Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Probléma az utcán: most a lakók szemét csípi a füst

Szeged - Betartja a nemdohányzók védelmében hozott törvényt, ezzel a szomszédokat bosszantja egy szegedi szórakozóhely. A dolog biztosan nem egyedi, mi most egy konkrét panasz nyomán kísértük el a tisztiorvosi szolgálat munkatársait.
Véget ért a türelmi idő, áprilistól büntetik azokat, akik megszegik a dohányzási tilalmat. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai január óta ellenőriznek, de három hónapig csak figyelmeztették azokat, akik nem tartották be a jogszabályt. Szerdán konkrét panasz nyomán indultak el a tisztiorvosok – elkísértük őket. Egy, a szegedi polgármesteri hivatalnak címzett, de a megyei kormányhivatal népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatához továbbított levélben egy társasház 17 lakója arra panaszkodik, hogy zajjal és füsttel jár, hogy az épület földszintjén lévő kocsma vendégei január óta az utcán dohányoznak.

A szórakozóhely tehát tulajdonképpen a törvény betartásával zavarja a lakókat, akik levelükben arra is kitérnek, hogy a vendégek „nem ritkán különböző megjegyzésekkel illetik a ház lakóit". A tisztiorvosoknak azonban a „beszólások" vizsgálata nem hatáskörük.

A lakók füstölögnek az utcán dohányzó vendégek miatt. Fotó: Schmidt Andrea
A lakók füstölögnek az utcán dohányzó vendégek miatt. Fotó: Schmidt Andrea

A Szent Ferenc utcai vendéglátóhelyen elsőként a kijelölt dohányzóhelyet ellenőrzik a hatóság emberei: a csikktartó a bejárat mellett, de attól kevesebb mint 5 méterre található. Ez szabályos akkor, ha a kocsmának nincs több saját területe. Közterületre ugyanis nem tehetik a hamutálat. Más lenne a helyzet, ha volna terasz, akkor csak a bejárattól legalább 5 méterre lévő asztaloknál lehetne rágyújtani – magyarázzák a tisztiorvosok.

Az ajtón és a helyiségben megtaláljuk a tilos a dohányzás feliratot, a kocsmában nem cigarettázik senki, nincs hamutál, csikk és füstszag sem – állapítják meg a szakemberek. A füst egyébként átvitt értelemben is megfoghatatlan bizonyíték, vagyis pusztán csak a büdös miatt nem büntethetnének, talán egyszer kapnak egy mérőműszert – mondják.

Tilos, mégsem tiltják
Szegeden 2009 óta tilos rágyújtani a tömegközlekedési eszközök megállóinak fedett váróiban, de a busz-, villamosmegállókban való dohányzást már az új, nemdohányzók védelmében hozott törvény is megtiltja. Sem a Tisza Volán, sem az SZKT megállóiban nincs azonban tábla, amely ezt jelezné.  

A szórakozóhelyen már a türelmi időben sem volt szabad rágyújtani, emiatt összesen egy vendég maradt el, de a pénzét ő is itt költi. Nem ül le, hanem elvitelre kéri az italt – mesél a tulajdonos. Közben a tisztiorvosok elmagyarázzák, mi történt volna, ha dohányzó vendéget találunk a kocsmában. Az üzletvezetőnek kellett volna nyilatkoznia, hogy felszólította-e őt arra, hogy ne cigarettázzon, illetve, ha mégsem hagyta abba, akkor megkérte-e, hogy távozzon. A pozitív válasz kevés, mindezt két tanú által aláírt jegyzőkönyvvel – erre nincs szabvány nyomtatvány, bármilyen lapra leírható – kell bizonyítani. Ha ez is megvan, akkor a szórakozóhely mentesül, és csak a vendég bűnhődik: 20–50 ezer forintra bírságolható. 20–30 ezret fizet, ha együttműködő, és elfogadja a csekket, 30–50 ezer forint szabható ki, ha nem.

– Mint általános ember, hadd kérdezzek egyet. Ez az 5 méteres szabály hova vonatkozik, mikor és miért? – kapcsolódik az egyik vendég a beszélgetésbe, aki szabálykövető emberként arra is kíváncsi, honnan kéne tudnia a szomszédos iskoláról, hogy az iskola. Ki van rá írva – válaszolják neki, aztán megnyugtatják a tisztiorvosok: nem kell aggódnia, az utcán továbbra is rágyújthat.

Az alsóvárosi kocsmában végül mindent rendben találnak a tisztiorvosi szolgálat emberei – a nemdohányzók védelméről szóló törvényt betartják. Persze ettől a lakók diszkomfortérzete még fennáll.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. berkabela 2012. április 07. 08:49
  „Hát a magyaroktól ezért kapnak röhögőgörcsöt a külföldiek!Én is félek külföldön,nehogy kiderüljön:Abszurdisztánból jöttem.”
 • 73. SP 2012. április 06. 21:23
  „Jogos a füstölgés
  a vasúti csatlakozás miatt.

  Volt mikor külön kocsi várakozott
  a menetrendszerű vonatérkezést bevárva. Nem csicsás villamos volt, igaz, de hasznos.”
 • 72. Agáta 2012. április 06. 21:12
  „A nem messze levő állomásra és az előtti megállókba is el látogathattak volna, mert ott is van mit tenni. A tisztiorvosi szolgálat felszólíthatná a tömegközlekedést hébe-hóba üzemeltető cégeket, hogy legalább áthúzott cigarettával jelezzék a dohányzási tilalmat a megállókban. Hogy miért "hébe-hóba"? Mert elképesztő, hogy a város fő villamos vonalán iskolai szünet idején 3/4 8 után már csak 20 percenként jár a villamos. Mellesleg mi köze van a tanítási szünethez az esti menetrendnek? Az iskolába napközben járnak a diákok. Csütörtök este ráadásul nemhogy 20, hanem 23 perc alatt ért a villamos az adott megállóba (Aradi Vértanúk tér), mert a vezető idősebb nő beszélgetett. Ezért a tetű sebességével araszolt az új villamos. Mire kiértem az állomásra, már beért a pesti vonat. Persze a villamos kihúzott, és a sok utas kénytelen volt a megállóban dekkolni az oda érkezéstől számítva 1/4 órát. Hát ez minden, csak nem tömegközlekedés.”
 • 71. cikicakk55 2012. április 06. 18:34
  „65. fiatlux 2012.04.06. 09:36

  60. la-za 2012.04.05. 22:51
  "Ilyen hozzáállással inkább csendben kéne maradni......" Egyet értek veled la-za, kezdd magaddal! Ebben a házban laksz és tudod, hogy a kocsma bejáratától hány méterre dohányoznak, illetve hogy az a fal síkjától mennyire esik? Te viseled el a vele járó kellemetlenségeket? Te szeded fel a szétdobált csikkeket, az összetört üvegszilánkokat? Te takarítod le a garázsokról a húgyfoltokat, mert gyakran a kedves kapatos vendég lusta visszamenni a kocsmába és ott használni az illemhelyiséget? A te autódról lopják le az antennát, dísztárcsát, karcolják meg kulccsal a fényezést a kocsmából távozó részegek?
  .........................................................................................................................................
  Na abból amit itt leírtál,csak az első 2 mondat a dohányzók sara.A többi ezelőtt is fenn llt,gondolom.Azért ne akarjunk már mindent a dohányosok nyakába sózni.”
 • 70. Queenmargareth 2012. április 06. 17:52
  „mindenki ezzel jön:az autó létszükség.......

  na, melyik volt először?

  amúgy csak szenvedély:nem beteges.”
 • 69. Pilóta01 2012. április 06. 17:15
  „Kedves! 45. Queenmargareth 2012.04.05. 16:29

  Tudod mi a különbség az autó meg a cigi között? Hogy autót azért még muszájból használjuk többnyire. Persrze lehet kiváltani meg így meg úgy, különösen manapság, aki ilyen benzin ár mellett autóba ül, az már csak muszájból.

  Ha te cigizel, azzal csak pusztán egy beteges szenvedélynek hódolsz és kényszerítesz rá másokat is hogy elviseljék, de ami még rosszabbá teszi, hogy a te függőséged, ami egy lekzüdhető betegség, másokat is betegít, mind e mellett büdös is. A cigizésnek egyszerűen nincs haszna. Talán annyi hogy a dohány ipar munkát ad pár embernek. Megjegyzem az autók károsanyag kibocsájtását is szabályozzák, sokkal sokkal szigorúbban mint a cigizést.
  Hiszed vagy sem, csak akkor ülök autóba, ha nagyon muszáj. Van biciklim, bérletem, két jó lábam. De ez már off topic. De azért elhiheted hogy a Tisza Lajos krt-on belülről simán kitiltanám az általános forgalmat.”
 • 68. anuvuk 2012. április 06. 17:02
  „A lánc dohányosokat, heti egy alkalommal, kötelezően, egy helyiségbe zárnám kiegészítő füst kúrára!
  Senki nem születik dohányosnak!!”
 • 67. SP 2012. április 06. 12:18
  „67. masikrozsa
  1-2 ötlet a sok közül
  Tudni kellene pontosan hol megy be a bűz.

  A csövek mellett a két emeletszint közötti csatornában.
  Akkor födémeknél pl. kiöntéses szigeteléssel tűzzáró módon.

  Ha meghatározatlan a beáramlás helye, úgy fordított "elszívó" ventilátorral. Azaz befelé nyomja a külső tiszta levegőt. Túlnyomás keletkezik az amúgy zárt lakásban mit 1 felfújt lufiban.

  Tiszta levegő ventilátorral be, lakás levegője a réseken ki.”
 • 66. Queenmargareth 2012. április 06. 11:16
  „:)Amikor még Kék Mókus volt, detto terasz is és ugyanúgy dohányoztak...”
 • 65. masikrozsa 2012. április 06. 11:00
  „Engem is mélységesen felháborít a csikkek szétdobálása, különösen, ha egy járműre való felszálláskor az előttem lévő felszálló hátra - rám dobja a még égő csikket!!! Vagy az is, amikor az utcán szlalomozok, hogy kikerüljem a kézben kitartott égő cigarettákat a ruhámat védendő! Mindezek mellett tisztelettel megkérdezem, hátha valaki tudja az egyéni konkrét problémámra a megoldást:
  1. 10 emeletes házban az 5. emeleten lakom és az alattam lévők szinte csikkről gyújtanak rá (4 gyerek mellett), és dől a fűst a WC-n, a konyhán, fürdőszobán keresztül a lakásomba; de füstmentesen ablakot sem lehet nyitni egyik oldalról sem, mert bármelyik percben szintén jön föl a füst, és mire észreveszem, már hiába csukom be az ablakot-erkélyajtót, a füst már bent marad! Ha közterület -vendéglő-közlekedési eszközök megállóiban tiltott a dohányzás, én köteles vagyok elviselni a saját lakásom nikotinnal való mérgezését, felfüstölését???
  2. A házunk aljában a Kék Mókus helyén egy új étterem tulajdonos nyitott ki, aki az épület teljes hosszában teraszt is üzemeltet, közvetlenül a járda mellett, az üzlet falától 2 m-re...”
 • 64. SP 2012. április 06. 10:24
  „64. info
  ok.

  De
  a gravitációs szellőzést nem kell működtetni.
  Az atmoszférikus nyomáskülönbség hozza létre a szívóhatást. Így épült ez a ház.

  Ez szimpla közös egycsöves kémény több becsatlakozással.
  Ha jól zárnak az ajtók és az ablakok teljesen leromlik a szívóhatás, a pára eluralkodik. (panelprogram öröme)

  Ha az épület egyik oldalán
  ablakot nyit valaki valahol, teljesen más emeleti szinten a másik oldalon másvalaki is, egyidejűleg, létrejön 1 kereszthuzat.
  A konyha, WC-k stb. szagok, a dohány is, kellően cirkulálni kezdenek a lakások között.

  Remélem
  a Blockmekkházmester
  nem merít ötletet a leírtakból, mert akkor rászámlázhat házanként pár száz ezer fiktív összeget a panelprolikra.

  Úgy mint nálunk
  pl. a sík lapos tető takarítás trükk szerint.

  Ennek ára 25-110 ezer forint alkalmanként.
  Amit amúgy is elvégezne az esetenkénti 50-90 Km/h széllökés, persze ha lenne mit, de valójában a semmit.”
 • 63. fiatlux 2012. április 06. 09:36
  „60. la-za 2012.04.05. 22:51
  "Ilyen hozzáállással inkább csendben kéne maradni......" Egyet értek veled la-za, kezdd magaddal! Ebben a házban laksz és tudod, hogy a kocsma bejáratától hány méterre dohányoznak, illetve hogy az a fal síkjától mennyire esik? Te viseled el a vele járó kellemetlenségeket? Te szeded fel a szétdobált csikkeket, az összetört üvegszilánkokat? Te takarítod le a garázsokról a húgyfoltokat, mert gyakran a kedves kapatos vendég lusta visszamenni a kocsmába és ott használni az illemhelyiséget? A te autódról lopják le az antennát, dísztárcsát, karcolják meg kulccsal a fényezést a kocsmából távozó részegek?
  61. tom_peris 2012.04.05. 23:09
  ".. a feljelentgetők tessenek a törvényalkotót feljelenteni..." - A Polgármesteri Hivatal majd "bizonyosan" továbbítja ezt is a megfelelő fórumra, ahogyan azt a Tisztiorvosi Szolgálat felé tette.”
 • 62. info 2012. április 06. 08:13
  „57. SP 2012.04.05. 21:08 - a panelről annyit, hogy a közös-képviselő ha kellőképpen működteti!!! a házban lévő szellőző rendszert akkor nem fordulhat elő!!! De különös megfontolásból többen nem ezt teszik!”
 • 61. info 2012. április 06. 08:10
  „60. la-za 2012.04.05. 22:51 - Ez nem panaszkodás- hozzászólás az írt cikkhez ........”
 • 60. info 2012. április 06. 08:08
  „Tegnap este a Szegedi Nemzeti Színházban voltam.A Széchenyi téren ahol régen a tejivó volt, vagy mellette, valami ifjúsági buli zajlott.Természetesen az ifjúság mind a jövő bajnokai, kinn az utcán teljes terjedelmében elfoglalták az utcát illetve a gyalogjárdát. Mert miért is? ott bagóztak!!! hangoskodtak és a gyalogos forgalom ettől szinte lezárva. Nagyon jó hogy megalkották a dohányzási törvényt vagy nevezzük ahogy akarjuk-de kinek? azok az emberek akik az utcán közlekednek a bagós szinte élvezettel pöfékel rá az utcán, mert ő a valaki. Ugyanez a buszmegállókban és az élelmiszer üzletek bejárata mellett, vagy épp a ´diófa piacon már-már cigis standot nyitottak.Fönn ülnek reggelente az asztalokon törökülésben és ott pöfékelnek a járókelő képébe.Természetesen a csikket eldobva kólás üveget maga-után hagyva tovább mennek. Ha tovább megyünk az élelmiszerüzlet mellett működő italozó egységben ugyanez a helyzet, kijön a vendég az utcára és a járókelő kap a bűzös itallal tömjénezett füstből, mert ott az utcán bagóznak, majd a csikket eldobva ami legtöbbször a fa-alatt vagy mellett köt ki, visszamennek tovább iddogálni.”
 • 59. tom_peris 2012. április 05. 23:09
  „Várható volt hogy ez lesz... a feljelentgetők tessenek a törvényalkotót feljelenteni...”
 • 58. la-za 2012. április 05. 22:51
  „59.fiatlux 2012.04.05. 22:44

  Most is csak sírsz és panaszkodsz. A törvény nem úgy szól, hogy a ház tövétől lehet 5 méterre dohányozni, hanem a kocsma bejáratától. Ha ezt sem tudod értelmezni, az igen szomorú.
  Nem kellenek a tanácsaim? Semmi baj! Én is társasházban lakom nagyon régóta. Úgy tűnik te is azok közé tartozol, mint a legtöbb szomszédom, akik szeretnek panaszkodni....sőt ez a hobbijuk, de ha tenni kellene valamit a dolgok megváltoztatása érdekében, akkor már nem képesek/hajlandók semmit sem tenni.....ennyi. Ilyen hozzáállással inkább csendben kéne maradni......”
 • 57. fiatlux 2012. április 05. 22:44
  „58. la-za 2012.04.05. 22:13
  Olvasd el figyelmesen a korábbi - 38. és 46. - hozzászólásaimat! Arra is odafigyelhetnél, - persze ha vetted a fáradságot és elolvastad a cikket - hogy nem öt méterre hanem dohányoznak a kedves vendéget, bérlők, felszolgálók stb. hanem közvetlenül az épület tövében. Tanácsaidat meg megköszönve, de tartsd meg magadnak! Kinek volt baj, hogy dohányoztak a kocsmában? Én ha nem akartam, hogy a hajam és a ruhám füstszagú legyen nem mentem be dohányzó helyre. Ennyire egyszerű. Az általánosításaidra meg, hogy "mi a magyar" javaslom költözz be egy ilyen társasházba lehetőleg kiskorú gyerekekkel és szlalomozzatok majd panasz és hiszti nélkül a csikkekkel és hányásfoltokkal övezett közterületen!”
 • 56. la-za 2012. április 05. 22:13
  „56.fiatlux 2012.04.05. 20:22

  Ha nem kap a ház bérleti díjat, akkor ti vagytok a ************. Elő kell venni a közös képviselőt, ügyvédet és intézkedni, nem pedig panaszlevelet írni ilyen-olyan hatóságoknak, akik semmit nem tudnak tenni, mivel ez a törvény: kocsmában nem, bejárattól 5 méterre viszont lehet dohányozni....ez van ezt kell szeretni.

  Több hasonló témájú cikkhez leírtam még 2011-ben és már idén is, ami előre borítékolható volt: amíg lehetett a kocsmákban dohányozni, addig az volt a baj, most hogy már csak a kocsmák előtt lehet, az a baj..... Ez a magyar: imádunk panaszkodni és hisztizni :)))”
 • 55. SP 2012. április 05. 21:08
  „Panelban,
  ha valaki rágyújt, a szellőző rendszer jóvoltából, több lakásban a lakók is ingyen részesülhetnek a cigaretta füstből.

  A közeli játszótéren
  tűzgyújtásos zsúrt szoktak rendezni sok lakást érintő füstfelhővel.

  Eddig valahogy kibírtuk.

  De most
  1 cigi sem szívható el a gyermekhinta mellett, közben tábortűz meg rendben. A szomszéd pedig több lakásba is beokádhatja a füstöt.

  Ez csak fél megoldás, vagy még fél sem.”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmon nyitott új varrodát a SZEFO

Megnyitotta új varrodáját, a zömében megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmazó SZEFO Zrt. Mórahalmon a Vállalkozói Inkubátor Központban. (galériával) Tovább olvasom