött Mózes Ervin. Ebben a címzetes főjegyző leírta: törvénysértő visszamenőlegesen olyan prémiumfeladatot kitűzni, ami már megvalósult, továbbá aránytalan és az önkormányzat gazdasági érdekeivel is ellentétes. Mivel Botka László polgármester – élve az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével – nem írta alá a közgyűlési határozatot, december 13-án rendkívüli ülésen újratárgyalták az ügyet.

Ekkor azonban már Kohári Nándor (Fidesz) javaslata alapján zárt ajtók mögött határozott a jobboldali többség a cégvezetők prémiumfeladatáról, amihez a címzetes főjegyző ismét többoldalas törvényességi észrevételt fűzött. 15 igen, nulla nem és nulla tartózkodás mellett végül megszavazta a Fidesz–Jobbik a cégvezetők prémiumfeladatát, ami alapján Botka László szerint a járulékokkal együtt közel 61 millió forintot kell kifizetnie a városnak. A döntésben nem vett részt az MSZP és az LMP, képviselői kivonultak a teremből.

Már nincs szó valódi feladatmeghatározásról, csak már elvégzett munkákat, elért célokat vagy már megkezdett és így mindenképpen befejezendő projekteket akarnak utólag prémiumot érő célként meghatározni, így biztosítva a cégvezetőknek a prémiumot – hangzott el a döntés előtt az LMP sajtótájékoztatóján.

A legtöbb prémiumot, bruttó 4 millió forintot Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft., Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és Nagy Ferenc, az IKV Zrt. vezetője viheti haza. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet – az úgynevezett üvegzsebtörvény – szerint a városi cégeknek közzé kell tenniük honlapjukon a vezető tisztségviselőkre vonatkozó adatokat.

Az IKV vezérigazgatója például a havi bruttó 413 ezer forint alapbére mellett havonta 99 ezer forintot kap mint igazgatósági elnök, valamint havi 100 ezer forint költségtérítést és évente 840 ezer forint cafeteriát. Az SZKT ügyvezetőjének cafeteriakerete évi 276 ezer forint. Károlyfalvi Zsolt, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője bruttó 3,8 millió,Pacza József, a Szeged Pólus ügyvezetője 3,5 millió forint prémiumot kaphat. Paczának 288 ezer forint az éves cafeteriakerete. 

A városi cégvezetők közül egyedül Bátyai Edinának, a szabadtéri játékok leváltott igazgatójának nem tűzött ki prémiumfeladatot a Fidesz, így ő elvileg nem kaphat jutalmat. Zelena András, a VTV Szeged vezetője az évi 422 ezer forintos cafeteriakerete mellett bruttó 3,4 millió forint prémiumot kaphat. Ugyanennyi ütheti a markát Erdei Péternek, a Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetőjének, aki 232 ezer cafeteriát kap. Miklós Péter, a SZINT Kft., Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft., Mihállfy Lajos, a Ritek Zrt., Balogi Dániel, a Szegedi Testamentum Kft., Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark Kft. és Sódar István, a Szegedi Ifjúsági Ház Kft. ügyvezetője bruttó 3-3 millió forint prémiumot kaphat. Közülük Miklósnak 40 ezer, Licsicsányinak 100 ezer, Mihállfynak pedig 120 ezer forint az éves cafeteriakerete.

Információink szerint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői a szerződésük szerint a hatályos adók megfizetése mellett magáncélra is használhatják a cégautójukat.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. kormoska 2012. december 20. 11:08
  „Olyan jó önzetlenül adni így karácsony előtt,hát nem igaz?!
  Az alapfizujukat kevesellték ezért kaptak egy " kötelező"bónuszt,amit mindenképpen megkapnak.Érdemes lenne megnézni a munkaszerződéseket......,ehelyett zárt ajtók között(f)osztogatják a városi pénzeket.És semmit sem tehetünk ellene,ez a dühítő.
  2014-ben már nem is képviselőket,hanem cégvezetőket és menedzsereket választunk majd.
  Egyedül Makrai László aki valamennyire megérdemli,de ő sem ennyit.
  A veszteséges cégek vezetőitől inkább visszavennék!”
 • 72. jozko 2012. december 18. 22:59
  „Azért kíváncsi lennék, a kritizálók /uram bocsá´ irigykedők/ közül hányan voltak már legalább az inkriminált önkormányzati cégekhez mérhető cégek igazgatói?!
  Valamint arra is, hányan lennének képesek ellátni a beosztást...
  No és az alkalmasak közül hányan érnék be mondjuk cuzammen havi kettőzázezer forinttal?

  Sajnálom - nem az igazgatók fizetése és prémiuma sok, hanem a dolgozók fizetése kevés!
  Nagyon kevés!
  Ezen az aránytalanságon nem ezeknek az igazgatóknak a feladata segíteni!”
 • 71. morathz 2012. december 18. 21:38
  „Ez szemétség !”
 • 70. színt-es 2012. december 18. 20:48
  „Arany draga bogaram, allias belaba! 69. Francois forumozot valamiert nem cafoljak! :) Az infokat en is megtudom erösiteni, valoban K. Edit vezeti a ceget ez nyílt titok. Miklosnak koze sincs a kft hez. És valoban volt nyomozas ellene es a volt igazgato ellen aki kivetelesen az apja! Engem is erdekelne mit keres K a cegnel meg!”
 • 69. Francois 2012. december 18. 19:44
  „68. bélabá látom matekból gyenge voltál! :) Kicsit tovább vártál 1-óránál, infóim szerint közben kitárgyaltad, megtárgyaltad mit kellene lehetne tenni, írni, hazudni! :) "Részemről lezárom ezt az értelmetlen társalgást." Na ez egy bölcs gondolat tőled! Azért én továbbra is Kíváncsian várnám vagy Miklós Péter vagy Botka híveit hogy lehet gazdaságis még a cégnél K:E . Igazából erre nem csak én hanem elég sokan kíváncsiak! Most Miklós a prémest osztja K:E-vel vagy egyenesen átutalja neki! :) :D K:E szerint ő addig marad amíg Botka hatalmon van mert el van kötelezve nekik! Ezt nem én állítom K:E állította, elég sok személynek! :) Kérdés Botka mivel van elkötelezve!?”
 • 68. bélabá 2012. december 18. 17:06
  „48. Francois 2012.12.18. 13:40
  Bocs, hogy csak most reagálok, már egy órája itt ülök remegő ujjakkal a gép mellett úgy megijedtem. Töredékét sem értetted annak amit írtam, na mindegy nem erőlködök. Egy értelmes dolgot azért írtál: ez egy fórum ahol nem fog mindenkinek tetszeni minden. Még az is lehet, - milyen meglepő - hogy nem egyezik a véleményeddel. És akkor mi van? Ha ezt nem tudod elviselni akkor csinálj magadnak egy blogot és oda csak olyanokat engedj be akik mindig neked adnak igazat.
  Tudom-tudom csak egy néven vagy regisztrálva, a többiek csak melletted ültek a suliban és mindent egymásról másoltatok. Azért van az, hogy még a hibák is egyeznek. Bár ma még a kettő leghatározottabb karakter nem jelentkezett. Volna még véleményen de nem látom értelmét leírni. Részemről lezárom ezt az értelmetlen társalgást.”
 • 67. DMagóg 2012. december 18. 17:00
  „64.deres 2012.12.18. 16:30: "Nem tudom mért kell mindig a múltat szapulni, amikor a jelen rosszabb."
  Az, hogy a jelen rosszab, nem a múlt szapulása! Tény! Nem kérjük azt sem, ezt sem! Mit kérünk? Nos azt hiszem, hogy nincs más választásunk, mint amit a jóvő generációja kér! Nekik -még - hiszek!”
 • 66. bélabá 2012. december 18. 16:35
  „46. maggyarok 2012.12.18. 13:18
  Aztán olvasni tudsz-e? Nem tünik fel, hogy a francois kezdett el rögtön IP címezni egy kis helyesírási megjegyzés után? Miért is nem vagyok rajtad meglepődve?”
 • 65. DMagóg 2012. december 18. 16:31
  „62.Qllancs 2012.12.18. 16:10:"...bár beteg, fogműtétje volt a hétvégén !"
  Kihúzták a bölcsesség fogát? Rossz hír, jó hír? Ki tudja?”
 • 64. deres 2012. december 18. 16:30
  „Szerintem ezen az összegen fel lehetett volna díszíteni Szegedet, hogy karácsonyi hangulata legyen, mint más városoknak. Nem tudom mért kell mindig a múltat szapulni, amikor a jelen rosszabb.”
 • 63. DMagóg 2012. december 18. 16:23
  „58.Ebgondolat 2012.12.18. 15:37: "Az egyetlen igazgató, akitől nem sajnálok egy fillért sem ..."
  Igen, igen! De Ő csak állatokkal, s nem poltikusokkal van körülvéve! Csaik idő kérdése, hogy kevés a narancs fogyasztó, s máris bajban lesz! Őt valóban premizálnám! De, ez nem számít!”
 • 62. Qllancs 2012. december 18. 16:10
  „Ugye nem olvatátok a kormányszóvivő nyilatkozatát ? !!
  " 2012 nem volt gazdasági növekedés.Ezért nem lehet plussz kiadással terhelni a kasszát !Ebből fakadóan év végén, béren kivüli és béren felüli juttatásokat nincs lehetőség semmilyen formában kifizetni. " origo.hu
  EZT nem olvassák a szegedi <moderálva>szesek ???? DE REMÉLEM Botka ...igen ! és 1 ft se fizet ezeknek a <moderálva>nek !
  Orbán ..ugye a fejükre üt ezért...bár beteg, fogműtétje volt a hétvégén ! A Teremtő nem bottal ver !
  NE TÖRÖLJ!!!!!!!!!”
 • 61. DMagóg 2012. december 18. 16:03
  „40.Kutya11 2012.12.18. 12:22: "Miért most van belőle szájtépés?????????"
  Mert nem volt ugató Kutya! Hol voltál?”
 • 60. DMagóg 2012. december 18. 15:56
  „Nem tudtam meggyőzni az asszonyt sem, hogy jobb helyzetben van, mint én, mert:
  Az Ő jövedelme (bére) fix: Alapbér + semmi!
  Az én jövedelmem (bérem): Alapbér + -bizonytalan, mint a kutya vacsorája- prémium!
  Fikció? Igen, többségében az! Ettől lehet megérdemelt még az is, hogy a veszteség a felére csökkent, aminek a fele mégis nyereség! Eredmény!
  Ezeknek a cégvezetőknek is jár, ami jár törvényesen! Nos, megeshet, hogy a törvényesség csorbát szenved? Megeshet, oszt jónapot!”
 • 59. Horizont 2012. december 18. 15:52
  „Tudjátok mit? Megérdemeljük :DDD BOLDOG KARÁCSONYT képviselő urak/hölgyek, cégvezető urak/hölgyek! Önök tudnak valamit :))”
 • 58. Ebgondolat 2012. december 18. 15:37
  „Az egyetlen igazgató, akitől nem sajnálok egy fillért sem (sőt, sokkal többet adnék), az Veprik Róbert, a vadaspark vezetője! Ugyanis ez a az egyetlen hely, ahol nem csak kiváló, de világszínvonalú szakmai munka folyik!
  A többiek csak narancsosjobbikos <moderálva>, akik mindenféle szakmai tudás nélkül csak szipkázzák ki a pénzt a városból, hogy aztán visszaosszák gazdáiknak.”
 • 57. nemecsekerno_007 2012. december 18. 15:34
  „Ti egymást ekézitek az ő nevükben, ők meg osztogatják a prémiumot egymásnak. Gratula :)

  "Minden nép olyan vezetőket kap amilyeneket megérdemel" :)”
 • 56. Ebgondolat 2012. december 18. 15:29
  „Már nem csak a városokat fosztogatják a fideszesek, de nyugdíjat és ingyenes orvosi ellátást is fizet a magyar kormány az ukránoknak! Ezáltal a TB és az egész ország kifosztása elkezdődött!
  http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/ukran-nyugdijasok-tomegesen-lepik-at-a-magyar-hatart”
 • 55. NP1 2012. december 18. 15:04
  „cleverphone 2012.12.18. 14:55

  "ki volt aki lecsökkentette a 368 számát 200ra és ki volt aki megszüntette az álláshalmozás lehetőségét?"
  - és ki az aki a kihullóknak zsíros állásokat teremt a kormányhivatalokban, járásokban, a tankerületekben?”
 • 54. cleverphone 2012. december 18. 14:55
  „dondongó ki volt aki lecsökkentette a 368 számát 200ra és ki volt aki megszüntette az álláshalmozás lehetőségét?
  nem a botka úr és mszmp-s utódpártja!”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg lehet spórolni a gázfelhasználás harmadát

Vásárhely, Szentes, Csongrád, Makó, Kistelek és Mórahalom fűt már termálvízzel - Szeged is kiválthatná vele a távfűtésre használt gáz harmadát. Tovább olvasom