Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Profit a zsenialitásból is lehet

Szimbolikus jelentőségű, hogy éppen Szegeden ült egy asztalnál, nyújtott egymásnak kezet az akadémia és a gazdaság, az egyetem és a város vezetője tegnap, a magyar tudomány ünnepe nyitó rendezvényén. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke a tudás alapú társadalomról szólt, Kóka János gazdasági miniszter pedig hangsúlyozta: a tudásból termék, a zsenialitásból profit lehet.
Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke a tudomány városának nevezte Szegedet. Fotó: Segesvári Csaba
Szeged, a tudomány városa saját példájával is igazolja, hogy a tudás mint hozzáadott érték növeli egy-egy termék eladhatóságát, illetve záloga egy település jövőjének, vagyis: a tudomány az alapja a gazdaság fejlődésének – indokolta tegnap Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, miért éppen a Tisza-parti város egyetemének József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (JATIK) nyitották meg a magyar tudomány tizedik ünnepét. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter jelenlétével azt hangsúlyozta, hogy lezárult a vita az akadémia és a tárca között az intézményrendszer és a pénzelosztás reformjáról, eljött az együttműködés időszaka. Egyértelműnek mondta, hogy Magyarország legfőbb értéke a tudás, ami úgy szolgálhatja a fejlődést, ha az államtól megkapja a szükséges jogszabályi, anyagi és attitűdbeli támogatást.

A Szegedi Tudományegyetem áll elébe a kihívásoknak, szívesen venné, ha a magyar felsőoktatás egészét minősítenék – fogalmazott a rektor, Szabó Gábor. A köszöntők sorát folytató Botka László polgármester arról biztosította a jelenlévőket, hogy nemcsak ötleteket ad ez a város a Nemzeti fejlesztési tervhez, hanem a várhatóan rendelkezésre álló nyolcezermilliárd forint elköltésében is szívesen segít.

A tudásvagyonról a technokraták szempontjai alapján szólt Fodor István, az Ericson elnök-vezérigazgatója, aki szerint a bölcsészettudományok jelentőségét sem szabad feledni miközben azt hangsúlyozzuk: a tudomány finanszírozása nem támogatás, hanem befektetés – a jövőbe.


Előadások és díjak

Az evolúcióról a számok és kísérletek tükrében szólt Venetianer Pál akadémikus. Ezzel megnyitotta az előadások sorát: a tudomány ünnepének e hónap végéig tartó rendezvénysorozatán csak a Dél-Alföld Régióban 450 program várja az érdeklődőket az idei témáról, az evolúció – fejlődés – revolúció hármasságáról. A tudomány ünnepe alkalmából a szegedi ünnepségen 12-féle díjat adtak át 24 kutatónak. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Requiem Gregor Józsefért

Zsúfolásig megtelt tegnap este a szegedi dóm, ahol a pénteken eltemetett Gregor József tiszteletére… Tovább olvasom