Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Próbáld fel a katonai sisakot!

Szeged - Első világháborús francia katonai sisakot, vöröskeresztes ápolói köpenyt és kendőt is felpróbálhatnak a diákok a Fekete ház frissen elkészült történeti kamarakiállításán. A „Világégés és hátország..." című tárlat múzeumpedagógiai céllal jött létre, az első világháborút mutatja be új szemszögből a szegedi diákoknak.
Nyírfakéregre írt tábori lapokat, korabeli fegyvereket, imádságos könyveket, képeslapokat és más első világháborús relikviákat is bemutatnak a Fekete ház frissen megnyílt kamaratárlatán. Rendkívüli történelemóra keretein belül várják a múzeum szakemberei a nyolcadik osztályos és középiskolás diákokat, hogy új szemszögből ismertessék meg velük az első világégést.

A tárlaton testközelből ismerhetik meg a tanulók a világháború tárgyait: kezükbe foghatnak eredeti francia katonai sisakokat, felpróbálhatnak vöröskeresztes ápolói köpenyt és kendőt is. Emellett megismerhetik két kultikus világháborús emlék, a doberdói fa és a fakatona történetét is. A doberdói fa az Isonzó-folyó mentén harcoló magyar katonák menedéke volt, amelyet szétlőttek az ellenséges olasz csapatok. A fa maradványait 1916-ban Szegedre hozták, amely az elesett katonák szimbólumává vált, és mind a mai napig a Fekete házban őrzik. A fakatona szintén az áldozatoknak állít emléket: az a szegedi család, akinek valamelyik családtagja elesett a harcok alatt, egy-egy pikkelyfejű szöget vert be a fából készült katonába, így emlékezve hős szeretteire.

A kamarakiállításra folyamatosan várják a 8. osztályos és középiskolás csoportokat. A tárlat előzetes bejelentkezéssel látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas László 100 milliót kért a házáért Szegedtől

Farkas megfellebbezte a holnap nyíló központ használatbavételi engedélyét, s a bíróságig is elmegy, ha kell. Tovább olvasom