Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Prémium: Makrai 4 milliót, Tóth egy fillért sem kapott

Szeged - Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezetője és Tápai Péter, az IKV Zrt. decemberben lemondott vezérigazgatója bruttó 4 millió forint prémiumot kapott a tavalyi munkájáért. Tóth István Tibor SZKT-igazgatónak egy forint sem járt.
A szegedi városi közgyűlés a legutóbbi ülésén döntött a száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek prémiumairól. A városi cégek vezetői az éves alapbérük vagy megbízási díjuk maximum 80 százalékát kaphatják meg prémiumként vagy jutalomként, ha teljesítik az objektív és egyedi célkitűzéseket. A prémiumfeladatokat a közgyűlés határozza meg számukra.

Tavalyi teljesítménye alapján Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője és Tápai Péter, az IKV Zrt. egykori vezérigazgatója – aki tavaly decemberben mondott le posztjáról – kapta a legtöbb, bruttó 4 millió forint prémiumot a városi cégvezetők közül.

A Szegedi Közlekedési Kft. vezetője, Tóth István Tibor az eredeti előterjesztés szerint az éves alapbére 18 százalékát kapta volna meg prémiumként. Ez bruttó 900 ezer forintot jelentett volna.

A közgyűlés városüzemeltetési bizottsága azonban módosító indítványában azt javasolta az SZKT-nál, hogy a cég felügyelőbizottsága – amelynek Gyimesi László (Fidesz) az elnöke – által javasolt 80 százalékos prémiumot adják Tóth István Tibornak. Ez bruttó 4 millió forintot jelentett volna. A jogi és a pénzügyi bizottság is benyújtott módosítót. Mindketten azt indítványozták, hogy a városi cégek vezetőinek prémiumánál a felügyelőbizottságok javaslatait vegyék figyelembe.

Felszólítások

Tóth István Tibor SZKT-igazgatót tavaly ősszel Botka László polgármester, a múlt héten pedig Solymos László szólította fel lemondásra a trolibeszerzési ügy kapcsán. Az alpolgármester közölte: ha nem mond le Tóth, akkor a következő közgyűlésen kezdeményezi a felmentését. Az SZKT ügyvezetője több bejelentést is tett egymaga, illetve Gyimesi Lászlóval a szerződés és a közbeszerzés szabálytalanságaira hivatkozva a trolibeszerzési ügyben, de a hatóságok nem találtak törvénytelenséget.

Ezeket el is fogadta a közgyűlés. Ám amikor „csomagban" szavaztak volna a városatyák a cégvezetők prémiumáról, Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) kérte, hogy az SZKT ügyvezetőjének jutalmáról külön szavazzon a testület.

– Azért kértem, hogy erről külön szavazzon a közgyűlés, mert határozott álláspontom volt, hogy a többi városi cégvezetőnek jár a prémium, és már előre eldöntöttem, hogy az SZKT ügyvezetőjének prémiumügyében tartózkodni fogok a szavazáskor. Ráadásul Mózes Ervin címzetes főjegyző törvényességi észrevételt is tett az SZKT-ügyvezető prémiumának ügyében – adott magyarázatot Keresztúri Farkas Csaba arra, miért kért külön szavazást Tóth István Tibor jutalmáról.

Az a furcsa helyzet alakult ki a június 22-i ülésen, hogy bár a testület elfogadta a városüzemeltetési bizottság 80 százalékos prémiumra vonatkozó indítványát, végül magát a prémiumot 14 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett nem szavazta meg a közgyűlés Tóth István Tibornak. A 29 tagú testületben a Fidesz–KDNP képviselői igennel, az MSZP-sek és az LMP-s Szentistványi István nemmel szavazott, a mérleg nyelve, a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba pedig tartózkodott.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. MámegintKamu 2012. július 04. 13:23
  „57. Kutya11 2012.07.04. 12:12
  Kedves Kutya11 az írásodból következtetve te egy ott dolgozó vezető lehetsz. Érdekes amit írtál és szerintem pont ellentmond pl.: ha a város kevesebb lóvét ad és fent állnak a kötelező feladatok pl.: a fűnyírás szunyog, hó útseprés, locsolás, fanyesés stb stb. és ezért jó vezető aki ezt megtudja kevesebb lóvéból csinálni?? Ez igaz lehetne, de a kérdés a hogyan téli hó eltakarítás jól sikerült grat!!! fűnyírás hát ne haragudj szerintem..., utca takarítás nézz szét a városban, szúnyog kérdés kevesebb lett az tény, de nem az irdatlan melegnek köszönhető aminek hatására a pangó vizek elpárolognak így megszűnik a lárvák életfeltételeihez szükséges feltételek így nem fejlődnek ki, nem lesz annyi szúnyog szerintem??!!
  Nehéz az igazadat bizonygatni ha a tények mást mutatnak szerintem :) lépj ki a kocsiból és járd a várost!!??
  Véleményem szerint úgy győzhetné meg a lakosságot a vezetés a prémiumok indokolt kifizetéséről, ha ezt érzékelnék a lakosok pl.: nincs szemét az utcán, hó helyzetben nem arra vár a vezetés hogy elolvadjon és 2 hétig is járhatatlanok a fő útvonalak stb... nem kis feladat, de nem lehetetlen szerintem ezért érdemelné meg a prémiumot nem azért ami most van. Ráadásul válság van vagy itt nincs??!! De ez az Én véleményem mindenki döntse el hogy mi a valóság és persze nézzen szét a saját háza táján :) :) :) további szép napot :) :) :)”
 • 58. macs 2012. július 04. 13:11
  „57. Kutya11,
  nem értelek, mert ha jól értettem az hangzott el a közgyűlésen, hogy a beadott üzleti tervekben a cégek vesztesége azért nőtt, mert a bérkompenzációz végre kell hajtaniuk. Nos, vagy én hallottam rosszul, vagy a veszteség növekedés indoka sántít, vagy akármi. :-)”
 • 57. Kutya11 2012. július 04. 12:12
  „Szeged tavaly óta igenis tisztább és virágosabb, idén sincs több szúnyog pedig csak vízparti a város. Azér DM megírhatta volna h ezek BRUTTÓ összegek azaz felével kell számolni.a 40 cm extrém hó meg idén volt, csak lóvét nem adott rá az város mármegintkamu te agyas: szerinted a fűnyírás szunyog, hó útseprés, locsolás, fanyesés stb stb.) milyen pénzből kelll megoldani a KHT-nak?? mert kapni nemigen kap rá? na??? embör7: ha volna esetleg tipped melyek a problémás utcák akkor még meg is érné ha irogatsz, de szerintem nincs konkrétumod csak fikázol. nagyzsuzsa52: ha ilyen benfentes vagy akkor azt is tudnod kell h sehol nem kaptak bérpótlékot az szja változás miatt a kiskeresetűek Szegeden csak a KHT-nál és tavaly is volt fizetésemelés, és cafetéria is, miből gazdálkodja ki ezt az utcáról beesett (2 egyetemi diplomás -honlap) makrai?? csak nem dilettáns?? CSAK NEM!”
 • 56. uborka 2012. július 04. 11:51
  „45-ÖSRE. AZÉRT NEM KAR MERT AKKOR NEM ÍRT VOLNA IDE,UGYE??? MAGA MEG MIÉRT VAN A PÁRTJÁN TALÁN ÖNT IS AZ UTCÁRÓL, VAGY SÓGORA,HOGY FELVETTE, VAGY OSZTOZNÁNAK A NÉGY MILLIÓ FT -ON???IGEN EZ FÁJÓ.....”
 • 55. cselac 2012. július 04. 10:06
  „eljensokaszeged: ezt úgy hívják, hogy gumicsont.”
 • 54. eljensokaszeged 2012. július 04. 06:55
  „amúgy bájos, h mindenki minden évben rácsodálkozik...”
 • 53. jozko 2012. július 04. 01:36
  „Lehet, hogy a cégvezetők prémiumának kifizetése nem népszavazás kérdése?”
 • 52. nagyzsuzsa 2012. július 03. 23:36
  „35. skin1972 2012.07.03. 15:36
  "Most mit háborogtok?A melósok is megkapták a prémiumot a KHT-nál (ismerősöm mesélte).
  A legrosszab prémium is legalább 100-150ezer forint volt.A kht egy jó cég.Amit a vezetők kapnak azt megkapják a melósok is."
  Ez az ismerősöd nem a Makrai véletlen. Lehet, hogy az irodába hűsölők, vezetők kaptak prémiumot de azok akik tényleg dolgoznak, azok nem és főleg ennyit nem kaptak amit te itt leírtál. Arról, hogy a melós mit kap arról inkább ne beszélj, ha pontosan nem tudod.”
 • 51. embör 2012. július 03. 22:43
  „kis esti séta....a város tök piszkos. legyen itt bejegyezve bármi....Sajna.....többen sétálva,konstatáltuk...”
 • 50. Tapasztalt 2012. július 03. 20:53
  „No, a szakközépiskolai érettségis Tápai végképp nem érdemel milliókat......fideszes pénzszórás a haveroknak közpénzből.....”
 • 49. aradi 2012. július 03. 19:28
  „Szerintem a mai gazdasági helyzetben amikor a fidesz adot adora tesz nem illene jutalmakat osztani az önkormányzatok is nagy tartozása miatt sem lenne illendö herdálni az adofizetök pénzét .”
 • 48. baba60 2012. július 03. 19:19
  „Jövőre ennek a dupláját kellene kiosztani nekik. Mitől olyan különleges a kht. igazgató, hogy már csak a vörös szőnyeg hiányzik amin kísérgetnék. Nézzétek meg, hogy milyen koszos, szemetes a város. Télen tökig járunk a hóba, nyáron meg a szemét áll hegyekbe a város egész területén, és, ha valaki kritikát gyakorol, az érzékeny igazgató megsértődik. Amit dolgozik azért jó fizetést kap, tehát a négy millát a dolgozóknak kellene kiosztani, nem pedig ennek a nyálas majomnak.”
 • 47. Commander-V2 2012. július 03. 18:47
  „40: a szúnyogirtásra a tavalyinál is költöttek már kevesebbet, szerencsés év az idei és a tavalyi, a hatalmas szárazság nem kedvez a kis vérszívóknak. Egyébként is, a rovarirtás ugyanúgy a feladatának része, mint a patkány irtás, az ilyesmiért 4 milliót adni a fizetésen felül, szerintem pazarlás. Keresztúri is szépen megszavazza a Tápai félék milliós jutalmazását, gratulálok!”
 • 46. MámegintKamu 2012. július 03. 18:20
  „42. Belváros
  "Itt Szegeden a cégvezetőknek NEVETSÉGESEN alacsony a havi fizetésük, Bp-en egy kezdő egyetemet vagy főiskolát végzett többet keres!"

  Hol vannak Bp ezek a cégek?? Ott is punccsal lehet csak bekerülni?? Ott se kell semmit csinálni, ha valakinek a valakije vagy??
  Ha ezekre a kérdésekre választ adunk akkor rá döbbenünk, hogy milyen jó az itteni vezetőknek szerintem??!!
  Véleményem szerint nem szakirányú végzettséggel, szakmai vezetői (5 év) tapasztalat nélkül, nem hiány diplomás pályakezdő BP-en mehet az utcára takarítani szerintem. Ez ma Magyarország de ki kell próbálni??!! Ha keveslik a bérüket menjenek fel BP-re szerencsét próbálni Én drukkolok nekik!!!! :):):)”
 • 45. MámegintKamu 2012. július 03. 18:08
  „Sok igazságot és kamut olvastam a hozzászólásokban köszönöm :) :)
  Szerintem senkinek nem jár prémium önkormányzati, monopol helyzetben lévő cégeknél!!! Mire járna?? Milyen pluszt hoz?? Milyen szakmai tapasztalattal rendelkeznek ?? Milyen plusz feladatott teljesít az eredeti munkáját 100 %-os ellátásán felül ?? Sajna az a kérdés szerintem, hogy egyáltalán a saját feladataikkal tisztában vannak -e????
  Miért is járna piacot szerzett, több lóvét hozott, hogyan???? pl.: a Környezetgazdát (KHT) akármilyen dilettáns utcáról behozott ember el tudja vezetni nyereségesen szerintem. Miért? mert az adott piacon csak Ők vannak jelen és máshová a lakosság nem szállíthatja a kommunális hulladékát, így igen nehéz lenne negatív mérleget produkálni :):) Bár feltöltik a vezetői létszámot újabb dilettáns sógor koma jó baráttal és már sírhatnak is hogy kevés a lóvé (reméljük nem így van??) :) és már emelik is 10%-al a szemétdíjat persze ezt mi fizetjük meg!!!!!! Köszönjük már értem a 4 millFt prémiumot:(:( !!! Persze szakmai kérdésekben a cégnél igen kevés ember tud értelmes, érdemi választ adni ha valami problémám van v. nem is tud, Miért kapcsolgatnak 4-5 emberhez akik már a kérdésemet sem értik, inkább kapcsolnak valaki mást ennyien vannak miért??? inkább tennék olcsóbbá a szállítási díjakat. hol dugdossák a szakembereiket???? nem értem!!
  Az SZKHT vezér egyértelmű miért nem kap szerintem. Élhetőbb igazságosabb Szegedet !!!! :) :)”
 • 44. Belváros 2012. július 03. 17:49
  „http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/mennyit-keres-egy-vezeto/0915181938

  Ebből bőven kitűnik hogy a DKV ZRT vezetője már 2009 ben 638 ezer Ft os alapfizetéssel birt, hol van ettől a szegedi cégvezetők fizetése????”
 • 43. uborka 2012. július 03. 17:41
  „Na ez helyes., El lopták a repterünket, minden dolgainkat amit mi építettünk ott, a reptér össze omlott, ők azt hitték,hogy mekkora pénz van a repülésben? Tévedtek, minket repülős embereket nem kérdezték meg,a reptér egy feneketlen kút mibe a pénzt csak dobálják bele egy fillért nem hoz nekik,de meg érdemlik, én ezt a ki dobott pénzt ki fizettetném az igazgató úrral, hiszen a szemetesek,fognak repülni, és ők mondják meg ki repül ki nem ők nyilván a szemetes kocsival,meg a lajtossal,hát mindenki azt hiszi ő meg oldja Szeged repülését mily nagy üzlet van benne,tévedés még a kutyánkat sem vihetjük be , szét verték Szeged és környéke repülését, hát ennyit a szemetes igazgatóról.”
 • 42. Belváros 2012. július 03. 17:35
  „29. Ebgondolat 2012.07.03. 13:10 Ha (állítólag) válság van, akkor mi a francért osztogatnak több milliós prémiumokat az amúgy is több százezret, milliót kereső cégvezetőknek?! Gusztustalan

  Olvasd el a 39 es bejegyzést mert ez igaz!
  Itt Szegeden a cégvezetőknek NEVETSÉGESEN alacsony a havi fizetésük, Bp-en egy kezdő egyetemet vagy főiskolát végzett többet keres!”
 • 41. lukrecia 2012. július 03. 16:48
  „Na most gyerekek eltűnök egy hétre , ne hogy keressetek:))”
 • 40. cselac 2012. július 03. 16:47
  „Commander-V2: látom, ez a hólapátolás nagyon beakadt Nálad. Amikor tavaly nem csíptek a szúnyogok, mert volt normális eszköz az ellenük való felkészülésre, akkor jó volt Makrai, mi? Nem feltétlen értek egyet a prémiumok osztásával jelen gazdasági helyzetben, de ha valaki, hát Makrai megérdemli.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikulában minden veszélyes, amiben tojás van

A legjobb, ha csak annyit főzünk, amennyit rögtön megeszünk. Hűtés nélkül a marhahúslevesben is sok baktérium gyűlhet össze 1–2 óra alatt. Tovább olvasom