Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Profik, amatőrök – alkotók

A mű a lényeg – mossa el a profi, illetve az amatőr közötti választóvonalat Szűcs Árpád festő. A szegvári „Én ezt tudom" alkotótábor vezetőjével és „profin öntevékeny" művészeivel az alkotás szenvedélyéről beszélgettünk.
– Utat találni. Ez a szegvári és az ehhez hasonló alkotótáborok lényege. A mennyei atya célja szerint valamennyi embernek küldetése, vagyis tehetsége van valamihez. Erre kell rábukkanni – mondja Kulbert György fafaragó. Például az ilyen táborokban, mint a szegvári, ahol az egyik fiatal lány, Csilla a legbonyolultabb motívumot is képes kifaragni a mester mozdulatait és munkáját figyelve, pedig korábban nem volt véső a kezében. – Véső vagy pohár, gyermek vagy ház, táborszervezés vagy műtárgy – sorolja Kulbert György, hogy mi minden lehet alkotás, vagyis része az egésznek, miközben mindegy, hogy az alkotó maga profi vagy amatőr.

– Ez már a negyedik évünk a szegvári Károlyi kastélyban, ahol nyaranként otthonra talál festőpalánta és képzőművész, fiatal és idős alkotó – magyarázza Szűcs Árpád festőművész, táborvezető. – Ennyi együtt töltött óra után állíthatom: egy-egy pillanatot, egy-egy színárnyalatot, egy-egy mozdulatot az önképzéssel festővé-szobrásszá lett alkotó időnként pontosabban fogalmaz meg, mint aki kijárta a képzőművészeti iskolát. Itt megtapasztalható, hogy profi és amatőr között nincs is határ.

Tehetséggondozó

Az „Én ezt tudom" tehetséggondozó program egész évben támogatást ad azoknak, akik különböző művészeti ágakhoz kötődő alkotásokban mutatják meg önmagukat – magyarázza Nagy Sándorné Edit. Öt-hat öntevékeny művész összefoghat, és közös kiállításon-rendezvényen mutatkozhat be, majd e kiállító csapatok legjobb alkotásaiból összeállított komplex tárlat Csongrád megye több településén is reprezentálja egyrészt 20-40 alkotó erőfeszítéseit, továbbá a szervezők, a szegvári művelődési ház munkatársainak elhivatottságát. A nyári táborba bárki – profi és amatőr is jelentkezhet. 
– Nem hivatásszerűen alkot, mert nem alkotásai értékesítéséből él. Számomra ezt jelenti a szó: amatőr – veszi át a szót Nagy Sándorné Edit, az „Én ezt tudom" alkotótábor szervezője, akit Merlinhez, a nagy varázslóhoz hasonlít a táborvezető, mert szinte a semmiből teremeti elő az anyagiakat e hiánypótló kulturális hétre. Ugyanis nyaranta egy hétre mindenki előtt nyitva áll a szegvári volt megyeháza kapuja: az alkotótábor mintegy hatvan résztvevője, de a község lakói számára is kikapcsolódást-feltöltődést jelentenek az olyan esti programok, mint például Szónoki Miklós Sárkányoktól a sárkánygyíkokig című előadása, vagy Dudás András ifjú harmonikaművész bemutatkozása.

– Önképzési lehetőség ez a tábor – mosolyodik el az egyik „útkereső", a szegvári Gila Virág. A vásárhelyi Bethlen gimnázium diákja Kun Rezső festő-grafikus csapata mellett a tűzzománcozást is kipróbálja.

– Kisplasztikát az képes készíteni, aki lát, vagy látásmaradványa miatt a múlt emlékeit agyagból megformázhatja – magyarázza a magát „alig látónak" nevező, szegvári születésű, a fővárosban gyengén látókat és fogyatékosokat tanító Szombati Panni.
– Rajzolni, festeni tanulnak, próbálkoznak – néz szeretettel éppenséggel egy sérült koronájú fa ábrázolásával próbálkozó tanítványaira Kun Rezső, a szegvári festő-grafikus.

– Az alkotás folyamata érdekel – indokolja a fotóit kiállításon is bemutató Rácz Attila. A Szegvártól az angliai Crawley városáig el-, majd visszazarándokló fotós dokumentálja a tábori munkát. E felvételek és a művek egymást erősítik – az összegző tárlaton.

Művésztelepek

Csongrád megyében – többek között – a csongrádi alkotóház ad otthon két nemzetközi művésztelepnek is. Makón a grafikai alkotótelep mellett idén szimpozionnal mutatkozik be a Natura Maros menti Művésztelep. A vásárhelyi művésztelep kerámiaszimpozionja szép hagyományokat ápol. A mártélyi az egyik legismertebb művésztelepünk, de újabban a mórahalmiak és a kistelekiek támogatását is élvezik a képzőművészek.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Rehabilitáljanak minket!

Nem talált bűncselekményt a rendőrség és az ügyészség az M5-ös ásatások elszámolásaiban. Pedig Vörös… Tovább olvasom