Délmagyar logó

2015. 10. 05. hétfő - Aurél 13°C | 22°C

Probléma az utcán: most a lakók szemét csípi a füst

Szeged - Betartja a nemdohányzók védelmében hozott törvényt, ezzel a szomszédokat bosszantja egy szegedi szórakozóhely. A dolog biztosan nem egyedi, mi most egy konkrét panasz nyomán kísértük el a tisztiorvosi szolgálat munkatársait.
Véget ért a türelmi idő, áprilistól büntetik azokat, akik megszegik a dohányzási tilalmat. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai január óta ellenőriznek, de három hónapig csak figyelmeztették azokat, akik nem tartották be a jogszabályt. Szerdán konkrét panasz nyomán indultak el a tisztiorvosok – elkísértük őket. Egy, a szegedi polgármesteri hivatalnak címzett, de a megyei kormányhivatal népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatához továbbított levélben egy társasház 17 lakója arra panaszkodik, hogy zajjal és füsttel jár, hogy az épület földszintjén lévő kocsma vendégei január óta az utcán dohányoznak.

A szórakozóhely tehát tulajdonképpen a törvény betartásával zavarja a lakókat, akik levelükben arra is kitérnek, hogy a vendégek „nem ritkán különböző megjegyzésekkel illetik a ház lakóit". A tisztiorvosoknak azonban a „beszólások" vizsgálata nem hatáskörük.

A lakók füstölögnek az utcán dohányzó vendégek miatt. Fotó: Schmidt Andrea
A lakók füstölögnek az utcán dohányzó vendégek miatt. Fotó: Schmidt Andrea

A Szent Ferenc utcai vendéglátóhelyen elsőként a kijelölt dohányzóhelyet ellenőrzik a hatóság emberei: a csikktartó a bejárat mellett, de attól kevesebb mint 5 méterre található. Ez szabályos akkor, ha a kocsmának nincs több saját területe. Közterületre ugyanis nem tehetik a hamutálat. Más lenne a helyzet, ha volna terasz, akkor csak a bejárattól legalább 5 méterre lévő asztaloknál lehetne rágyújtani – magyarázzák a tisztiorvosok.

Az ajtón és a helyiségben megtaláljuk a tilos a dohányzás feliratot, a kocsmában nem cigarettázik senki, nincs hamutál, csikk és füstszag sem – állapítják meg a szakemberek. A füst egyébként átvitt értelemben is megfoghatatlan bizonyíték, vagyis pusztán csak a büdös miatt nem büntethetnének, talán egyszer kapnak egy mérőműszert – mondják.

Tilos, mégsem tiltják
Szegeden 2009 óta tilos rágyújtani a tömegközlekedési eszközök megállóinak fedett váróiban, de a busz-, villamosmegállókban való dohányzást már az új, nemdohányzók védelmében hozott törvény is megtiltja. Sem a Tisza Volán, sem az SZKT megállóiban nincs azonban tábla, amely ezt jelezné.  

A szórakozóhelyen már a türelmi időben sem volt szabad rágyújtani, emiatt összesen egy vendég maradt el, de a pénzét ő is itt költi. Nem ül le, hanem elvitelre kéri az italt – mesél a tulajdonos. Közben a tisztiorvosok elmagyarázzák, mi történt volna, ha dohányzó vendéget találunk a kocsmában. Az üzletvezetőnek kellett volna nyilatkoznia, hogy felszólította-e őt arra, hogy ne cigarettázzon, illetve, ha mégsem hagyta abba, akkor megkérte-e, hogy távozzon. A pozitív válasz kevés, mindezt két tanú által aláírt jegyzőkönyvvel – erre nincs szabvány nyomtatvány, bármilyen lapra leírható – kell bizonyítani. Ha ez is megvan, akkor a szórakozóhely mentesül, és csak a vendég bűnhődik: 20–50 ezer forintra bírságolható. 20–30 ezret fizet, ha együttműködő, és elfogadja a csekket, 30–50 ezer forint szabható ki, ha nem.

– Mint általános ember, hadd kérdezzek egyet. Ez az 5 méteres szabály hova vonatkozik, mikor és miért? – kapcsolódik az egyik vendég a beszélgetésbe, aki szabálykövető emberként arra is kíváncsi, honnan kéne tudnia a szomszédos iskoláról, hogy az iskola. Ki van rá írva – válaszolják neki, aztán megnyugtatják a tisztiorvosok: nem kell aggódnia, az utcán továbbra is rágyújthat.

Az alsóvárosi kocsmában végül mindent rendben találnak a tisztiorvosi szolgálat emberei – a nemdohányzók védelméről szóló törvényt betartják. Persze ettől a lakók diszkomfortérzete még fennáll.

Moderálásra küldöm 74. berkabela 2012.04.07. 08:49

Hát a magyaroktól ezért kapnak röhögőgörcsöt a külföldiek!Én is félek külföldön,nehogy kiderüljön:Abszurdisztánból jöttem.

Moderálásra küldöm 73. SP 2012.04.06. 21:23

Jogos a füstölgés
a vasúti csatlakozás miatt.

Volt mikor külön kocsi várakozott
a menetrendszerű vonatérkezést bevárva. Nem csicsás villamos volt, igaz, de hasznos.

Moderálásra küldöm 72. Agáta 2012.04.06. 21:12

A nem messze levő állomásra és az előtti megállókba is el látogathattak volna, mert ott is van mit tenni. A tisztiorvosi szolgálat felszólíthatná a tömegközlekedést hébe-hóba üzemeltető cégeket, hogy legalább áthúzott cigarettával jelezzék a dohányzási tilalmat a megállókban. Hogy miért "hébe-hóba"? Mert elképesztő, hogy a város fő villamos vonalán iskolai szünet idején 3/4 8 után már csak 20 percenként jár a villamos. Mellesleg mi köze van a tanítási szünethez az esti menetrendnek? Az iskolába napközben járnak a diákok. Csütörtök este ráadásul nemhogy 20, hanem 23 perc alatt ért a villamos az adott megállóba (Aradi Vértanúk tér), mert a vezető idősebb nő beszélgetett. Ezért a tetű sebességével araszolt az új villamos. Mire kiértem az állomásra, már beért a pesti vonat. Persze a villamos kihúzott, és a sok utas kénytelen volt a megállóban dekkolni az oda érkezéstől számítva 1/4 órát. Hát ez minden, csak nem tömegközlekedés.

Moderálásra küldöm 71. cikicakk55 2012.04.06. 18:34

65. fiatlux 2012.04.06. 09:36

60. la-za 2012.04.05. 22:51
"Ilyen hozzáállással inkább csendben kéne maradni......" Egyet értek veled la-za, kezdd magaddal! Ebben a házban laksz és tudod, hogy a kocsma bejáratától hány méterre dohányoznak, illetve hogy az a fal síkjától mennyire esik? Te viseled el a vele járó kellemetlenségeket? Te szeded fel a szétdobált csikkeket, az összetört üvegszilánkokat? Te takarítod le a garázsokról a húgyfoltokat, mert gyakran a kedves kapatos vendég lusta visszamenni a kocsmába és ott használni az illemhelyiséget? A te autódról lopják le az antennát, dísztárcsát, karcolják meg kulccsal a fényezést a kocsmából távozó részegek?
.........................................................................................................................................
Na abból amit itt leírtál,csak az első 2 mondat a dohányzók sara.A többi ezelőtt is fenn llt,gondolom.Azért ne akarjunk már mindent a dohányosok nyakába sózni.

Moderálásra küldöm 70. Queenmargareth 2012.04.06. 17:52

mindenki ezzel jön:az autó létszükség.......

na, melyik volt először?

amúgy csak szenvedély:nem beteges.

Moderálásra küldöm 69. Pilóta01 2012.04.06. 17:15

Kedves! 45. Queenmargareth 2012.04.05. 16:29

Tudod mi a különbség az autó meg a cigi között? Hogy autót azért még muszájból használjuk többnyire. Persrze lehet kiváltani meg így meg úgy, különösen manapság, aki ilyen benzin ár mellett autóba ül, az már csak muszájból.

Ha te cigizel, azzal csak pusztán egy beteges szenvedélynek hódolsz és kényszerítesz rá másokat is hogy elviseljék, de ami még rosszabbá teszi, hogy a te függőséged, ami egy lekzüdhető betegség, másokat is betegít, mind e mellett büdös is. A cigizésnek egyszerűen nincs haszna. Talán annyi hogy a dohány ipar munkát ad pár embernek. Megjegyzem az autók károsanyag kibocsájtását is szabályozzák, sokkal sokkal szigorúbban mint a cigizést.
Hiszed vagy sem, csak akkor ülök autóba, ha nagyon muszáj. Van biciklim, bérletem, két jó lábam. De ez már off topic. De azért elhiheted hogy a Tisza Lajos krt-on belülről simán kitiltanám az általános forgalmat.

Moderálásra küldöm 68. anuvuk 2012.04.06. 17:02

A lánc dohányosokat, heti egy alkalommal, kötelezően, egy helyiségbe zárnám kiegészítő füst kúrára!
Senki nem születik dohányosnak!!

Moderálásra küldöm 67. SP 2012.04.06. 12:18

67. masikrozsa
1-2 ötlet a sok közül
Tudni kellene pontosan hol megy be a bűz.

A csövek mellett a két emeletszint közötti csatornában.
Akkor födémeknél pl. kiöntéses szigeteléssel tűzzáró módon.

Ha meghatározatlan a beáramlás helye, úgy fordított "elszívó" ventilátorral. Azaz befelé nyomja a külső tiszta levegőt. Túlnyomás keletkezik az amúgy zárt lakásban mit 1 felfújt lufiban.

Tiszta levegő ventilátorral be, lakás levegője a réseken ki.

Moderálásra küldöm 66. Queenmargareth 2012.04.06. 11:16

:)Amikor még Kék Mókus volt, detto terasz is és ugyanúgy dohányoztak...

Moderálásra küldöm 65. masikrozsa 2012.04.06. 11:00

Engem is mélységesen felháborít a csikkek szétdobálása, különösen, ha egy járműre való felszálláskor az előttem lévő felszálló hátra - rám dobja a még égő csikket!!! Vagy az is, amikor az utcán szlalomozok, hogy kikerüljem a kézben kitartott égő cigarettákat a ruhámat védendő! Mindezek mellett tisztelettel megkérdezem, hátha valaki tudja az egyéni konkrét problémámra a megoldást:
1. 10 emeletes házban az 5. emeleten lakom és az alattam lévők szinte csikkről gyújtanak rá (4 gyerek mellett), és dől a fűst a WC-n, a konyhán, fürdőszobán keresztül a lakásomba; de füstmentesen ablakot sem lehet nyitni egyik oldalról sem, mert bármelyik percben szintén jön föl a füst, és mire észreveszem, már hiába csukom be az ablakot-erkélyajtót, a füst már bent marad! Ha közterület -vendéglő-közlekedési eszközök megállóiban tiltott a dohányzás, én köteles vagyok elviselni a saját lakásom nikotinnal való mérgezését, felfüstölését???
2. A házunk aljában a Kék Mókus helyén egy új étterem tulajdonos nyitott… Tovább olvasom »


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Mórahalmon nyitott új varrodát a SZEFO

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!