Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Problémás lehet a klinikai ügyelet

Szeged - Júliustól az uniós normák szerint kellene ellátni az egészségügyi intézményekben az ügyeletet. A szegedi klinikák egy részében emiatt ősztől súlyos gondok lehetnek, ugyanis kevés a szakorvos, a díjazás pedig több esetben csökkent.
Heti hatvan óránál többet egyetlen közalkalmazotti státusban lévő orvos sem dolgozhat júliustól az uniós normák szerint. Mivel az egészségügyi átalakítás során sok szakembert bocsátottak el, és a betegellátás finanszírozása is jelentősen megcsappant, az új előírások betartása nagy kihívás elé állította az intézményeket.

Mínusz negyven százalék

– Míg korábban alapilletményünk 110, most a 70 százalékát kapjuk az ügyeleti időszakra, ami többnyire kemény munkával telik – beszélt a bérkülönbségekről Pető Zoltán, az EDDSZ szegedi elnöke, az intenzív terápiás intézet aneszteziológusa. Szerinte a nagyjából 400 forintos nettó ügyeleti órabérért kevés szakember fog a kötelezőn felül önkéntes túlmunkát is vállalni szeptembertől. Úgy véli, ha az intézmények valóban betartják az uniós munkaidő-korlátot, nagy gondok várhatóak az ügyeleti ellátásban.

A szegedi klinikákon egyelőre még minden orvos közalkalmazottként dolgozik, mint azonban Kovács Ivántól, a klinikai központ stratégiai igazgatójától megtudtuk, szeptembertől több klinika is – a gyermek, a pszichiátriai és az onkoterápiás – „vállalkozó" orvosokkal látja el a napi munkát és az ügyeletet. A rendelet viszont rájuk is vonatkozik: a megbízási szerződéssel dolgozó orvosok sem végezhetnek napi 12, heti 60 óránál több egészségügyi tevékenységet. A közalkalmazottak pedig a heti 40 órás „normál" munkaidő mellett csupán 8 óra kötelezően elrendelhető többletmunkára foghatók. Emellett ugyan vállalhatnak 12 vagy 24 óra úgynevezett önkéntes többletmunkát is – ha erről megállapodnak a munkáltatójukkal. Erre azért lenne szükség, mert az állomány plusz 8 órás kötelezően elrendelhető többletmunka kerete több klinikán „kimerülhet" szeptemberre. Mint az igazgató megjegyezte, a kérdés csak az: vállalják-e az orvosok az ügyelettel töltött „önkéntes többletmunkát" az új díjazási tarifák szerint.

A korábban háromféle – csendes, normál és minősített – ügyeleti díjazást ugyanis az új jogszabály egyetlen kategóriába vonta össze. Ezzel a korábban kiemelt díjazást kapó, jellemzően sürgősségi ügyeletet ellátó intézmények – mint a traumatológiai, az aneszteziológiai és intenzív terápiás illetve a sebészeti klinika – orvosai kevesebbet kapnak az ügyeleti munkáért. Összevont ügyelettel azonban nem lehet spórolni a klinikákon, mert az ellátás magas fokú specializációja miatt egyik szakorvos sem képes elvégezni egy másik szakterületen dolgozó kollégája feladatát. A másik ok a széttagolt pavilonrendszer: az, hogy az egyes intézmények térben is messze vannak egymástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros cipő és ajándékok

Reméljük, hogy sokan velünk játszanak péntek este, és piros cipellőben érkeznek a Marica grófnő Dóm… Tovább olvasom