Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Prevenciós médiatár – egy hatékony módszer a bűnmegelőzésben

Szeged - Hatékony bűnmegelőzési munka csak olyan módszerekkel és prevenciós megoldásokkal valósítható meg, amelyek az alapvető, biztonsággal kapcsolatos ismereteket könnyen befogadható és a célközönség életkori sajátosságainak megfelelően figyelemfelhívó módon juttatja célba.
– Ez a gondolat hívta életre a Szegedi Rendőrkapitányságon még 2003-ban a Prevenciós Médiatárat. A kollégák úgy látták, hogy szükség lenne olyan bűnmegelőzési kisfilmekre, amelyek rövidek (5–10 percesek), és segítségükkel egy-egy óra alatt feldolgozhatók azok a legfontosabb prevenciós témakörök, amelyek az áldozattá illetve a bűnelkövetővé válás elkerülését hatékonyan segítik. A Szeged és Térsége Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács a gondolat mellé állva 2003-ban elkezdte a bűnmegelőzési kisfilmek készíttetését – fogalmazott Sövényházy Edit őrnagy, a médiatár kitalálója. A Médiatár hatékonysága abban rejlik, hogy a mindennapokban bekövetkező eseteket mozgalmasan, könnyen értelmezhetően, interaktív módon dolgozza fel lehetőséget teremtve a játékos feldolgozásra is. A tapasztalatok alapján ez az elképzelés bevált, hiszen 9. éve hatékonyan működik. A Szegedről indult, mára már 64 kisfilmet tartalmazó projekt az egész országban ismert, ezen médiaanyagokkal tanítanak a DADA-rendőrök, a bűnmegelőzési szakemberek és sok pedagógus is. A feldolgozott témákat olyan szituációk adják, amelyek a megelőzhető bűncselekménytípusokra hívják föl a figyelmet, és olyan tanácsokkal látnak el bennünket, amelyeket megfogadva számos kellemetlenséget kerülhetünk el. Olyan információkat közvetít például, hogy miért érdemes mindig bezárni a lakásunk ajtaját, milyen trükkökkel próbálnak bennünket meglopni a telefonos csalók vagy a magukat álalkalmazottnak kiadó tolvajok, mire vigyázzunk bankkártyás vásárlásnál vagy internetes böngészésnél stb. A kisfilmek több mint fele hatékony segítséget nyújt az osztályfőnöki munkában is, ezekhez elektronikusan letölthető tananyag is készült (elérhető a www.mediatar-szeged.hu honlapon), a könnyebb feldolgozást pedig kész óravázlatok támogatják.

A kisfilmek egy-egy epizódját láthattuk a Szegedi Városi Televízióban, az 1-es villamoson vagy a Szeged Plazában, de bizonyos részletei színesítettek egy-egy országos híradós anyagot is. Az ízig-vérig szegedi projekt Európa legnagyobb bűnmegelőzési kisfilmtárát rejti, epizódjai közül több díjat is nyert 2011-ben az Európai Bűnmegelőzési Kisfilmszemlén. Az érdeklődő nagyközönség február 25-én Budapesten láthatja a médiatár több részét is a 2. Krimifalók Napja alkalmából szervezett rendezvényen az Odeon Moziban, ahol a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya interaktív, játékos feladatokkal prezentálja a filmeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afgánok a kenőolaj között

Röntgen szúrta ki a 18 tonna kenőolaj közé bújt határsértőket. Tovább olvasom